Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.09.2023 г.

Засаждане и подхранване на зимен лук и чесън

Засаждане и подхранване на зимен лук и чесън

Не всички сортове лук и чесън са подходящи за предзимно засаждане. През есента могат да се засаждат само студоустойчиви зимни сортове, а времето за засаждане се определя от температурните условия.

Много важно е да изберем подходящ участък, който не се наводнява през пролетта. Необходимо е да се подготви почвата 1-2 седмици преди засаждане. Препоръчително е да се спазват правилата на сеитбооборота, като лук и чесън могат да се отглеждат на едно и също място на всеки три години. Ако това не е възможно, тогава, преди засаждане на зимните култури, сеем зелен тор. Най-достъпни са белият синап и овесът, които се засяват, поливат се при необходимост няколко пъти и когато се образува зелена маса се заорава в почвата.

Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки

Добри предшественици са тиквите, тиквичките, зелето, бобовите и зеленолистните култури.

При подготовката на почвата се внасят хранителни вещества, съдържащи основно фосфор и калий. След засаждане по повърхността може да се разпръсне амониев нитрат, но само при настъпване на устойчиви ниски температури, защото в противен случай при размразяване растенията могат да започнат да растат.

Фосфорно-калиевите торове могат да се внесат заедно с вграждането на сидератите, а разходната норма е 40-60 г/м2 или по указания на производителя. Фосфорът и калият имат силно изразен положителен ефект върху зимната студоустойчивост и издръжливост, развитието на добра коренова система, узряването на луковиците и устойчивост при съхранение.

Лукът и чесънът могат да се засаждат едновременно. За засаждане на чесън се избират най-едрите скилидки и се засаждат на дълбочина две височини.

За подмяна и оздравяване на посадъчния материал можем да засеем и малките скилидки от въздушните луковички, развиващи се върху стрелките на зимния чесън. Те следващата година ще се развият в една скилидка (еднозъби луковички), а година по-късно ще дадат пълноценна глава. Чесънът се вкоренява бързо, защото вече има зачатъци на корени. За лука е необходимо повече време – той няма корени, а за засаждане избираме най-малката фракция.

Влагата играе важна роля – ако есента е суха, тогава трябва да се полее почвата 2-3 пъти, а ако е дъждовна, естествената влага ще бъде достатъчна.

Студовете не застрашават зимните сортове луковични култури, ако са добре вкоренени. Процесът може и трябва да се контролира. След засаждане се наблюдава развитието на кореновата система, като се изваждат по няколко луковички и скилидки и ако коренчетата не се развиват достатъчно добре, тогава е наложително поливане.

За зимата лехите могат да се мулчират с окосена трева или дървесни стърготини, но това трябва да стане след понижаване на температурата на въздуха и устойчивото застудяване. Ако мулчираме по-рано, това може да провокира растеж и стрелкуване на растенията.

Времето за засаждане на луковичните култури зависи от температурните условия. Необходимо е да се следят прогнозите на времето и най-подходящо е да се засаждат 10-15 дни преди  нощните температури да станат близки до 0 градуса по Целзий. Това време ще бъде достатъчно, за да се вкоренят луковиците.

Отглеждането на зимни култури има своите сериозни предимства, защото се освобождава време през пролетта, когато се извършва интензивна работа в градината и всяка минута е от значение. Важно е и това, че зимният лук излиза рано от състояние на покой и започва вегетационния период, а когато започне летежа на луковата муха, шийката на растенията вече е станала достатъчно плътна и вредителят физически не успява да я пробие, за да снесе яйцата си. Добивът при зимно отглеждане обикновено е по-висок, но това зависи и от сортовите особености.

Засаждане и подхранване на зимен лук и чесън
121200
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини