Начало » Важно за фермера » Пчеларство
03.07.2015 г.

Управление на работата и смяна на майката в кошера

Животът на майката, предимно в нейния яйценосен аспект, е пряко зависим от силата на семейството в което тя живее

Управляване на яйценосна дейност: Върху яйценосна дейност обаче може да се повлияе и чрез направляване величината на площта за снасяне и в частност- с улесняване на търсенето на свободни килийки, с  вида на питите, както и разбира се, с продуктивните качества на самата майка.
1. Осигуряване на достъпни площи за снасяне:
На практиката е известно вертикалното разширяване на разплодното гнездо (пасивно разширяване) и ротирането на корпусите (активно разширяване).
В този случай се използва термотаксиса на майката- тя, както и пчелите, предпочитат да пребивават в горните, по-топли участъци на пчелното гнездо.
При Д-Блатовия (и Лангстрот-Рутовия, до запълване на първия корпус), разширението се прави, като отделни пити се поставят в началото до (пасивно разширяване), а по-късно в самото пчелно гнездо (активно разширяване) и то се ограничава в рамките на кошерния обем до изпълването му. След това се разширява чрез надставки във вертикална посока.
При лежащия (хоризонтален) тип кошери, също се разширява с отделни пити в хоризонтално направление, а след усвояването на 10-12 бр., тези със запечатано пило се пренасят (една по една) в магазинната част, а в разплодната се поставят празните пити, иззети от нея (метод на Чайкин).

При този тип кошер, се наблюдава   и едно друго предпочитание на майката- да снася яйцата си близо до входа на кошера. На това се основава цитираният по-горе метод на Чайкин. Тази особеност дава възможност да се реализира разширяването автоматично и без пренасяне на пити,  въпреки че не бяха открити данни за такова. Това е отразено в следващите раздели.
Оптимизирането на работата по вертикалното разширение на кошерите не е намерило особено приложение- в цял свят кошерите се надграждат, като ръчно се поставят и впоследствие ротират корпусите им. При това, за тази манипулация се изискват двама работника. Патентовани подемни механизми за малки пчелини и единични пчелари има, но те не са особено практични и не са  намерили приложение в широката практика.

Яйценосността на майката е дълбоко вкоренен инстинкт и тя може да се осъществява дори и при не напълно типични условия. Например известно е, че при условията на безтегловност в Космоса, майката продължава да снася яйца.
При наши опити за спасителни и подбудителни подхранвания в края на зимата 2008г., вместо медно-захарни питки поставяхме хоризонтално, над пчелното гнездо, замедени пити. (Впрочем този метод се оказа изключително лесен и евтин). Но имам в пред вид друго- в средата на пролетта, на едни забравени от зимуването семейства се оказа, че на някои от тези хоризонтални пити вече имаше пило- предимно от долната, висящата страна. При по-слабите, даже това бе единственото им пило. Т.е., в случая, неестественото положение на питата не бе попречило на пчелите, а дори напротив- хоризонталната пита е била най-предпочитаното, най-топлото място за отглеждане на потомство.

При други наши опити- за определяне на предпочитаната температурна зона от неоплодените майки (Христов, П., 2006) и при изпитване на отопляеми нуклеуси през зимния период (Христов, П., 2005), използвахме Л-Р пити, разположени на 90° спрямо нормалното им положение- т.е., питите биваха изправяни. И при двата опита майките снасяха и пчелите отглеждаха пилото си видимо нормално, въпреки промененият наклон на килийките.

Освен това, по наши наблюдения, както впрочем и според Еськов, (2002), при маточници, завъртяни на 180° (т.е., насочени нагоре), когато са на възраст до 1,5-2 дена преди запечатването им, ларвите не доживяват до стадия имаго, т.е. майки не се излюпват.
С една дума, ротирането, завъртането на питите, би могло физически да предотвратява роенето, без това да се отразява на темпа на яйцеснасяне и на отглеждането на пилото.

2. Управление на количеството на откритото пило преди и по време на главните паши.
Този елемент също е от първостепенна важност. Ако семейството има добра възможност да отглежда много пило- много свободно пространство, подържаща паша и продуктивна майка, в края на сезона, в кошера ще има много пчели и малко мед. Това всъщност е доста често срещана при пчеларстване с голямообемни кошери- многокорпусни и лежаци, в условията на продължителни и слаби паши (в планинските райони).
Пасивно-ограничаващ яйценосността елемент в това отношение е вида на използвания кошер. По тази именно причина, при по-бедни на паши райони, (само 1-2, до 3 главни паши), 10-рамковият Дадан-Блатов кошер, дори 8-рамковия или „Кошерът на Гърдев“, дават по-добри резултати от 12- рамковия- обемът на гнездото е по-малък и след запечатването на пилото, пчелите са в готовност ефективно да оползотворяват паша в този момент.
При по-късни и повече на брой паши, голямообемния кошер дава по-добри резултати.
Активно ограничаващ яйценосността фактор е употребата на ХМР, по известните правила за това.
Има и някои особености, и тънкости. Например, за изявена акациева паша, обикновено не се налага ограничаване на майката, защото приноса от нея е обилен и това пчелите правят сами. Ако липсва акация обаче и първата паша е някаква друга, то разширяването с магазинни корпуси е по-добре да се прави не веднага със започване на притока на нектар, а след известно подбелване на питите. Така се постига естествено ограничаване площите за снасяне, чрез запълване на част от свободните килийки в гнездото, (В.Величков).

3. Направляването на продуктивните качество на майките, (когато не става въпрос за отглеждането им), става най-общо с подмяна на старите майки с млади.
Установено е, че семейства с тазгодишни майки почти не се рояват и с такива майки отглеждат повече пило, и дават повече мед. Те по-рядко и загиват през зимата. Съвременните препоръки са, (при интензивно, целосезонно натоварване на пчелите с паши), ежегодно да се подменят майките.
Работното време, което се отделя при тази манипулация обаче е твърде много. При него трябва да се открива старата майка, да се отнеме, след известен период да се поставя новата, след 5-6 дена да се проверява дали е приета успешно. През различните периоди на годината процентът на приетите майки е различен, но се счита за нормален, ако е в рамките на 80%. Това означава, че в 10-20% от кошерите, освен това и допълнително трябва да се унищожават спасителните маточници, и цялата процедурата да се повтори.
Подмяната на стари майки със зрели маточници, поставени в магазинните надставки, без да се отстравнява старата, въобще не може да се прилага у нас - установено е с нарочни опити на Л.Радоев , (1976).
Известен е начин на подмяна на майките чрез сливане на отводка към титулярно семейство, при който не се търси старата майка и процесът протича със значително по-малко труд.  Това е един все още не много познат, но с огромен потенциал за облекчаване на тази работа, метод.
От прегледа, който направихме до тук, на биологичните фактори допринасящи за  висока продуктивност е видно, че  тя- високата продуктивност, е възможна само чрез няколко типа пчеларски намеси:
-непрекъснато и твърдо управление на силата на семействата;
-контрол над роевия инстинкт;
-управляване на хранителния фактор;
-направляване работата на майката и нейната смяна.
Във всичките тези кардинални аспекти на пчеларската работа, практиката има създадени някои отделни, понякога много рационални решения, които обаче не се прилагат в цялостна технология и начин на работа.
Задача на едни съвременни технология и инвентар за нея е, тези основни пчеларски дейности да могат да се реализират с възможно по-малък разход на труд и на време от страна на пчеларя.

Доц. д-р Пламен Христов, ИЖН, fermera.bg

Полезно за пчеларите: Селскостопанска академия, чрез специалистите и опитните пчелини на Института по животновъдни науки, предлага 30 часови курсове „НА ЖИВО“, по време на същинския активен сезон. Предвидени са теми за самите пчелини, по-сигурното зазимяване на пчелните семейства, успешното изпролетяване, оползотворяване на пашите, противороеви мероприятия, майкопроизводство и всичко, което е важно за практическото пчеларство.
Занятията се предвиждат да се провеждат в почивните дни, в пчелините на ИЖН в Костинброд и Велико Търново или на други места, според броят на желаещите.
Издават се дипломи с щемпела на Селскостопанска академия. Тел. за връзка: 0884 920 679.

Управление на работата и смяна на  майката в кошера
12090
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През СЕУ за пропусналите срока с подписани договори с ДФЗ
Отварят допълнителен прием на заявления за плащане по интервенциите в пчеларството
Етикирането е проблемът при продажбата на български мед
Бюджетът по интервенциите за тази година е в размер на 10 091 365 лева.
До 2 октомври пчеларите могат да подават заявление за плащане по интервенциите в сектор „Пчеларство“ чрез СЕУ
Кандидатите трябва да са регистрирани в системата за електронни услуги
Приемат заявления за подпомагане на пчеларите от 17 до 26 юли
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
По проект на ЕС
Фермери от Азербайджан с интерес към пчеларството в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини