Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.02.2019 г.

Време е за присаждане

Събрахте ли калеми
Време е за присаждане

Ако овошките, които отглеждаме, не ни удовлетворяват, можем да пресадим предпочитания сорт върху друго дърво. Присаждането става с пъпки или резници (калеми). Предимството на присаждането с калем се състои в това, че успешно се прилага рано през пролетта за подложки, оказали се с повредени пъпки при околирането предишното лято, а може да се извършва и на по-стари подложки със загрубяла кора.

При присаждането трябва да се има предвид, че овощните видове имат определена биологична съвместимост между подложката и присадника. Ябълката се присажда само върху ябълка; крушата – върху круша и дюля; сливата – върху джанка и слива; черешата и вишната – върху череша, махалебка и вишна; прасковата – върху праскова, джанка, кайсия и бадем; кайсията – върху кайсия, джанка и праскова; а бадемът – върху бадем, праскова и джанка. Подложката оказва влияние върху растежните и репродуктивни прояви на сорта.

За успешното присаждане е необходимо да се извърши предварителна подготовка. Преди  всичко трябва да уточним какви дървета ще присаждаме и да съберем и съхраним необходимите калеми от съответните видове и сортове. Те се вземат от здрави и добре развити плододаващи дървета. Събирането на калемите се извършва, докато дърветата са в покой и трябва да приключи най-късно до към средата на март. За калеми се събират добре развити едногодишни леторасти с дължина над 40 см и дебелина около 6-12 мм, с добре развити пъпки и по-къси междувъзлия. Съхраняват се зарити в основата във влажен пясък, стърготини, мъх и др., при температура не по-висока от 3-5°С и на тъмно. Малко количество калеми могат да се съхранят и в домашния хладилник, поставени в найлонови торбички. Ако торбичките бъдат затворени херметически, не е нужно допълнително овлажняване.

Резитба на овошки!

Присадката трябва да бъде здраво привързана. За тази цел може да се използва рафия, която е вносен продукт и не винаги се намира на пазара. Рафията успешно може да се замени с каучукови лентички, изолирбанд и най-ефикасни и достъпни полиетиленови лентички от малко по-дебело полиетиленово платно.

За присаждането на калем е необходима и овощарска замазка. Основните материали, от които се приготвя тя са борова смола (колофон), пчелен восък, лой, спирт и дървесна пепел. В зависимост от състава и съотношението на тези материали се приготвят различни видове замазки, приготвянето на които е подробно описано в овощарската литература. Готови овощарски замазки се продават и в селскостопанските аптеки и в други магазини. Напоследък за овощарска замазка масово се използва битум (суровината за асфалт). Тази замазка се приготвя, като към 200-300 г разтопена лой се прибавя 1 кг битум и след радзтопяването му се разбърква добре. Преди използването замазката се разтопява.

Клоните, които ще се присаждат предварително трябва да се изрежат на 20-30 см над мястото на присадката. Това е необходимо защото в началото на вегетацията резервните вещества бързо се придвижват към връхните части на колните и ако закъснеем с резитбата голяма част от тях ще се загубят. Ето защо резитбата трябва да се извърши още докато дърветата са в покой.

Има различни методи

Какъв метод за присаждане с калем ще се приложи, зависи от възрастта и дебелината на подложката и от момента (срока) на присаждането. При лесно отлепване на кората от подложката, т.е. след започване на активното сокодвижение, обикновено се прилага методът „Под кора“. Ако подложката е в зимен покой, се използва „Копулация“, „На седло“, „Кози крак“, „На разцеп“ или „Страничен разрез“.

Присаждане „На копулация“

Прилага се, когато присадникът и подложката имат еднаква или почти еднаква дебелина. Извършва се през февруари–март, като отрезите се правят косо и трябва да са гладки, а за да има пълно покриване на тъканите, тряба да са около 2–3 пъти по-дълги от дебелината на компонентите. Завързват се и се намазват с овощарски мехлем. Този метод се използва при облагородяването на млади ябълкови, крушови и черешови дръвчета.

Присаждане „Под кора“

Прилага се при облагородяване на млади дръвчета, когато е започнало сокодвижението и кората лесно се отделя. Добър ефект се постига при клони и цели корони на възрастни плододаващи череши, вишни, ябълки, круши и други семкови дървета. Подбират се 5–6 равномерно разположени във всички посоки скелетни клони и се прерязват на такава височина, на която диаметърът им е не по-голям от 5–6 cм. Отрезът се заглажда, избира се място, където кората е гладка, тя се разрязва надлъжно до 3–4 cм и с тъпата страна на ножчето двете страни на отреза леко се повдигат от дървесината. Ако кората е много дебела, се правят два надлъжни разреза и част от нея се отделя, като дължината трябва да позволява вместването на калема. Върху долната му част се прави гладък и равен отрез с дължина 4–5 cм, започващ от 0,5–1 cм под добре оформена срещуположна пъпка. Обикновено се оставят още 2 пъпки. В началото на отреза се зарязва перпендикулярно на оста на калема до 1/3 от дебелината му, при което се образува прагче, възсядащо подложката, и така той се закрепва по-здраво. Калемът се поставя под леко отделената кора, завързва се плътно и се замазва с овощарски мехлем. Ако клонът е по-дебел от 2 cм, могат да се присадят 2 калема. След като присадките прораснат, превръзките се прерязват или разхлабват.

Присаждане „На разцеп“

Използва се при възрастни дървета, главно ябълкови, крушови и други семкови, чиито клони в мястото на присаждането имат дебелина, не по-голяма от 5 cм в диаметър. Подходящ срок е от началото на февруари до първата половина на април. Клонът се отрязва напречно, отрезът трябва да бъде със слаб наклон, за да се оттича дъждовната вода. С нож се прави разцеп по средата, на дълбочина 4–5 cm и се поставя клин, който го поддържа отворен. Основната част на калема се заостря клиновидно чрез два срещуположни еднакво дълги (3–5 cм) отреза, започващи под пъпката. Поставянето му трябва да се извърши много внимателно, за да съвпадне кората му с тази на подложката. При по-дебели клони могат да се поставят 2–3 калема. Привързва се и се покрива с овощарски мехлем. След като прораснат присадките, превръзките се прерязват или разхлабват.

Присаждане „На кози крак“

Прилага се, когато подложката е няколко пъти по-дебела от калема и не се препоръчва при клони с дебела кора. Присаждането може да започне, преди да настъпи активното сокодвижение – февруари–март. След прерязване и заглаждане върху подложката се изрязва клин с дължина 3–5 cм. На долната страна на калема срещу добре оформена пъпка се правят два странични еднакво дълги отреза (3–5 cм), които му придават клинообразен вид. Калемът се поставя така, че кората му да съвпадне с тази на подложката. Завързва се и се намазва с мехлем.

Присаждане „На седло“

Прилага се, когато подложката е по-дебела от калема и още няма сокодвижение – февруари–март. Подложката се прерязва отгоре, с наклон, обратен на страната, от която ще се постави присадникът. Този начин е видоизменена копулация и се използва с успех при подложки, не по-дебели от 1–2 cм в диаметър. Прави се кос отрез отстрани за поставяне на калема. Върху него също се прави кос отрез, на около 1/3 от дебелината му и с дължина приблизително 2 cм от основата му, съответстващ на този на подложката. Калемът и подложката се съединяват, като се внимава да съвпаднат камбиалните им тъкани поне в едната страна на отрезите. Превързва се и се намазва с овощарски мехлем.

Присаждане „На страничен зарез“

Използва се при млади дръвчета, чиито скелетни клони са с дебелина до 2 cм, и се извършва през февруари–март. Подложката се прерязва на 10–12 cм над мястото, където ще се присажда, след което се прави кос разрез с дължина 4–5 cм на 1/3 до 1/2 от дебелината на клонката. Предната му страна трябва да бъде 1,5–2 пъти по-дълга от задната. На калема се правят два отреза, които се срещат под остър ъгъл от едната страна. Камбиалните тъкани на присадника и подложката трябва да съвпадат и прилепнат плътно. Превързва се и се намазва с овощарски мехлем. След прихващане на калема и покарване на пъпките, когато леторастите достигнат височина 10 cм, по-добре разположеният от тях се оставя да расте. Той се превързва внимателно към чепчето на присадника. Върхът на по-слабия се прищипва. През август недоразвитият летораст и чепчето се отрязват изцяло.

Време е за присаждане
116951

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
FELCO се кооперира с VICTORINOX за да направи перфектните градинарски ножчета
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини