Начало » Новини » Коментари
12.09.2023 г.

НАЗ към депутатите: Отпадне ли забраната за внос от Украйна, родното земеделие загива

Позиция на бранша
НАЗ към депутатите: Отпадне ли забраната за внос от Украйна, родното земеделие загива

sinor.bg

Същински шок за българските фермери се оказва предложеният от група народни представители проект за решение България да се откаже след 15 септември от продължаването на забраната върху вноса на селскостопански продукти от Украйна. Подпис под това искане са поставили депутатите от „Продължаваме промяната”, ДПС, СДС и „Демократична България” Кирил Петков, Делян Пеевски, Хамид Хамид, Атанас Атанасов, Румен Христов и Александър Димитров. Самият проект е внесен в деловодството на парламента тихомълком късно вчера, като се очаква ршението да бъде прието днес от Комисията по икономическа политика и иновации в парламента. Не се предвижда да минава през земеделската комисия и вероятно ще бъде гласувано в зала с болшинството на тези партии, тъй като на 15 септември страната ни трябва да представи официалната си позиция пред Съвета на ЕС, съобщиха запознати.

Проектът за решение, подписан от 6-та депутати

От името на членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ръководството излезе днес със становище, което ще бъде оповестено и пред депутатите днес в парламента, съобщи за Синор.бг председателят на асоциацията Илия Проданов (заседанието е насрочено за 14,30 ч.). Самият той по никакъв начин не можеше да си обясни поведението на управляващите, които до този момент защитаваха интересите на един от най-стабилните подсектори в селското стопанство.

Публикуваме част от становището на фермерската организация.

Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство. Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие.

Крахът в земеделието обаче не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници. Сектор „Земеделие“ осигурява над 100 000 работни места и неговата гибел предвещава сериозни икономически и социални проблеми. Загубата на един земеделец е загуба на работни места и предвещава сериозни икономически и социални проблеми.

Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на България.

В разписаното проекторешение от 11.09.23 г. народните представители твърдят, че премахването на забраната няма да постави в риск конкурентоспособността на българските производители. Всъщност свалянето на забраната не просто би поставило в риск всички фермери, а би довело до фаталния край на целия сектор „Земеделие“.

Мотивите на шестимата депутати, които искат изключването на България от групата на петте държави в ЕС, настояващи за продължаване на ветото върху украинския внос, е, че страната ни „се солидаризира с Украйна, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб”.

От НАЗ обаче напомнят, че над 15 000 зърнопроизводители изплащат над 2,5 млрд. лв. ренти и произвеждат продукция за над 7 млрд. лв. на годишна база – това са инвестиции пряко в икономиката на България. За сметка на това помощите, които са получили от държавата за последиците от войната в Украйна, до този момент са в размер на НУЛА лева.

Затова като най-голяма отраслова организация в сектор зърнопроизводство, от асоциацията са категорично против приемането на Проект на решение за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

НАЗ към депутатите: Отпадне ли забраната за внос от Украйна, родното земеделие загива
18352
 

Последни материали
Виж
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
Първа среща на агроминистъра с ръководството на БАК
До 23 май ще бъде готов правилникът за прилагане на закона за земята
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
Свързани материали
Виж
Общо събрание на НАЗ
Камчийски и варненски фермери се присъединяват към асоциацията на зърнопроизводителите
След протестите
25 хиляди малки зърнопроизводители няма да доказват загуби
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Министърът посочи как се работи по законодателните промени, за които настояват фермерите
Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите
Карта на блокираните пътища
Фермерите се вдигат на протести на 6 февруари, недоволни от държавната подкрепа
От асоциацията се разграничават от искането за оставка на земеделския министър
НАЗ ще блокира 85 точки в страната от вторник, ако не договорят субсидии с правителството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини