Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2023 г.

Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията

Важно за фермерите!
Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията

sinor.bg

Оранжерията може да ни радва с добра реколта, но приблизително веднъж на всеки три до четири години трябва да сменяме почвата в нея. Това е желателно не само защото в нея се натрупват много болестотворни патогени и вредители, но и поради малкото видово разнообразие на отглежданите култури, което ограничава редуването им.

Това води до едностранно изтощаване на почвата, а тя може да бъде от полза в градината, където се отглеждат повече видове растения. Сеитбооборащение се прилага частично, като се отглеждат ранни зеленчуци (салати, репички и др) или се засяват подходящи сидерати. Друго решение е една година да не се отглеждат зеленчуци в оранжерията, а да се редуват няколко поколения сидерати. Например засяваме маслодайна рапица, овес, след него фацелия, а после бял синап или друга комбинация. Важното в случая е да се обогати почвата с органична материя, но една година не се отглеждат зеленчуци.

Торенето и обработката срещу болести и вредители в оранжерията не са отменени, което води до натрупване на вредни вещества. Ако я смесим с градинска или друга почва, тогава всичко ще се върне към нормалното. Почвата в оранжерията не замръзва толкова силно, колкото на открито. Това означава, че поне част от болестите и вредителите ще оцелеят в зимните условия и след засаждане на новите растения, те ще станат обект на нападение. Това е друга причина, поради която е желателна подмяната на почвата.

Честото поливане води до уплътняване на почвата в парниците и до разрушаване на нейната структура. Това може да се преодолее чрез внасяне на повече оборски тор, но за предпочитане е подмяната на почвата. Да, подмяната на почвата не е лесно начинание, но опростяването на процедурата е като да оставим нещата в изходно положение. Когато добивите са намалели, растенията се развиват зле – изсъхват и боледуват, досаждат и вредители, това означава, че е настъпило време за смяна на почвата.

Междинното засяване на сидерати до известна степен оздравява почвата, както и добавянето на вермикомпост.

За да бъде процедурата по подмяна на почвата успешна и полезна, трябва всичко да се направи правилно. Започваме с отстраняването на всички плевели и растителни остатъци. Ако растенията са били мулчирани – отстраняваме и мулча. Почистваме рамките и измиваме покритието със сапунена вода. Сега можем да започнем със същинската част. Снемаме почвен слой с дебелина от 15-25 см, изнасяме го извън съоръжението и поливаме с разтвор на триходермин или друг подходящ биопрепарат.

Подготвяме нова почва на базата на пясък, угнил оборски тор, тревна почва и торф. За разкисляване може да се добави дървесна пепел. Разпределя се равномерно в цялата оранжерия. Полива се равномерно с разтвор на фитоспорин.

Старата почва може да се превърне в отличен тор за овощната градина, лозето и ягодоплодните, както и за някои зеленчукови  култури. Може да се сложи в компост и след шест месеца, смесена с дървесни стърготини, оборски тор и други растителни отпадъци ще се превърне в първокласен тор.

Подмяната на почвата изисква усилия и време, но значително увеличава шансовете за добра реколта.

Важно е правилно и бързо да подменим почвата в оранжерията
17138
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Промени в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“
Първи смени в ръководството на фонд „Земеделие”
Практика
Да сменяме ли и кога почвата в оранжерията
Животът на майката, предимно в нейния яйценосен аспект, е пряко зависим от силата на семейството в което тя живее
Управление на работата и смяна на майката в кошера
Пчеларство със самосмяна на майките в кошери Дадан-Блат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини