Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2023 г.

Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията

Важно за фермерите!
Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията

sinor.bg

Оранжерията може да ни радва с добра реколта, но приблизително веднъж на всеки три до четири години трябва да сменяме почвата в нея. Това е желателно не само защото в нея се натрупват много болестотворни патогени и вредители, но и поради малкото видово разнообразие на отглежданите култури, което ограничава редуването им.

Това води до едностранно изтощаване на почвата, а тя може да бъде от полза в градината, където се отглеждат повече видове растения. Сеитбооборащение се прилага частично, като се отглеждат ранни зеленчуци (салати, репички и др) или се засяват подходящи сидерати. Друго решение е една година да не се отглеждат зеленчуци в оранжерията, а да се редуват няколко поколения сидерати. Например засяваме маслодайна рапица, овес, след него фацелия, а после бял синап или друга комбинация. Важното в случая е да се обогати почвата с органична материя, но една година не се отглеждат зеленчуци.

Торенето и обработката срещу болести и вредители в оранжерията не са отменени, което води до натрупване на вредни вещества. Ако я смесим с градинска или друга почва, тогава всичко ще се върне към нормалното. Почвата в оранжерията не замръзва толкова силно, колкото на открито. Това означава, че поне част от болестите и вредителите ще оцелеят в зимните условия и след засаждане на новите растения, те ще станат обект на нападение. Това е друга причина, поради която е желателна подмяната на почвата.

Честото поливане води до уплътняване на почвата в парниците и до разрушаване на нейната структура. Това може да се преодолее чрез внасяне на повече оборски тор, но за предпочитане е подмяната на почвата. Да, подмяната на почвата не е лесно начинание, но опростяването на процедурата е като да оставим нещата в изходно положение. Когато добивите са намалели, растенията се развиват зле – изсъхват и боледуват, досаждат и вредители, това означава, че е настъпило време за смяна на почвата.

Междинното засяване на сидерати до известна степен оздравява почвата, както и добавянето на вермикомпост.

За да бъде процедурата по подмяна на почвата успешна и полезна, трябва всичко да се направи правилно. Започваме с отстраняването на всички плевели и растителни остатъци. Ако растенията са били мулчирани – отстраняваме и мулча. Почистваме рамките и измиваме покритието със сапунена вода. Сега можем да започнем със същинската част. Снемаме почвен слой с дебелина от 15-25 см, изнасяме го извън съоръжението и поливаме с разтвор на триходермин или друг подходящ биопрепарат.

Подготвяме нова почва на базата на пясък, угнил оборски тор, тревна почва и торф. За разкисляване може да се добави дървесна пепел. Разпределя се равномерно в цялата оранжерия. Полива се равномерно с разтвор на фитоспорин.

Старата почва може да се превърне в отличен тор за овощната градина, лозето и ягодоплодните, както и за някои зеленчукови  култури. Може да се сложи в компост и след шест месеца, смесена с дървесни стърготини, оборски тор и други растителни отпадъци ще се превърне в първокласен тор.

Подмяната на почвата изисква усилия и време, но значително увеличава шансовете за добра реколта.

Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията
17720
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Промени в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“
Първи смени в ръководството на фонд „Земеделие”
Практика
Да сменяме ли и кога почвата в оранжерията
Животът на майката, предимно в нейния яйценосен аспект, е пряко зависим от силата на семейството в което тя живее
Управление на работата и смяна на майката в кошера
Пчеларство със самосмяна на майките в кошери Дадан-Блат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини