Начало » Важно за фермера » Пчеларство
24.10.2023 г.

Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023

Нормативни промени
Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023

sinor.bg

До 6 ноември земеделските производители могат да дават предложения за промени в  наредба 8 от 2023 г. за прилагането на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г., засягаща сектор „Пчеларство“, съобщиха от агроведомството. Целта е пчеларите, които имат двустранно подписани договори с фонд „Земеделие“, но не са успели да подадат заявление за плащане до 2 октомври 2023 г., да получат нов 5-дневен срок, за да го направят.

От тази година за първи път кампанията по кандидатстване по секторните интервенции от Стратегическия план е изцяло електронно и се осъществява през Системата за електронни услуги (СЕУ). Цялата комуникация с фонд „Земеделие“ се извършва единствено и само чрез тази система. С приемането на нормативния акт се очаква да се създаде възможност за успешното прилагане на секторните интервенции в областта на пчеларството, четем в мотивите на агроведомството.

Защо протестираха пчеларите

От началото на 2023 г. и пчеларството се подпомага чрез секторните интервенции на Стратегическия план. Самата наредба 8 беше обнародвана на 23 юни 2023 г. , а приемът на заявления за подпомагане се осъществи в периода 17 – 26 юли 2023 г., значително по-късно спрямо предходните години, когато се прилагаха тригодишните национални програми по пчеларство.

С цел да бъдат изпълнени всички последващи приема действия, регламентирани в тази наредба, срокът за подаване на заявления за плащане беше удължен до 30 септември 2023 г. Остана обаче една малка част от кандидатите, които не успяха да подадат заявление заплащане в удължения срок по различни причини.

Изисквания за подвижното пчеларство

И понеже пчеларите са първите получатели на субсидии, които кандидатстват за подпомагане чрез Системата за електронни услуги (СЕУ), немалка част от тях бяха затруднени при подаване на заявленията си – било заради липса на съвременна техника със софтуер, отговарящ на изискванията за работа със СЕУ, било поради липса на знания относно работата на системата и затруднения в подаването и изтеглянето на документи и съобщения, четем в мотивите на наредбата.

И понеже приемът на заявления за плащане в СЕУ се извърши в периода от 28 септември до 2 октомври 2023 г., в рамките само на пет денонощия, затова в Министерството на земеделието и храните постъпиха жалби от пчелари, които са изпълнили ангажиментите по сключените с ДФЗ договори, но не са успели да подадат заявлението си за плащане в срок.

По данни на ДФЗ сключените договори по интервенциите за сектора на пчеларството са 1 241. По тях от страна на бенефициентите са подадени 1 201 заявления за плащане. Без създадено заявление за плащане в СЕУ са 30 пчелари; други 7 стопани са създали заявление в СЕУ с „фатална грешка“ (поради наличие на задължения към НАП), като същите не са приключени и подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП); 3-ма стопани са създали заявления за плащане в СЕУ, но не са го подписали с КЕП. Досиетата на всички 40 пчелари с неподписани и неподадени заявления за плащане са архивирани.

Важно е да се отбележи, че за горепосочените пчелари, освен че няма да получат възстановяване на разходите за извършени дейности за 2023 г., същите ще бъдат недопустими за подпомагане по тези интервенции през следващата 2024 г., тъй като неподадено заявление за плащане в срок се третира като неизпълнение на сключен договор.

Именно затова с промените в наредба 8 ще се даде възможност на всички кандидати с двустранно подписани договори с ДФЗ и извършени в срок разходи, да могат да подадат заявление за плащане при обявен нов 5-дневен прием.

Допълнително в корекциите към наредбата се дава възможност при изискване на рецепта от регистриран ветеринарен лекар за закупуване ветеринарни лекарствени продукти, като е уточнено, същата да се представя само когато продуктът се прилага по лекарско предписание.

Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023
15363
 

Последни материали
Виж
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Местната царевица струва двойно по-скъпо след миналогодишната суша
Индонезия увеличава вноса на фуражна пшеница от Черноморския регион
Свързани материали
Виж
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
ДФЗ
В помощ на пчеларите има ръководство за кандидатстване по интервенциите
ДФЗ
От 8 до 22 февруари се отваря нов прием по пчеларската програма
Изложението „Зелена седмица“ в Берлин
Министър Йоздемир остана очарован от меда от Розовата долина
Първата година от действието на Стратегическия план
Пчеларите получиха над 4 милиона лева през 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини