Начало » Новини » Коментари
27.02.2015 г.

Как да се разпределят културите при стопанства с над 300 дка

Примери

Farmer.bg

Три са основните изисквания за отпускане на зелени плащания, които стопанствата ще прилагат от тази година. Първото е свързано с разнообразяването (диверсификацията) на културите, второто е с поддържане на екологично насочени площи (ЕНП) и третото е опазване на постоянно затревените площи. При стопанства с обработваема земя между 100 и 300 дка (10 и 30 ха) ще се отглеждат най-малко 2 различни култури, като основната не може да превишава 75 %. При обработваема земя над 300 дака културите трябва да са три, като основната да не заема повече от 75 %, а основната плйс втората култура да не превишават 95 %. Стопанства с обработваеми земи над 150 дка  пък са длъжни да поддържат минимум 5% от тях като екологични площи ЕНП. При проверките от страна на фонд "Земеделие" броят на културите, които са отразени в заявленията, трябва да се удостоверят в периода от 15 май до 15 юли. Фермерите трябва да знаят, че спазването на максималните проценти на културите е без задължение за ротиране, обясниха от министерството на земеделието.

За улеснение на фермерите се дава пример с деклариране на площите от едно стопанство, което обработва над 300 декара. В декларацията си фермерът е записал три основни култури – картофи, мека пшеница и детелина. Картофите са декларирани върху 500 дка, от които при проверката е установено, че те са точно толкова. Втората култура е мека пшеница върху декларирани 380 дка, които при проверката е установено, че са толкова.

При пшеницата има елементи от ландшафта, изчислени на 8 дка плюс 5 дка  разорани екологично чувствителни постоянно затревени площи.

Третата култура е детелина, засята върху 100 дка плюс. При проверките обаче са установени само 35 дка. Деклариран е и един декар соя като екологично насочена площ, който при проверката е доказан, че е точно толкова.

Като извод в примера се посочва, че декларираната в заявлението за подпомагане обработваема площ в това стопанство е 981 дка, а екологично насочените площи – 109 дка. След проверките обаче е установено, че обработваема площ е 916 вместо 981 дка, а екологично насочените площи са 44 вместо 109 дка.

Според декларираното стопанството разполага и с 250 дка постоянно затревени площи (ПЗП), които след проверките се оказват 200 дка. Други 50 дка са екологично чувствителни ПЗП, които като площ са точно 50 дка, показала проверката.   

Въз основа на тези резултати основа за калкулацията на зелените площи се извършва върху общо обработваема земя от 916 дка, която е установена след проверките. От тях 500 дка картофи плюс 380 дка мека пшеница, плюс 35 дка детелина, плюс 1 дка соя.

Общо екологично насочената площ (ЕНП) е 440 дка, от която 8 дка са ландшафтните елементи плюс 35 дка детелина, плюс един дка соя.

Размерът на постоянно затревената площ (ПЗП) е 200 дка = 200 дка

(ПЗП) + 50 дка (екологично чувствителни ПЗП).

След като е установено разминаване между декларираните и реалните площи, на практика фермерът е допуснал отклонение при първата основна и втората култура, които общо трябва да съставляват 95% от общия размер на обработваемата земя. Според изискванията за диверсификация тези 95%  трябва да се отглеждат върху 870,2 дка, но реално на полето са били засадени  880 дка.  

Според формулата за намаление на субсидията санкцията се налага заради превишената площ от 9,8 дка. В резултат нса което фермерите няма да получат зелено плащане за 98 декара.

Санкция ще има и заради неточното деклариране на екологично насочените площи. От примера става ясно, че вместо 45,8 декара стопанството е разполагало с 44 дка ЕНП. Според формулата за санкциониране няма да се получи субсидия за още 18 декара.

От примера става ясно, че стопанинът е разорал и повече от допустимите екологично чувствителни постоянно затревени площи, което е забранено. Въпреки че грешката е само в 5 декара, той ще бъде санкциониран с тези пет декара.

Или общо стопанството ще бъде санкционирано, като не се платят субсидии за 121 дка, от които 98 дка – за неспазване на диферсификацията на културите, 18 дка – за неспасване на екологично насочените площи и 5 дка – за неспазване на постоянно затревени площи.

Така вместо за първоначално декларираните 1 166 дка той ще получи зелени плащания за 1 045 дка. Важно е да се знае, че освен за 2105 г. този стопанин ще получава зелено плащане за 1 045 дка и през 2016 г., а през 2017 г. площите ще бъдат намалени на 996,6 дка. През 2018 г. следва поредно намаление до 984,5 дка.

От кампания 2017 започва налагане и на административни санкции за наддеклариране, като алгоритъмът е аналогичен на административните санкции по СЕПП от програмен период 2007 – 2013 г. (наддеклариране до 3%, между 3% и 20%, между 20% и 50%, и над 50%).

Как да се разпределят културите при стопанства с над 300 дка
21089
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Най-послу и у нас
Бизнесът живо се интересува от „зелените коридори” през митниците
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Десет дни по-рано от миналата година
Днес и утре превеждат 465 милиона лева за „зелените плащания” в Кампания 2022 г.
Преди датата 20 април
Ставката за зелените плащания е 12,30 лв. на дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини