Начало » Новини » Страната
17.10.2024 г.

„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават лаборатория на световно ниво в България

Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават лаборатория на световно ниво в България

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Изпълнителният директор на българската държавна млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков и управляващият изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи сложиха подписи под 10-годишен договор за стратегическо партньорство и създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии. Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София, да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави, съобщиха от компанията. На официалната церемония присъстваха министърът на икономиката и индустрията Петко Николов и посланикът на Япония у нас Хисаши Мичигами.

Основната цел на лабораторията ще бъде допълнително изследване на полезните съставки на българската закваска, в търсене на нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Основен фокус в изследванията ще бъдат патентованите бактериални видове от български произход Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство.

Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята“, изтъкна министър Николов по време на церемонията по подписване на договора. „Очакваме съвместният научен център на „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве“, коментира още икономическият министър. Той подчерта, че с подписания договор ще се надгради постигнатото дотук ползотворно сътрудничество между компаниите и ще продължи и занапред.

Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари. Благодаря на нашите партньори от „Мейджи“ за конструктивния диалог – заедно гледаме в една посока, посветени на мисията да популяризираме българското кисело мляко по света”, каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков.

От своя страна изпълнителният директор по научна и развойна дейност и член на борда на японската корпорация „Мейджи“ Шигеру Танигучи посочи, че у нас ще бъдат изпратени най-добрите японски изследователи.

Ел Би Булгарикум“ и Мейджи имат установени над 50-годишни традиции и партньорство. Благодарение на тях в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска, направено по лиценз на националната ни млекопреработвателна компания. Подписването на договора за съвместната научноизследователска лаборатория се приема от двете страни за потвърждение и продължение на досегашното успешното партньорство.

На официалната церемония, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински, представители на ДКК и на японската корпорация.

„Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават лаборатория на световно ниво в България
860
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Означения
И „Ел Би Булгарикум“ влиза в регистъра на защитеното наименование „Българско кисело мляко“
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Контрол
Богданов: „Ел Би Булгарикум“ работи със 100 процента българско мляко
Нанесени от предишното ръководство на държавното дружество
От Ел Би Булгарикум сигнализираха прокуратурата за 1,5 милиона лева вреди
Министерство на икономиката и индустрията
Държавата е погасила 45 млн. лв. по заем, обезпечен с активи и на „Ел Би Булгарикум”
Отчет за полугодието на 2023 г.
Държавата ще сезира прокуратурата за нарушения в „Ел Би Булгарикум”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини