Начало » Важно за фермера » Пчеларство
24.10.2023 г.

Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023

Нормативни промени
Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023

sinor.bg

До 6 ноември земеделските производители могат да дават предложения за промени в  наредба 8 от 2023 г. за прилагането на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г., засягаща сектор „Пчеларство“, съобщиха от агроведомството. Целта е пчеларите, които имат двустранно подписани договори с фонд „Земеделие“, но не са успели да подадат заявление за плащане до 2 октомври 2023 г., да получат нов 5-дневен срок, за да го направят.

От тази година за първи път кампанията по кандидатстване по секторните интервенции от Стратегическия план е изцяло електронно и се осъществява през Системата за електронни услуги (СЕУ). Цялата комуникация с фонд „Земеделие“ се извършва единствено и само чрез тази система. С приемането на нормативния акт се очаква да се създаде възможност за успешното прилагане на секторните интервенции в областта на пчеларството, четем в мотивите на агроведомството.

Защо протестираха пчеларите

От началото на 2023 г. и пчеларството се подпомага чрез секторните интервенции на Стратегическия план. Самата наредба 8 беше обнародвана на 23 юни 2023 г. , а приемът на заявления за подпомагане се осъществи в периода 17 – 26 юли 2023 г., значително по-късно спрямо предходните години, когато се прилагаха тригодишните национални програми по пчеларство.

С цел да бъдат изпълнени всички последващи приема действия, регламентирани в тази наредба, срокът за подаване на заявления за плащане беше удължен до 30 септември 2023 г. Остана обаче една малка част от кандидатите, които не успяха да подадат заявление заплащане в удължения срок по различни причини.

Изисквания за подвижното пчеларство

И понеже пчеларите са първите получатели на субсидии, които кандидатстват за подпомагане чрез Системата за електронни услуги (СЕУ), немалка част от тях бяха затруднени при подаване на заявленията си – било заради липса на съвременна техника със софтуер, отговарящ на изискванията за работа със СЕУ, било поради липса на знания относно работата на системата и затруднения в подаването и изтеглянето на документи и съобщения, четем в мотивите на наредбата.

И понеже приемът на заявления за плащане в СЕУ се извърши в периода от 28 септември до 2 октомври 2023 г., в рамките само на пет денонощия, затова в Министерството на земеделието и храните постъпиха жалби от пчелари, които са изпълнили ангажиментите по сключените с ДФЗ договори, но не са успели да подадат заявлението си за плащане в срок.

По данни на ДФЗ сключените договори по интервенциите за сектора на пчеларството са 1 241. По тях от страна на бенефициентите са подадени 1 201 заявления за плащане. Без създадено заявление за плащане в СЕУ са 30 пчелари; други 7 стопани са създали заявление в СЕУ с „фатална грешка“ (поради наличие на задължения към НАП), като същите не са приключени и подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП); 3-ма стопани са създали заявления за плащане в СЕУ, но не са го подписали с КЕП. Досиетата на всички 40 пчелари с неподписани и неподадени заявления за плащане са архивирани.

Важно е да се отбележи, че за горепосочените пчелари, освен че няма да получат възстановяване на разходите за извършени дейности за 2023 г., същите ще бъдат недопустими за подпомагане по тези интервенции през следващата 2024 г., тъй като неподадено заявление за плащане в срок се третира като неизпълнение на сключен договор.

Именно затова с промените в наредба 8 ще се даде възможност на всички кандидати с двустранно подписани договори с ДФЗ и извършени в срок разходи, да могат да подадат заявление за плащане при обявен нов 5-дневен прием.

Допълнително в корекциите към наредбата се дава възможност при изискване на рецепта от регистриран ветеринарен лекар за закупуване ветеринарни лекарствени продукти, като е уточнено, същата да се представя само когато продуктът се прилага по лекарско предписание.

Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023
17597
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Кандидатите с отговор „Не“ във второ класиране по някои интервенции могат да подпишат договори под условие
ДФЗ: Всички одобрени разходи за пчелни майки и отводки ще бъдат финансирани
Християнски празници
Честит празник на пчеларите!
Ниски добиви и нелоялна конкуренция отчайват производителите в Троянско
Търсенето на балкански мед не компенсира проблемите на дребните пчелари
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини