Начало » Новини » Коментари
17.10.2023 г.

НАЗ с остра критика срещу решението да се изграждат солари в нивите

Обръщение към обществеността и законодателите
НАЗ с остра критика срещу решението да се изграждат солари в нивите

sinor.bg

Ръководството и членовете на на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изострят вниманието на обществеността към нарастващата тенденция да се променят основни земеделски закони през преходни и заключителни разпоредби на други закони, касаещи икономика, енергетика или околна среда.

За пример те дават обнародваните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, с които народните представители въвеждат промени и в Закона за опазване на земеделските земи. Чрез тях на практика се премахват почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

В тази връзка от асоциацията подчертават, че „допускането на безконтролен строеж на ВЕИ ще повлияе на същинската стойност на земята, която е ограничен, невъзобновяем ресурс”.

Изхождайки от конституционния принцип, че ЗЕМЯТА е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото, както и че обработваемата земя се използва само за земеделски цели, от НАЗ заявяват твърдата си позиция против използването на обработваема земеделска земя за целите на ВЕИ, без да са разписани ясно критериите, за доказана нужда от промяна на начина на трайно ползване на националното ни богатство – земеделската земя на Р България.

Зърнопроизводителите напомнят, че чл. 21, ал. 2 от Конституцията на Р България гласи следното – „обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон..”

От НАЗ допълват още, че „обработваемата земя е ограничен ресурс и ние като част от селското стопанство на България сме поели отговорността за осигуряването на продоволствената сигурност на страната ни, заедно със социалната отговорност за доставяне на жизненоважна земеделска продукция на страни, които не могат да задоволят собственото си потребление”.

В този смисъл облекчаването на законовите процедури по промяна на предназначението и категорията на обработваемата земя, и превръщането на конституционната разпоредба „по изключение“ в масова практика, както и последващото все по-интензивно застрояване на земеделски земи за целите на ВЕИ, застрашават в значителна степен производството на селскостопански продукти и поминъка на земеделските стопани.

В заключение от Националната асоциация на зърнопроизводителите изразяват категоричното си несъгласие срещу изпълнение на инвестиционни предложения за изграждане на вятърни енергийни паркове и соларни паркове върху плодородната българска земеделска земя. Искаме да предпазим обработваемата земя да бъде превърната в строителна площадка необратимо, а отнемането на хумусния слой и изливането на хиляди кубици бетон да унищожат завинаги тези земи”, се посочва в писмото, разпратено до медиите.

НАЗ с остра критика срещу решението да се изграждат солари в нивите
9924
 

Последни материали
Виж
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Свързани материали
Виж
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След ареста
Банов и Кръстева отричат да са прекатегоризирали земите за соларни паркове
Консултативен съвет по поземлените отношения
Преобразуането на земи от 5 в 8 категория е забранено още през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини