Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
06.12.2023 г.

Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект

Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект

Дългогодишният вносител на селскостопанска техника и партньор на земеделците „Тайтън Машинъри България”, който тази година беше сред основните спонсори на 11-я агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), изненада сектора с мнообразната палитра от иновативна техника с марките Case IH, Vaderstad и Agrifac, планирана да влезе в серийно производство през следващите две години. Пред близо 400 земеделски производители от цялата страна експертите от „Тайтън” акцентираха върху богата гама от иновативните решения в производството на комбайни, трактори, сеялки, пръскачки и друга техника, управлявана от умни системи, в полза на фермерите.

Тайтън Машинъри

Интерес предизвикаха презентациите, представени от Милен Станев, търговски директор на „Тайтън Машинъри”; Богдан Генов, продуктов мениджър „Трактори”; Емил Георгиев –продуктов мениджър „Прибираща техника”; Людмил Стоицев – продуктов мениджър „Прикачен инвентар” и Иван Михайлов – мениджър „Системи за прецизно земеделие”.

Представянето на компанията започна с Людмил Стоицев, който представи най-новото от света на Vaderstad.

Сеялките Proceed – нова концепция за сеитба

В години, когато климатичните промени поставят земеделците пред нови изпитания, световната инженерна мисъл все повече върви в посока към улесняване на работата с машините на полето. „Пример в тази посока е и напълно новата концепция за сеитба Proceed на шведската компания Vaderstad , при която с една машина може да направите всички сеитби през годината”, посочи пред фермерите Людмил Стоицев, продуктов мениджър за прикачния инвентар на „Тайтън”.

Сеялката е основана на патентованата секция на сеялката Tempo, която е добра позната на родните земеделци. При нея прецизността и капацитетът на машината работят ръка за ръка с агрономията, така че да има максимален резултат при засяването. Поставянето на семената е равномерно и в дълбочина, и в междуредията. В същото време автоматично се извършва и секционния контрол, с променливи норми във всеки един ред.

Второто предложение на „Тайтън” през тази година е на сеялката Vaderstad Seed Hawk 600-900, която от няколко години успешно се ползва от земеделците в САЩ и Канада. Машината е адаптирана към условията за работа на европейските фермери и разполага с отварящи се дискове преди изсяващите култери – поставени са по този начин, за да се справят с растителните отпадъци и покривните култури при директни сеитби. Машината разполага с един голям бункер, раделен на три части, така че да даде гъвкавост в зависимост от това дали се използва за семена или торове.

Тайтън Машинъри

Развойният отдел на Vaderstad изненадва и с новата иновативна изсяваща секция, с която се постига автоматична сингулация на семената в засяващия апарат, компенсация на нормата при сеитба в крива и автоматично регулиране на натиска във всеки ред.

При почвообработката компанията предлага вариант за ултра плитка обработка на почвата в дълбочина от 2 до 5 сантиметра, като в същото време интензивно се накъсват и растителните остатъци, които се смесват с почвата. Този начин на засяване представялява „механичен вариант за растителна защита, защото едновременно премахва самосевките от рапица, задържа влагата в почвата, нито един плевел не може да устои на шведската стомана”, посочи още Людмил Стоицев. 

С пръскачките Agrifac се осигурява и ефективна растителна защита

Продуктовият мениджър „Прибираща тепхника” Емил Георгиев запозна зърнопроизводителите с иновативните решения за техниката, за растителната защита. Тайтън Машинъри” работи с компанията Agrifac, която дава перфектното решение за третиране на посевите в различни фази на развитие. Растителната защита става все по-скъпа в съвременното земеделие, а системата HTI, която пръска с въздух, осигурява начин и за намаляване на инвестиционните разходи за препарати с близо 20%.

Друга иновативна система е HTS (High Tech Air Plus) с импулсна модулация. Тя работи със 100-херцов интензитет – гарантирано най-високият интензитет за разпръскване, като осигурява необходимото количество препарат с динамична норма на всяко растение, пръскане в крива и т.н.  

„Тайтън машинъри” предлага също и система за целево пръскане 3-S, която значително би свила разходите при пръскане. Доказано е, че с нея в рамките на една година се икономисват между 50 и 80% от средствата за растителна защита, което е голямо икономическо предимство. С нея разпръскването става с предписание по карта, системата е с инпулсна модулация и с камери, така че управлението подпомага изключително много земеделците на полето.

Един човек утъпква почвата повече от многотоните машини на Case IH

Компанията Case IH винаги са били лидер в новите технологии, налагайки нови стандарти в модерното земеделие. Производителят е сред пионерите при тракторите с гумено верижно задвижване, като тази година изненадва сектора с иновативната концепция Quadtrac 715, който достига впечатляващите почти 800 к.с.– „Уникалното при нея е, че притежава по-нисък коефициент на утъпкване на почвата, отколкото на човек, стъпил върху почвата”, посочи Милен Станев. Тази превенцията на утъпкването е изключително навременна, особено при променящите се климатични условия и липсата на влага, които усложняват работата на полето. С тази машина контактната площ е изключително малка, а сцеплението е по-добро. С концепцията на Quadtrac земеделците определено ще спечелят ефективност, производителност и устойчивост, заключиха експертите.

Тайтън Машинъри

Нови стандарти при комбайните на Case IH  през 2024 и 2025 г.

В период от близо 50 години при комбайните Case IH успешно се развива еднороторната технология за прибирането на зърното. Тя е с голям капацитет, като при жътвата стопаните получават една от най-чистите зърнени проби на готовата продукция. Друго предимство на тези машини е, че намаляват употребата на необходимите консумативи. Третият плюс е иновативната система за автоматизация AFS harvest command, която значително облекчава операторите при управлението, посочи Емил Георгиев – продуктов мениджър „Прибираща техника”.

„Тайтън Машинъри” е на прага на преходен преиод, защото от следващата година компанията ще представи нови модели комбайни Case IH  . През 2024 г. в серийно производство ще бъде пусната серията Case IH  160, компектована с AFS harvest command, така че да осигури максимална оптимизация на процесите и повишаване на капацитета на жътва. 

Втората серия за пазара е Case IH  260 и е усъвършенствана версия на добре наложилите се до момента комбайни от серия 250. 

„Черешката на тортата обаче ще бъде новият комбайн клас 10, който ще влезе в серийно производство през сезон 2025 г. С него Case IH става единственият производител, който ще представи комбайн с мощност от близо 800 конски сили и с ненадмината концепция за еднороторна технология”, обясни Георгиев.

Тенденцията през последните години показва, че масово в страната се търси последваща полза от сламата като остатъчен продукт след жътвата. В това отношение Case IH предлага богата гама от балиращи машини, като напоследък фокусът е върху големите правоъгълни балировачки.

Системите за прецизно земеделие дават конкурентна сила за всеки земеделец

Зад всеки трактор и комбайн стои нова технология, която открива нови хоризонти за стопаните, посочи Иван Михайлов – мениджър „Системи за прецизно земеделие”. При „Тайтън” тази иновация е технологията AFS Connect, която дава възможност да следите машинния парк дистанционно и да правите анализ на данните.

Тайтън Машинъри

AFS Connect е платформа, която обединява софтуерни и хардуерни системи, част от които са в машината, а друга – се съхраняват в облачни структури по начин, така че машината постоянно да бъде свързана с интернет. Земеделците имат контрол върху стопанството и машинния си парк по всяко време.

В раздела за машинния парк  системата наблюдава данните за всички параметри на комбайните и тракторите в реално време, като предоставя и рапорти за движението й в минало време.

Разделът „Моята ферма” следи всички данни от цялото стопанство плюс машинния парк. През облачни структури се осигуряват възможност и за други функционалности, които фермерите да проследяват през мобилен телефон.

Не само вие, но и колегите от „Тайтън машинъри” могат да имат достъп до това, което наблюдавате на полето. Това осигурява възможност за дистанционно сервизиране, така че техниците от разстояние да проверят, ако е възникнал проблем в работата. На лице е и дистанционен ъпдейт на всички контролери на машината. Когато цялата информация от машината и стопанството е налице, вие имате увереността да извлечете максимума при управлението”, посочи Михайлов.

За да се изпълняват функциите на полето, машините имат нужда и от сигнал за навигацията. Помощник в това отношение е мрежата AFS RTK, която е с висока точност, има интернет покритие в цялата страна, а с безплатното мобилно приложение, осигурено от компанията, земеделците могат да следят историята на движение на всяка една машина.

Тайтън е инвестирала и в така наречената Connect room – стая за връзки, през която дилърът следи всички машини. Тази услуга става само с изричното съгласие от страна на земеделците. Чрез нея може да се предотвратят скъпо струващи ремонти в най-усилното време, когато се прибира реколтата.

Системата е базирана върху изкуствения интелект, като инженерите на Case IH са създали условия за ранно предупреждение с цел превенция, което е много важно за фермерите.

За да имате достъп до платформата, е необходимо да си направите регистрация в портала mycaseh.com., която не отнема повече от 5 мин.

Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
5115
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Vaderstad въвежда по-голям обем на модула BioDrill за сеялките Rapid 300-400C/S
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Новости при тракторите и прикачния инвентар
Не пропускайте щанда на Кубота България на БАТА АГРО 2023
Сега и с подарък GPS навигация TOPCON
Спестете пари от торове чрез прецизно торене със SULKY DX 30+
Видео в материала
Нова гама мултифункционални рами MultiSlide на сеялки Monosem
Vаderstad Proceed разкрива бъдещето на сеитбата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини