Начало » Новини » Коментари
31.08.2023 г.

Уникално биволско мляко от Бяла не се изкупува, фермерът е на път да затвори

Сигнал за помощ!
Уникално биволско мляко от Бяла не се изкупува, фермерът е на път да затвори

sinor.bg

Цели 50 години от живота си Митко Игнатов от гара Бяла, Русенско е посветил на биволовъдството, знае как да се грижи за животните и да произведе качествено мляко. Но преди десетина дни и последната мандра, която е изкупувала суровината му се отказва от договора с него, тъй като разстоянията от Айтос до Бяла са големи. И няма как да излезе сметката с превоза на което и да е преработвателно предприятие, ако трябва на ден да транспортира едва по 70 литра биволско мляко.

Тази тъжна история ни разказа самият Игнатов, след като за проблема му сигнализира във фейсбук Цонка Пеева, председател на Асоциацията по биволовъдство в Шумен. „По-рано близо до мен имаше още един биволовъд, от когото изкупуваха продукцията и заедно с моята – излизаше сметката за транспорт. Но той затвори и превозът сега наистина e неефективен”, посочи още животновъдът. Защото стопанството му наистина отстои на големи разстояния и от Айтос, и от Дулово, и от Карлово, където по-рано все пак е имало преработватели, изкупуващи неговото мляко.

Статистика за биволите в страната

За човек, който изцяло е свързан с тази нелека професия, е немислимо как при цяло стадо от 60 биволи, от които 27 са майките, а останалите – малачета, ще се налага да изхвърля млякото. А то е с уникално качество и това е доказвано с анализи от различни държавни и частни лаборатории. „Ако не намеря клиенти, ще се наложи да пусна малачетата да сучат, но всеки колега знае, че това е доста рисковано и трябва да се следи. Затова потърсих за съдействие асоциацията в Шумен, ако може да ми помогнат. В противен случай – догодина и аз ще затворя”, обяснява биволовъдът.

Съдбата като тази на Митко от гара Бяла имат стотици малки фермери, чиито стопанства напълно изчезнаха от регистрите на агенцията по храните през последните 10 години. Защото заради ниските изкупни цени на млякото те нямаше как да инвестират в хладилни съоръжения или в преработка, за да не изпадат днес в това критично положение. В същото време – диспропорциите на пазара са огромни, защото никой не знае откъде мандрите разполагат с тези огромни количества биволско сирене, което се продава в големи и малки градове от страната. И доколко тези продукти са преработени от българска суровина.

Как можеш да продаваш биохрани без касиер

Именно затова и председателят на шуменската асоциация излезе с призив към всички управляващи в страната – „Господа, моля помогнете на този фермер, защото как по друг тначин бихме спасили биволите на България?!! Къде са Зоров, Присадашки, Маджаров и ред други, които алармират, че ще работят само с българско мляко”, риторично попита Пеева. И продължи с въпросите, които си задава цялата общественост през последните години, а именно - „докога управляващите ще си затварят очите пред вноса на суха суроватка и сухо мляко от Полша, Унгария и Румъния”.

Синор.бг се присъединява към призива за помощ на Митко Игнатов и десетките животновъди като него. Но призивът ни е по-скоро към младите предприемачи, готови да подкрепят българското производство и борещи се за това техните деца да се хранят с качествена произведена в страната суровина!

Митко Игнатов от Бяла е един от малкото останали храбреци, които продължават да отглеждат професионално старата българска пород биволи „Мура” и макар че не разполага с помещения за съхранение на непродаденото си мляко, той може като консултант да обучава бъдещи биволовъди. Защото е наследил професията от баща си и въпреки 70-те си години все още не иска да се отказва от нея.

Екатерина Стоилова

Уникално биволско мляко от Бяла не се изкупува, фермерът е на път да затвори
16922
 

Последни материали
Виж
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Предстоящо
От 1 до 4 февруари в Хисаря се провежда международен конгрес по биволовъдство
Професионални дни
Да честитим Карамановден - празникът на биволовъдите
Предстоящо
България ще участва в 11-я Световен конгрес по биволовъдство в Колумбия
Танева: Само във Великотърновско се отчита 28% ръст на биволовъдството
Сравнение
Боян Йотков: Унизително е за литър биволско мляко да получаваме по един лев, при цена от 3 евро в Германия
3.6 милиона субсидии са преведени на биволовъдите за ден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини