Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.11.2023 г.

Всяко растение в градината си има подходящ компаньон

Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон

Комбинацията от определени растения при отглеждането им помага за получаването на по-високи добиви и по-добро качество на реколтата. Сега е време да подготвим градината за следващия сезон, като се съобразим с изискванията на всяка култура.

Градинарството е една от на-старите и полезни дейности на човека, която изисква определени знания и умения, за да има добра реколта и да се предпазят растенията от болести и неприятели. Една от полезните агропрактики при организиране на зеленчуковата градина е използването на растения-компаньони. Така “зелените съседи” си помагат по различни начини и се разбират добре в тесните пространства.

Чесън и ягода

Този печеливш вариант е известен на повечето градинари, но защо има смисъл да се засажда чесън сред ягодите?

1. Защитава ягодите от вредители, защото съдържа специални химични съединения, имащи репелентни свойства, като отблъскват много вредители, включително поповото прасе и досадните охлюви.

2. Борба с болестите – чесънът е известен със своите антибактериални и противогъбични свойства. Засаждането наблизо помага за предотвратяване на гъбични и бактериални инфекции – предимно плесени и брашнеста мана.

3. Подобрява вкусовите качества и аромата на ягодите, защото е източник на сяра в ниски концентрации.

Двете култури обичат слънчево място, добре дренирана и плодородна почва. Чесънът се засажда между ягодите шахматно или на редове, но на подходящо разстояние (около 15-20 см), за да могат културите да се развиват свободно.

Чесън и роза

Още един привърженик на чесъна освен градинските ягоди е царицата на цветята.

Засаждането на чесън между розите отблъсква листните въшки, като ги дезориентира, но ароматът му не е толкова силен и не доминира над очарованието на розите.

При наличие на ръжда по листата и стъблата на розите можем да ги натрием с чесън, който ще действа като биофунгицид.

При използване на зимен чесън, който стрелкува, стрелките могат да се добавят към цветните композиции във вазата, като не само ще ги обогатят, но и ще ги запазят свежи по-дълго.

Пъпеши, дини и тагетиси

Тагетисите, които по принцип могат да бъдат компаньони на почти всяка култура, са особени любители на пъпешите и дините. Те са в състояние да контролират популацията на нематодите в корените им без използването на химични препарати. Тези цветя са много непретенциозни и често се засяват сами, ако има останали семена от предходен сезон.

Краставици и настурции (латинки)

Латинките не само ще отблъснат белокрилките от краставиците, но и ще привличат полезни опрашители за тях. Има и допълнителен бонус – настурцията е ядливо растение, което може да се използва в салати , както и за гарниране на различни ястия. Отглежда се лесно и краси градината до падане на слани.

Зеле и копър

Копърът е добър компаньон на всички видове зеле, включително броколи и брюкселско. Зелето поддържа крехките стъбла на копъра изправени, а той привлича паразитоидните оси, които унищожават гъсениците.

Зеле и котешка трева

Засаждането на котешка трева (котешка мента) до зелето намалява щетите от листни бълхи, които са дребни бръмбари, и в същото време прогонва досадните комари, привлечени от сянката и влагата на растенията.

Тук трябва да имаме предвид инвазивността на котешката трева и да я засаждаме в контейнери. Ако не искаме да привличаме котки по някакви съображения, тогава е по-добре да изберем копъра за компаньон.

Картофи и алисиум

Алисиумът е елегантно растение с изящни дребни и ароматни цветове, които са привлекателни за опрашители и паразитоидни оси, ловуващи гъсеници. Може да цъфти 2 пъти на сезон, ако отрежем стъблата след цъфтеж.

Алисиумът действа и като естествен мулч, намалявайки присъствието на плевели.

Не трябва да забраявяме, че в градината има постоянна борба за ресурси между култивираните растения и плевелите и колкото първите са повече, толкова по-малка ще бъде работата, свързана с плевенето.

Ягода и нигела

Нигелата е известна още като черен кимион и нигела дамасцена, която цъфти с красиви бели или нежно сини цветове, а с аромата си пропъжда вредителите от ягодите. Тя е широко използвана в кулинарията – добавя се към печива, пилаф и конфитюри, придавайки лек аромат на ягода. Семената се използват при консервиране на краставици, домати и мариноване на зеле. В народната медицина се счита за лечебно растение, което повишава имунитета.

Нигелата може да се засява и предзимно, защото семената съдържат голямо количество етерични масла, а това улеснява поникването.

Растенията-компаньони не само увеличават биоразнообразието, но намаляват употребата на химични препарати в борбата с вредителите и болестите в градината. 

 

Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
4917
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини