Фитофтората е болест, която се причинява от род гъбоподобни протисти със същото име – Phytophthora (патогени, които не формират тъкани и не се причисляват към царствата на гъби, растения или животни). Най-често засяга културите от сем. Картофови, включително доматите, но има над 100 разновидности. Името на болестта в превод от древногръцки означава “разрушава растението”. Всъщност фитофтората може да унищожи растението само за няколко дни.
Фитофтората е сериозна болест, която ежегодно унищожава безмилостно много насаждения с картофи и домати. Преди откриване на методите и средствата за борба с болестта тя е отнела милиони човешки животи поради последвалия глад. Производители на картофи случайно забелязват, че в близост до меднопреработвателните заводи картофените парцели са чисти от тази инфекция, което означава, че медта потиска развитието на болестта. Това насочва към създаване и използване на препарати на медна основа. Оттогава и досега срещу болестта се използва меден оксихлорид, 1% бордолезов разтвор или само меден сулфат.
Въпреки това дори на фона на по-модерни препарати фитофтората унищожава годишно 30-70% от реколтата от картофи и домати.
Появява се към края на лятото, когато дневните горещини отстъпват място на нощната прохлада. Роса пада върху листата и създава всички проблеми. Фитофтората се нуждае от влага върху листната маса, за да започне вредната си дейност – може да бъде дъжд или роса, а за болестта и двете са еднакво добри.
Само за няколко дни патогенът може да засегне всички площи, намиращи се в близост. Интересно е, че при температури под +10 и над +30 градуса по Целзий фитофтората не може да се развива. Обикновено болестта атакува отдолу, като започва със старите листа и постепенно се издига нагоре. През последните години се забелязва различна картина – най-напред се разболяват върховете.
Фитофтората може да се разпознае по следните признаци:
– обратната страна на листните пластини се покрива с петна, които постепенно потъмняват, засъхват и падат;
– отделни участъци на стъблата потъмняват, а впоследствие почерняват;
– образуване на черни участъци върху плодовете.
Фитофтората е упорита, жизнена и вездесъща – обитава върху семената, растителните остатъци, в почвата, стените на оранжериите и градинските инструменти. Заболяването прогресира не само при влажно време и роса, но обича варовити почви, гъсти насаждения, в които трудно прониква въздух, темпертурни колебания и слаби растения.
Фитофтората се влияе значително от сеитбообращението, което трябва да бъде с период от три-четири години. Винаги ще се появи най-напред на участъка с картофи, а само след една до три седмици и върху доматите. Ако вече е имало проява на фитофтора там в минало време, тогава и най-малкият стимул може да я събуди.
Винаги е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува по-късно. Няма чудотворни препарати, които да помогнат да се справим с фитофтората без превенция.
Агротехнически мерки за профилактика срещу фитофтората
При стриктно спазване на технологията за отглеждане на доматите можем надеждно да ги защитим от фитофтора. По-важни са следните дейности:
– на алкални участъци трябва да се възстанови естествения баланс на почвата чрез внасяне на торф по време на обработката;
– спазване на сеитбооборота;
– спазване на препоръчителните схеми за засаждане;
– поливане на доматите рано сутрин или след залез слънце, като се внимава да не попада вода върху растенията;
– да не се допуска преполиване и особено в периоди на висока влажност, но е важно редовно да се разхлабва почвата в междуредията;
– редовно подхранване с фосфор, калий и други необходими елементи за укрепване на имунитета на растенията.
Профилактичната обработка с подходящи медни препарати се прилага до формиране на първите завръзи и още две седмици по-късно за запазване на резултата, а след това е недопустимо.
Как да тестваме съмнителните признаци за фитофтора?
Ако на листата забележим петна, тогава трябва да ги откъснем и поставим върху влажна кърпа или хартия, в торбичка при температура +22-24 градуса за два-три дни, а появата на бял пух означава фитофтора. При силно поражение на доматите от фитофтора е необходимо да се отстранят и изгорят всички листа, а плодовете, особено дръжките, се обработват с 1%-ен разтвор на калциев хлорид, ако върху тях няма следи от инфекция. В противен случай се унищожава цялото растение.
Може ли смяната на сорта да спре фитофтората?
Устойчивостта на сорта е много важна и селекционерите работят върху този проблем. Ранните детерминантни сортове дават плодовете си обикновено преди настъпването на болестта. За устойчивостта на доматите срещу болести има информация на опаковките със семена, но е важно да знаем, че когато количеството на патогените е много голямо, нито един устойчив сорт няма да издържи. Във всички случаи са необходими защитни мероприятия.