Начало » Новини » Страната
11.10.2023 г.

Обсъжда се формула за определяне на максималния осигурителен доход

Министерски съвет
Обсъжда се формула за определяне на максималния осигурителен доход

sinor.bg

Работна група с участието на държава, бизнес и всички останали заинтересовани страни обсъжда проект максималният осигурителен доход да се определя по формула, а не административно със Закона за бюджета, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Тази формула ще почива на обективни критерии, определени от държавата, работодателите и синдикатите. След като бъдат събрани конкретните предложения за новите критерии, предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост. В момента максималният осигурителен доход е 3 400 лв. 

Решението за новата формула беше тема на неформална дискусия в Министерския съвет, в която се включиха премиерът Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, националнопредставителните работодателски организации, сдружения от ИТ сектора и двата големи синдиката.

По-късно днес, преди заседанието на МС премиерът обяви, че от първи януари 2023 г. минималната работна заплата става 933 лв., в момента тя е 780 лв. С този ръст от почти 20%, съчетан с други мерки, „ние ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на правителството, на което ще бъде определен новият размер на най-ниското възнаграждение за страната.

„България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Ние поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си възнаграждения“, мотивира решението министър-председателят.

Денков подчерта стремежа на кабинета страната ни да предлага производства с високо качество, висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка. Той отбеляза усилията на министрите в тази посока.

От 2024 г. минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. Това повишение ще подобри жизнения стандарт на повече от 500 000 работещи, които в момента получават възнаграждения от 780 до 933 лв. То значително надхвърля инфлацията през последната година – през август 2023 г. спрямо август 2022 г. тя е 7.7%.

Правителството определя новия размер на най-ниското възнаграждение според изискванията на Кодекса на труда. Законът гласи, че минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новата най-ниска заплата не може да е по-ниска от определената за предходната година.

Обсъжда се формула за определяне на максималния осигурителен доход
3219
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Държавна политика
Предлага се нова формула за изчисление на експортната такса за зърното в Русия
Държавна политика
Русия прие нова формула за изчисляване на митото върху износа на пшеница
Примери
Как да се разпределят културите при стопанства с над 300 дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини