Начало » Новини » Страната
12.09.2023 г.

Икономическата комисия отказа защита на фермерите от украинския внос

Заседание на парламентарната икономческа комисия
Икономическата комисия отказа защита на фермерите от украинския внос

sinor.bg

С 10 гласа „за”, 4 „против” и двама „въздържали се” народните представители от Комисията по икономическа политика и иновации в 49-то Народно събрание одобриха решението, предложено от лидерите на три парламентарно представени партии, България да излезе от групата на петте държави в ЕС, наложили вето върху вноса на някои селскостопански стоки от Украйна. Проектът беше внесен изненадващо вчера от Кирил Петков („Продължаваме промяната”), Делян Пеевски (ДПС), Хамид Хамид (ДПС), Атанас Атанасов („Демократична България”), Румен Христов (ГЕРБ-СДС) и Александър Димитров (ГЕРБ-СДС). С мотива, че трябва да защитят интересите на преработвателите на олио, които се нуждаят от достатъчна като качество евтина суровина.

Ако решението бъде одобрено и от останалите депутати в пленарна зала, това означава, че вносът на слънчоглед, върху който от април досега имаше забрана, ще влиза свободно в страната и българските земеделци отново ще са принудени да продават продукцията си под себестойност, както се получи и миналата есен.

Становището на НАЗ, отправено към парламента

Именно затова и от името на колегите си председателят и зам. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов и Димитър Мачуганов отправиха молба към депутатите да не гласуват това предложение. Въпреки пламенната защита на искането България да удължи до края на годината ветото върху вноса – освен на слънчоглед, още на сухо мляко и рафинирано олио, двамата фермери бяха чути едва от шестима народни представители.

Председателят на асоциацията Илия Проданов увери депутатите, че вдигането на защитните бариери срещу вноса буквално е „взривило негодуванието сред сектора”, който втора година търпи негативи от дъмпинга на черноморската държава и ако всичко това пак се повтори, пазарната ситуация ще унищожи един работещ бизнес, който е сред най-големите данъкоплатци в агросектора. "За първи път България се присъедини към други 4 европейски държави - Полша, Унгария, Словакия и Словения, които имат структурни и икономически проблеми като нашите, затова всички ние работихме упорито да защитим нашето земеделие. С тази променена позиция България се отмята от един съюз, който иска да защити своите земеделски производители, затова търсим Вашата подкрепа", заяви още Проданов. 

Зам. председателят на НАЗ Димитър Мачуганов припомни, че българските фермери отдавна се подготвят за момента, в който Украйна може да стане член на ЕС и да станат сериозен конкурент на родното производство. „Само че икономическите условия в момента там са коренно различни от българските. Докато украинските торове там се продават за 300 лв., ние плащаме двойно по-скъпо – 600 лв., затова трудноп може да излезе сметката с крайните цени на продукцията”, обясни Мачуганов. Той обясни също, че веднага, след като парламентът реши да отвори вноса на слънчоглед, българските рафинерии ще престанат да купуват родно семе и търговията ще блокира. „Не може целият зърнопроизводителен сектор всяка година да държи на склад по реколта и половина”, заключи Димитър Мачуганов.

Въпреки тези аргументи десетима от депутатите в икономическата комисия не пожелаха да чуят становището на фермерите и гласуваха "за" решението, наложено от техните партийни лидери.

Икономическата комисия отказа защита на фермерите от украинския внос
15982
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Позиции
Мачуганов: Целият бранш се вдигнахме в подкрепа на малките в сектора
Тенденции
Високите ренти са на път да откажат фермерите от плодородните земи
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
Димитър Мачуганов от НАЗ
Фермерите дават 2 седмици отсрочка на Гечев, за да осигури 14 млн. лв. за безплатно напояване
Преди жътвата
Мачуганов: Ковид кризата удари планирания износ на люцерна за Китай
Димитър Мачуганов: Животът е един малък миг, а моята максима е да се живее и работи на максимални обороти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини