Начало » Новини » Страната
25.11.2023 г.

Осигуриха над 112 милиона лева по проекти за напояване до 2025 година

Отпускат 5 милиона лева за броене на поливните площи
Осигуриха над 112 милиона лева по проекти за напояване до 2025 година

Снимка: МЗХ

За първи път „Напоителни системи“ става бенефициент по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, при подписването на  24 договора за напояване с изпълнителния директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Общата стойност на одобрените проектни предложения по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР 2014-2020 г. е над 112,3 млн. лв. Финансовата помощ, предоставена по проектите, е в размер на 100% , от тях 75 % се съфинансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 25% и националния бюджет.

Вътев изтъкна, че целта на инвестиционните проекти е да се гарантира ефективното използване на водните ресурси чрез въвеждането на нови и съвременни технологии, които ще доведат до реално намаляване на загубите и консумацията на вода в селското стопанство, както и до повишаване на конкурентните предимства на сектора в страната.„Включените дейности са за реконструкция, рехабилитация и възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване, чрез които ще бъде осигурен достъп до услугата „доставка на вода за напояване“ на редица земеделски производители в цялата страна. Проектите ще се изпълняват на територия обхваната от 14 от клоновете на „Напоителни системи“ ЕАД.“, обясни той. Това са Долен Дунав, Тополница, Шумен, Видин, Горна Тунджа, Мизия, София, Среден Дунав, Средна Тунджа, Бургас, Марица, Струма-Места, Хасково и Черно море.

Министърът посочи, че проектите трябва да бъдат завършени през втората половина на 2025 година. Той уточни, че изпълнението на дейностите е фокусирано основно върху възстановяването на съществуващата линейна инфраструктура и съоръженията към нея. Тяхното изпълнение ще допринесе за повишаване на ефективността при използването на водите за напояване, увеличение на поливните площи в страната и развитието на поливното земеделие в контекста на приспособяването към климатичните изменения.

„С реализирането на проектните предложения се създава на възможност за земеделските производители за увеличаване на поливните площи с минимум 200 000 дка“, обяви на свой ред Динева. Тя допълни, че се предвижда и постигане на потенциална икономия на вода минимум с 50%.

Вътев припомни, че до момента в страната са изготвени 3 стратегии за хидромелиорации и напояване, от които нито една не е стартирала за реализация.

Заместник-министър Таня Георгиева, която е и ръководител на Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г., беше категорична, че напояването е стратегически приоритет за страната ни. „Той намира отражение както в ПРСР 2014-2020 г., така и в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони. В новия програмен период 2023-2027 г.  се включват интервенции, които да продължат да подпомагат модернизацията и инвестициите за напояване както за земеделските производители така и за съоръженията на „Напоителни системи“, акцентира заместник –министърът.

Заместник-министър Тошев съобщи, че поради необходимостта от актуализиране  на баланса на поливните площи в България МЗХ  е инициирало възлагане на новото им преброяване. То ще започне в началото на следващата година и няма да бъде еднократен процес за няколко месеца, а може да продължи година или две.  „За тази дейност сме предвидили в бюджета на МЗХ  5 млн. лева.  След това предстои данните да се нанесат в кадастъра, основните съоръжения и канали, което е изключително важно, за да има действаща стратегия за напояване“, поясни той. 

Осигуриха над 112 милиона лева по проекти за напояване до 2025 година
3870
 

Последни материали
Виж
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Местната царевица струва двойно по-скъпо след миналогодишната суша
Индонезия увеличава вноса на фуражна пшеница от Черноморския регион
Свързани материали
Виж
Ограниченията засягат и около 6 милиона жители на областта
Рекордната суша принуди властите в Каталуния да намалят с 80 на сто водата за напояване
Реконструират необлицовани участъци от магистрален канал от язовир Тракиец
Увеличават площта за напояване в област Хасково с проект по старата селска програма
Ще има дирекция „Хидромелиорации“ в МЗХ
МЗХ и Министерство на околната среда облекчават достъпа до вода за напояване
Близо 7 млн. лв. струва реконструкцията на напоителния канал „Алеко Потока“ край Съединение
Срещи с бранша
Напояването да стане задължително, ще се обсъжда от Консултативния съвет по хидромелиорациите
За инвестиции на ниво стопанство са осигурени над 100 милиона евро
Румъния отпуска до 500 000 евро на проекти за разширяване на напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини