Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2023 г.

Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати

Превенцията винаги е пд-добра от лекуването
Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати

Фитофтората е болест, която се причинява от род гъбоподобни протисти със същото име – Phytophthora (патогени, които не формират тъкани и не се причисляват към царствата на гъби, растения или животни). Най-често засяга културите от сем. Картофови, включително доматите, но има над 100 разновидности. Името на болестта в превод от древногръцки означава “разрушава растението”. Всъщност фитофтората може да унищожи растението само за няколко дни.

Фитофтората е сериозна болест, която ежегодно унищожава безмилостно много насаждения с картофи и домати. Преди откриване на методите и средствата за борба с болестта тя е отнела милиони човешки животи поради последвалия глад. Производители на картофи случайно забелязват, че в близост до меднопреработвателните заводи картофените парцели са чисти от тази инфекция, което означава, че медта потиска развитието на болестта. Това насочва към създаване и използване на препарати на медна основа. Оттогава и досега срещу болестта се използва меден оксихлорид, 1% бордолезов разтвор или само меден сулфат.

Въпреки това дори на фона на по-модерни препарати фитофтората унищожава годишно 30-70% от реколтата от картофи и домати.

Появява се към края на лятото, когато дневните горещини отстъпват място на нощната прохлада. Роса пада върху листата и създава всички проблеми. Фитофтората се нуждае от влага върху листната маса, за да започне вредната си дейност – може да бъде дъжд или роса, а за болестта и двете са еднакво добри.

Само за няколко дни патогенът може да засегне всички площи, намиращи се в близост. Интересно е, че при температури под +10 и над +30 градуса по Целзий фитофтората не може да се развива. Обикновено болестта атакува отдолу, като започва със старите листа и постепенно се издига нагоре. През последните години се забелязва различна картина – най-напред се разболяват върховете.

Фитофтората може да се разпознае по следните признаци:

– обратната страна на листните пластини се покрива с петна, които постепенно потъмняват, засъхват и падат;

– отделни участъци на стъблата потъмняват, а впоследствие почерняват;

– образуване на черни участъци върху плодовете.

Фитофтората е упорита, жизнена и вездесъща – обитава върху семената, растителните остатъци, в почвата, стените на оранжериите и градинските инструменти. Заболяването прогресира не само при влажно време и роса, но обича варовити почви, гъсти насаждения, в които трудно прониква въздух, темпертурни колебания и слаби растения.

Фитофтората се влияе значително от сеитбообращението, което трябва да бъде с период от три-четири години. Винаги ще се появи най-напред на участъка с картофи, а само след една до три седмици и върху доматите. Ако вече е имало проява на фитофтора там в минало време, тогава и най-малкият стимул може да я събуди.

Винаги е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува по-късно. Няма чудотворни препарати, които да помогнат да се справим с фитофтората без превенция.

Агротехнически мерки за профилактика срещу фитофтората

При стриктно спазване на технологията за отглеждане на доматите можем надеждно да ги защитим от фитофтора. По-важни са следните дейности:

– на алкални участъци трябва да се възстанови естествения баланс на почвата чрез внасяне на торф по време на обработката;

– спазване на сеитбооборота;

– спазване на препоръчителните схеми за засаждане;

– поливане на доматите рано сутрин или след залез слънце, като се внимава да не попада вода върху растенията;

– да не се допуска преполиване и особено в периоди на висока влажност, но е важно редовно да се разхлабва почвата в междуредията;

– редовно подхранване с фосфор, калий и други необходими елементи за укрепване на имунитета на растенията.

Профилактичната обработка с подходящи медни препарати се прилага до формиране на първите завръзи и още две седмици по-късно за запазване на резултата, а след това е недопустимо.

Как да тестваме съмнителните признаци за фитофтора?

Ако на листата забележим петна, тогава трябва да ги откъснем и поставим върху влажна кърпа или хартия, в торбичка при температура +22-24 градуса за два-три дни, а появата на бял пух означава фитофтора. При силно поражение на доматите от фитофтора е необходимо да се отстранят и изгорят всички листа, а плодовете, особено дръжките, се обработват с 1%-ен разтвор на калциев хлорид, ако върху тях няма следи от инфекция. В противен случай се унищожава цялото растение.

Може ли смяната на сорта да спре фитофтората?

Устойчивостта на сорта е много важна и селекционерите работят върху този проблем. Ранните детерминантни сортове дават плодовете си обикновено преди настъпването на болестта. За устойчивостта на доматите срещу болести има информация на опаковките със семена, но е важно да знаем, че когато количеството на патогените е много голямо, нито един устойчив сорт няма да издържи. Във всички случаи са необходими защитни мероприятия.

Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати
10363
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Борбата с фитофтората по доматите започва преди сеитбата на семената
Практика
Къде зимува фитофтората?
Практика
В края на сезона картофената мана по доматите настъпва ожесточено
Фитофтората по пипера може да унищожи голяма част от реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини