Начало » Новини » Света
09.11.2023 г.

Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара

До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара

На фона на надвисналата заплаха от Ел Ниньо, която се очаква да засегне сериозно милиони хора, Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) стартира актуализиран план за изпреварващи действия и реакция с цел намаляване на очакваното въздействие на този климатичен феномен върху селскостопанското препитание и продоволствената сигурност на най-застрашените и уязвими групи от населението, съобщиха от организацията.

Според плана ФАО спешно се нуждае от близо 160 млн. долара, за да предостави подкрепа на над 4,8 млн. души до март 2024 г.  Понастоящем Планът дава приоритет на действията в 34 държави в Източна и Южна Африка, Азия и Тихоокеанския регион и Латинска Америка и Карибския басейн, които са определени въз основа на оценка на историческите въздействия на Ел Ниньо и други ключови фактори, като последните сезонни климатични прогнози, сезонността на селското стопанство и настоящата уязвимост.

В Източна Африка например Ел Ниньо се свързва с дъждове над средното ниво през дъждовния сезон октомври-декември, което може да доведе до епизоди на обилни валежи, наводнения и свлачища, особено в Източна Етиопия, Кения, Сомалия и Южна Уганда. В Южна Африка и части от Южна и Централна Америка Ел Ниньо обикновено води до недостиг на валежи, който може да предизвика значителни отрицателни последици за селскостопанското производство и продоволствената сигурност. Докато в Азия и Тихия океан Ел Ниньо има противоположно въздействие: в зависимост от местоположението може да донесе твърде много или твърде малко дъждове.

Светът навлиза в този цикъл на Ел Ниньо с рекордните 258 милиона души. Много държави, изправени пред хуманитарни кризи, също рискуват да бъдат засегнати от въздействието на Ел Ниньо през следващите седмици и месеци.

Като нарушават моделите на валежите и температурите, въздействието на предстоящите събития от типа "Ел Ниньо" върху селското стопанство и продоволствената сигурност може да бъде сериозно и да причини значителни човешки страдания и икономически загуби. Например епизодът на Ел Ниньо през 2015-2016 г. засегна сериозно над 60 милиона души по света, което накара 23 държави да отправят призив за международна хуманитарна помощ на обща стойност 5 милиарда долара.

Земеделските стопани, скотовъдците, рибарите и другите дребни производители са подложени на най-прякото и непосредствено въздействие на климатичните сътресения. Поради това ефективните изпреварващи действия трябва да се съсредоточат върху предотвратяването на щети и загуби на култури, добитък, продуктивни земи, вода и инфраструктура.

Така не само се запазва местното снабдяване с храна, но и се смекчават по-широките последици за общностите, местните икономики и нуждите от хуманитарна помощ. Проучванията на ФАО показват, че всеки 1 долар, инвестиран в изпреварващи действия, може да доведе до възвръщаемост за земеделските семейства от над 7 долара под формата на избегнати загуби и допълнителни ползи.

ФАО започна да прилага изпреварващи действия за този епизод на Ел Ниньо през първата половина на 2023 г. В Сомалия например поправянето на около 4600 метра диги по река Шабел ще предпази почти 40 000 хектара обработваема земя от очакваните наводнения.

По подобен начин навременното разпределение на семена на култури, устойчиви на суша и с кратък цикъл на развитие, в Централна Америка помогна на всяко семейство, получаващо помощ, да произвежда около 60 кг зеленчуци на всеки два месеца, за да се смекчи въздействието на сушата, предизвикана от Ел Ниньо, върху местното производство на храни.

Актуализираният план на ФАО обхваща два критични времеви периода: действие преди появата на сътресенията от Ел Ниньо, за да се предотвратят последиците от тях, и предоставяне на първи помощи, когато разрушенията от Ел Ниньо не могат да бъдат избегнати.

Последните прогнози, които сочат над 80% вероятност за продължаване на Ел Ниньо до март-май 2024

"Най-непосредствено са необходими средства за провеждане на изпреварващи действия в определен мащаб и навреме", заяви Райн Паулсен, директор на Службата за извънредни ситуации и устойчивост на ФАО. "С последните прогнози, които сочат над 80% вероятност за продължаване на Ел Ниньо до март-май 2024 г., е от първостепенно значение да се укрепят агрохранителните системи, за да бъдат по-устойчиви на предстоящите климатични сътресения, за да се предотврати загубата на човешки живот и средства за препитание."

Към 30 октомври 2023 г. ФАО е мобилизирала 35 млн. долара, като има недостиг от 125 млн. долара. С това агенцията на ООН вече е започнала изпреварващи действия в 19 приоритизирани държави и е достигнала до 700 000 души благодарение на гъвкаво финансиране от ресурсни партньори като Белгия, Канада, Генерална дирекция "Хуманитарна помощ и гражданска защита" на Европейския съюз, Германия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

34-те държави, обхванати от плана, са:  Афганистан, Ангола, Боливия, Гватемала, Хондурас, Индонезия, Еквадор, Ел Салвадор, Кения, Колумбия, Лаоска народнодемократична република, Лесото, Фиджи, Етиопия, Мадагаскар, Малави, Мозамбик, Мианмар, Намибия, Никарагуа, Пакистан, Папуа-Нова Гвинея, Перу, Филипините, Руанда, Сомалия, Източен Тимор, Уганда, Виетнам, Замбия, Зимбабве и Венецуела.

Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
6646
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
Според нов анализ на ФАО
Скритите разходи на световните селскостопански и хранителни системи възлизат на поне 10 трилиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини