Начало » Новини » Коментари
12.09.2023 г.

НАЗ към депутатите: Отпадне ли забраната за внос от Украйна, родното земеделие загива

Позиция на бранша
НАЗ към депутатите: Отпадне ли забраната за внос от Украйна, родното земеделие загива

sinor.bg

Същински шок за българските фермери се оказва предложеният от група народни представители проект за решение България да се откаже след 15 септември от продължаването на забраната върху вноса на селскостопански продукти от Украйна. Подпис под това искане са поставили депутатите от „Продължаваме промяната”, ДПС, СДС и „Демократична България” Кирил Петков, Делян Пеевски, Хамид Хамид, Атанас Атанасов, Румен Христов и Александър Димитров. Самият проект е внесен в деловодството на парламента тихомълком късно вчера, като се очаква ршението да бъде прието днес от Комисията по икономическа политика и иновации в парламента. Не се предвижда да минава през земеделската комисия и вероятно ще бъде гласувано в зала с болшинството на тези партии, тъй като на 15 септември страната ни трябва да представи официалната си позиция пред Съвета на ЕС, съобщиха запознати.

Проектът за решение, подписан от 6-та депутати

От името на членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ръководството излезе днес със становище, което ще бъде оповестено и пред депутатите днес в парламента, съобщи за Синор.бг председателят на асоциацията Илия Проданов (заседанието е насрочено за 14,30 ч.). Самият той по никакъв начин не можеше да си обясни поведението на управляващите, които до този момент защитаваха интересите на един от най-стабилните подсектори в селското стопанство.

Публикуваме част от становището на фермерската организация.

Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство. Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие.

Крахът в земеделието обаче не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници. Сектор „Земеделие“ осигурява над 100 000 работни места и неговата гибел предвещава сериозни икономически и социални проблеми. Загубата на един земеделец е загуба на работни места и предвещава сериозни икономически и социални проблеми.

Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на България.

В разписаното проекторешение от 11.09.23 г. народните представители твърдят, че премахването на забраната няма да постави в риск конкурентоспособността на българските производители. Всъщност свалянето на забраната не просто би поставило в риск всички фермери, а би довело до фаталния край на целия сектор „Земеделие“.

Мотивите на шестимата депутати, които искат изключването на България от групата на петте държави в ЕС, настояващи за продължаване на ветото върху украинския внос, е, че страната ни „се солидаризира с Украйна, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб”.

От НАЗ обаче напомнят, че над 15 000 зърнопроизводители изплащат над 2,5 млрд. лв. ренти и произвеждат продукция за над 7 млрд. лв. на годишна база – това са инвестиции пряко в икономиката на България. За сметка на това помощите, които са получили от държавата за последиците от войната в Украйна, до този момент са в размер на НУЛА лева.

Затова като най-голяма отраслова организация в сектор зърнопроизводство, от асоциацията са категорично против приемането на Проект на решение за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

НАЗ към депутатите: Отпадне ли забраната за внос от Украйна, родното земеделие загива
18691
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
За втора поредна година се очертават сериозни загуби въпреки отличното качество
Зърнопроизводители от Южна България отчитат слаба реколта от пшеница
НАЗ иска премахване на самоконтрола за остатъци от пестициди
Фермери на протест срещу промените в състава на Областна дирекция „Земеделие“ - Ямбол
Общо събрание на НАЗ
Камчийски и варненски фермери се присъединяват към асоциацията на зърнопроизводителите
След протестите
25 хиляди малки зърнопроизводители няма да доказват загуби
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини