Начало » Новини » Страната
12.10.2023 г.

Ел Би Булгарикум и японската Мейджи правят съвместен институт

Партньорства
Ел Би Булгарикум и японската Мейджи правят съвместен институт

sinor.bg

Ще бъде създаден нов съвместен изследователски институт между японската компания „Мейджи“, която държи патента за производство на българско кисело мляко в Япония, и държавната компания „Ел Би Булгарикум“. Научно-развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Съвместният институт се очаква да бъде открит още през 2024 г. За това се договорха на среща в Министерството на икономиката и индустрията българският министър Богдан Богданов и н. пр. Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България.

Двамата отбелязаха, че в края на тази година се празнуват 50 години от успешното партньорство между двете компании.

„Чрез създаването на центъра за научна и развойна дейност ще издигнем сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ на следващо ниво – ще създадем нови продукти и ще имаме възможност да отворим нови пазари“, заяви министър Богданов. По думите му това ще даде основа за солидно партньорство и в следващите 50 години.

На срещата беше изтъкнато, че проектът е предложен още преди две години от японска страна, но от наша страна е имало забавяне в изпълнението му, особено през 2023 година.

Министър Богданов подчерта, че забавянето на проекта и липсата на ясна стратегия и визия на старото ръководство – как трябва да се развива “Ел Би Булгарикум”, е сред основните причини то да бъде сменено. „Гарантирам ви, че ще бъде направено всичко възможно от новото ръководство на държавната компанията, за да бъде наваксано закъснението и новият център да заработи през 2024 г. – по случай 50 – годишнината от сътрудничеството между компаниите“, подчерта той.

Министър Богданов е посочил, че основната задача, която е поставил на новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“, е да изготвят стратегия и бизнес програма за периода 2024-2026 г. „Основен фокус в новата стратегия е компанията да се съсредоточи върху научноизследователската и развойната дейност, както и върху разработването на иновации, нови продукти и щамове“.

Търговско-икономическите отношения с Япония са изключително важни за страната ни, а партньорството между „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество, е пояснил още министър Богданов.

Ел Би Булгарикум и японската Мейджи правят съвместен институт
10310
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
„Мейджи“ прави закваска за кисело мляко от 1973 година
Директорът на „Мейджи“ става почетен консул на България в Япония
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини