Начало » Новини » Страната

„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават лаборатория на световно ниво в България

Партньорства
Синор.БГ / 17.10.2024 г.
„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават лаборатория на световно ниво в България

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Изпълнителният директор на българската държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи сложиха подписи под 10-годишен договор за стратегическо партньорство и създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии. Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София, да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави, съобщиха от компанията. На официалната церемония присъстваха министърът на икономиката и индустрията Петко Николов и посланикът на Япония у нас Хисаши Мичигами.

Основната цел на лабораторията ще бъде допълнително изследване на полезните съставки на българската закваска, в търсене на нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Основен фокус в изследванията ще бъдат патентованите бактериални видове от български произход Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство.

Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята“, изтъкна министър Николов по време на церемонията по подписване на договора. „Очакваме съвместният научен център на „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве“, коментира още икономическият министър. Той подчерта, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.

Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари. Благодаря на нашите партньори от „Мейджи“ за конструктивния диалог – заедно гледаме в една посока, посветени на мисията да популяризираме българското кисело мляко по света”, каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков.

От своя страна изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.

Ел Би Булгарикум“ и Мейджи имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания. Подписването на договора за съвместната научноизследователска лаборатория се приема от двете страни за потвърждение и продължение на досегашното успешното партньорство.

На официалната церемония, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински, представители на ДКК и на японската корпорация.

„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават лаборатория на световно ниво в България
3278
 

Последни материали
Виж
Слаб интерес
Само един проект за популяризиране на пчелния мед е подаден през 2025 г.
Бобови, зърнени, кръстоцветни
Сидерати за обогатяване на почвата в лозята
Евростат
Близо 12% от работещите у нас са в риск от бедност
FAO: Деградацията на земята намалява добивите и застрашава милиарди хора
Проектобюджет 2026 г.
При предсрочно връщане на работа парите за майчинство се вдигат от 390 лева на 675 лв.
Персоналът се топи от 65 на 60
Съкращават хора от Службата за съвети в земеделието, за да работят в МЗХ
Свързани материали
Виж
Преди ваканциата на парламента
Политолог с остра критика срещу одобрената приватизация на „Ел Би Булгарикум“
Държавната компания пуска на пазара пробиотичен айрян без лактоза
Живко Живков: Здравословните млечни продукти на „Ел Би Булгарикум“ са наша кауза
Подкрете качеството!
Българският пробиотик срещу грипа на „Ел Би Булгарикум“
Отчет
Нов ръст на възнагражденията в „Ел Би Булгарикум“
Практика
Живков: „Ел Би Булгарикум“ е добър пример в млекопреработката
Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ сключва минимум едногодишни договори – и с малки, и с големи ферми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини