Изпълнителният директор на българската държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи сложиха подписи под 10-годишен договор за стратегическо партньорство и създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии. Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София, да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави, съобщиха от компанията. На официалната церемония присъстваха министърът на икономиката и индустрията Петко Николов и посланикът на Япония у нас Хисаши Мичигами.
Основната цел на лабораторията ще бъде допълнително изследване на полезните съставки на българската закваска, в търсене на нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.
Основен фокус в изследванията ще бъдат патентованите бактериални видове от български произход Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство.
„Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята“, изтъкна министър Николов по време на церемонията по подписване на договора. „Очакваме съвместният научен център на „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве“, коментира още икономическият министър. Той подчерта, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.
„Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари. Благодаря на нашите партньори от „Мейджи“ за конструктивния диалог – заедно гледаме в една посока, посветени на мисията да популяризираме българското кисело мляко по света”, каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков.
От своя страна изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.
„Ел Би Булгарикум“ и Мейджи имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания. Подписването на договора за съвместната научноизследователска лаборатория се приема от двете страни за потвърждение и продължение на досегашното успешното партньорство.
На официалната церемония, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински, представители на ДКК и на японската корпорация.