Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2023 г.

Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати

Превенцията винаги е пд-добра от лекуването
Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати

Фитофтората е болест, която се причинява от род гъбоподобни протисти със същото име – Phytophthora (патогени, които не формират тъкани и не се причисляват към царствата на гъби, растения или животни). Най-често засяга културите от сем. Картофови, включително доматите, но има над 100 разновидности. Името на болестта в превод от древногръцки означава “разрушава растението”. Всъщност фитофтората може да унищожи растението само за няколко дни.

Фитофтората е сериозна болест, която ежегодно унищожава безмилостно много насаждения с картофи и домати. Преди откриване на методите и средствата за борба с болестта тя е отнела милиони човешки животи поради последвалия глад. Производители на картофи случайно забелязват, че в близост до меднопреработвателните заводи картофените парцели са чисти от тази инфекция, което означава, че медта потиска развитието на болестта. Това насочва към създаване и използване на препарати на медна основа. Оттогава и досега срещу болестта се използва меден оксихлорид, 1% бордолезов разтвор или само меден сулфат.

Въпреки това дори на фона на по-модерни препарати фитофтората унищожава годишно 30-70% от реколтата от картофи и домати.

Появява се към края на лятото, когато дневните горещини отстъпват място на нощната прохлада. Роса пада върху листата и създава всички проблеми. Фитофтората се нуждае от влага върху листната маса, за да започне вредната си дейност – може да бъде дъжд или роса, а за болестта и двете са еднакво добри.

Само за няколко дни патогенът може да засегне всички площи, намиращи се в близост. Интересно е, че при температури под +10 и над +30 градуса по Целзий фитофтората не може да се развива. Обикновено болестта атакува отдолу, като започва със старите листа и постепенно се издига нагоре. През последните години се забелязва различна картина – най-напред се разболяват върховете.

Фитофтората може да се разпознае по следните признаци:

– обратната страна на листните пластини се покрива с петна, които постепенно потъмняват, засъхват и падат;

– отделни участъци на стъблата потъмняват, а впоследствие почерняват;

– образуване на черни участъци върху плодовете.

Фитофтората е упорита, жизнена и вездесъща – обитава върху семената, растителните остатъци, в почвата, стените на оранжериите и градинските инструменти. Заболяването прогресира не само при влажно време и роса, но обича варовити почви, гъсти насаждения, в които трудно прониква въздух, темпертурни колебания и слаби растения.

Фитофтората се влияе значително от сеитбообращението, което трябва да бъде с период от три-четири години. Винаги ще се появи най-напред на участъка с картофи, а само след една до три седмици и върху доматите. Ако вече е имало проява на фитофтора там в минало време, тогава и най-малкият стимул може да я събуди.

Винаги е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува по-късно. Няма чудотворни препарати, които да помогнат да се справим с фитофтората без превенция.

Агротехнически мерки за профилактика срещу фитофтората

При стриктно спазване на технологията за отглеждане на доматите можем надеждно да ги защитим от фитофтора. По-важни са следните дейности:

– на алкални участъци трябва да се възстанови естествения баланс на почвата чрез внасяне на торф по време на обработката;

– спазване на сеитбооборота;

– спазване на препоръчителните схеми за засаждане;

– поливане на доматите рано сутрин или след залез слънце, като се внимава да не попада вода върху растенията;

– да не се допуска преполиване и особено в периоди на висока влажност, но е важно редовно да се разхлабва почвата в междуредията;

– редовно подхранване с фосфор, калий и други необходими елементи за укрепване на имунитета на растенията.

Профилактичната обработка с подходящи медни препарати се прилага до формиране на първите завръзи и още две седмици по-късно за запазване на резултата, а след това е недопустимо.

Как да тестваме съмнителните признаци за фитофтора?

Ако на листата забележим петна, тогава трябва да ги откъснем и поставим върху влажна кърпа или хартия, в торбичка при температура +22-24 градуса за два-три дни, а появата на бял пух означава фитофтора. При силно поражение на доматите от фитофтора е необходимо да се отстранят и изгорят всички листа, а плодовете, особено дръжките, се обработват с 1%-ен разтвор на калциев хлорид, ако върху тях няма следи от инфекция. В противен случай се унищожава цялото растение.

Може ли смяната на сорта да спре фитофтората?

Устойчивостта на сорта е много важна и селекционерите работят върху този проблем. Ранните детерминантни сортове дават плодовете си обикновено преди настъпването на болестта. За устойчивостта на доматите срещу болести има информация на опаковките със семена, но е важно да знаем, че когато количеството на патогените е много голямо, нито един устойчив сорт няма да издържи. Във всички случаи са необходими защитни мероприятия.

Фитофтората е болест, която може да ни остави без домати
10221
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Борбата с фитофтората по доматите започва преди сеитбата на семената
Практика
Къде зимува фитофтората?
Практика
В края на сезона картофената мана по доматите настъпва ожесточено
Фитофтората по пипера може да унищожи голяма част от реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини