Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.11.2018 г.

Да сменяме ли и кога почвата в оранжерията

Практика
Да сменяме ли и кога почвата в оранжерията

sinor

Смяната на културите в оранжерията и правилното им редуване повишава почвеното плодородие, но това не е достатъчно. Заедно с разсада, а даже и с обувките си  внасяме отвън много болести по растенията. Сеитбооборотът и наторяването с угнил оборски тор или компост допринасят за частично решаване на проблема, но пълното възстановяване на почвата изисква комплексен подход. Възстановяването на почвеното плодородие на открито и в оранжерия се осъществява по различен начин.

Ако растенията забавят своето развитие, а кореновата система не може да се развива нормално на дълбочина, това значи, че има някакъв проблем. Какъв може да бъде той? Най-често това се дължи на тежка почва. В нея се задържа прекомерно количество вода, която „задушава“ растенията и пречи на тяхното нормално развитие. Необходимо е да се внесат подобрители на структурата – слама, дървени стърготини, перлит  и пясък, които да подобрят дренирането. Това ще осигури достъпа на повече въздух в почвата и респективно към кореновата система на растенията.

Възможно е причините за лошото развитие на културите да се дължат на хранителен глад или повишена киселинност на почвата. Тогава е наложително да се обогати почвата с калциев сулфат или доломитово брашно. Повишената алкалност се неутрализира с добавянето на дървени стърготини или торф. Наред с това могат да се добавят и минерални торове като амониева селитра и калиев сулфат.

Почвата в оранжерията може да страда и от отравяне. Вредните вещества най-често постъпват в качеството на хербициди и пестициди. Използването им води до увеличаване на добивите, но тяхното разграждане по биологичен път е трудно и концентрацията се увеличава многократно по хранителната верига. Опасни компоненти на минерални торове могат да бъдат концентрирани, като например, хлор или сяра. При наторяване с оборски тор се наблюдава натрупване на амоняк. В този случай се прибягва до промиване на почвата или пълната и подмяна. Възможно е да се премине на други начини за подхранване.

Засоляването на почвата е друга причина за намаляване на почвеното плодородие. Когато съдържанието на разтворими соли във вода е от 1-3%, тогава тя се счита за засолена. Най-често почвата се засолява от хлоридите и сулфатите на натрия, калция и магнезия. На открити терени засоляването рядко представлява проблем, защото почистването се извършва по естествен път – чрез дъждовната вода, която не съдържа соли.

Често се наблюдава умора на почвата. Причина за възникването и е  засаждането на дадена култура на едно и също място в продължение на години. В дадената ситуация най-доброто решение е смяната и.

Оздравяването и почистването на почвата се провеждат през есента. Ако идеята е да се избегне използването на химически препарати, най добре е да се прибегне до подмяна на почвения слой. Това се извършва, като се  отстранят около 25 сантиметра от горния слой и се заменят със смес от хумус, торф и пясък. Процесът е сложен, но си заслужава, защото носи отлични резултати, а плодородният слой се обогатява с полезни микроорганизми.

 Могат да се използват биологични или термични методи за оздравяване, но те са далеч по-малко ефективни. При избор на термичен метод главна роля се отдава на въздействието на температурата. В студените и заснежени месеци на лехите в оранжериите се насипва сняг, в резултат на което загиват около 50% от бактериите.

Пропарването на почвата е друг метод за обеззаразяване, при който почвата се нагрява до температури 50, 85 или 100 градуса. Почвата се залива с гореща вода с цел загряването и до 50 градуса, след което съоръжението се затваря за 3-4 дни. Счита се, че пропарването на почвата за 30-40 минути до 100 градуса унищожава всичко, което се намира в нея, но това всичко включва и полезните микроорганизми.

Науката е категорична, че термичните методи не само обеззаразяват почвата, но и предотвратяват частично нейната умора. Наред с това се отблокират някои елементи, които стават лесно усвоими от растенията.

Химичните средства предвиждат използването на хлорна вар или формалин.

Да сменяме ли и кога почвата в оранжерията
16435
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини