Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2023 г.

Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията

Важно за фермерите!
Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията

sinor.bg

Оранжерията може да ни радва с добра реколта, но приблизително веднъж на всеки три до четири години трябва да сменяме почвата в нея. Това е желателно не само защото в нея се натрупват много болестотворни патогени и вредители, но и поради малкото видово разнообразие на отглежданите култури, което ограничава редуването им.

Това води до едностранно изтощаване на почвата, а тя може да бъде от полза в градината, където се отглеждат повече видове растения. Сеитбооборащение се прилага частично, като се отглеждат ранни зеленчуци (салати, репички и др) или се засяват подходящи сидерати. Друго решение е една година да не се отглеждат зеленчуци в оранжерията, а да се редуват няколко поколения сидерати. Например засяваме маслодайна рапица, овес, след него фацелия, а после бял синап или друга комбинация. Важното в случая е да се обогати почвата с органична материя, но една година не се отглеждат зеленчуци.

Торенето и обработката срещу болести и вредители в оранжерията не са отменени, което води до натрупване на вредни вещества. Ако я смесим с градинска или друга почва, тогава всичко ще се върне към нормалното. Почвата в оранжерията не замръзва толкова силно, колкото на открито. Това означава, че поне част от болестите и вредителите ще оцелеят в зимните условия и след засаждане на новите растения, те ще станат обект на нападение. Това е друга причина, поради която е желателна подмяната на почвата.

Честото поливане води до уплътняване на почвата в парниците и до разрушаване на нейната структура. Това може да се преодолее чрез внасяне на повече оборски тор, но за предпочитане е подмяната на почвата. Да, подмяната на почвата не е лесно начинание, но опростяването на процедурата е като да оставим нещата в изходно положение. Когато добивите са намалели, растенията се развиват зле – изсъхват и боледуват, досаждат и вредители, това означава, че е настъпило време за смяна на почвата.

Междинното засяване на сидерати до известна степен оздравява почвата, както и добавянето на вермикомпост.

За да бъде процедурата по подмяна на почвата успешна и полезна, трябва всичко да се направи правилно. Започваме с отстраняването на всички плевели и растителни остатъци. Ако растенията са били мулчирани – отстраняваме и мулча. Почистваме рамките и измиваме покритието със сапунена вода. Сега можем да започнем със същинската част. Снемаме почвен слой с дебелина от 15-25 см, изнасяме го извън съоръжението и поливаме с разтвор на триходермин или друг подходящ биопрепарат.

Подготвяме нова почва на базата на пясък, угнил оборски тор, тревна почва и торф. За разкисляване може да се добави дървесна пепел. Разпределя се равномерно в цялата оранжерия. Полива се равномерно с разтвор на фитоспорин.

Старата почва може да се превърне в отличен тор за овощната градина, лозето и ягодоплодните, както и за някои зеленчукови  култури. Може да се сложи в компост и след шест месеца, смесена с дървесни стърготини, оборски тор и други растителни отпадъци ще се превърне в първокласен тор.

Подмяната на почвата изисква усилия и време, но значително увеличава шансовете за добра реколта.

Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията
14302

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Промени в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“
Първи смени в ръководството на фонд „Земеделие”
Практика
Да сменяме ли и кога почвата в оранжерията
Животът на майката, предимно в нейния яйценосен аспект, е пряко зависим от силата на семейството в което тя живее
Управление на работата и смяна на майката в кошера
Пчеларство със самосмяна на майките в кошери Дадан-Блат
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини