Начало » Новини » Страната
19.12.2022 г.

При биволите, овцете и кравите се отчита най-бързо окрупняване на стадата

Аграрен доклад
При биволите, овцете и кравите се отчита най-бързо окрупняване на стадата

sinor.bg

По традиция в края на годината всеки прави отчет на своята дейност, но на фона на кризите, сполетели бизнеса през 2022 г., ще избегнем темата за негативите от войната и ковид пандемията, за да се концентрираме върху някои интересни тенденции - в животновъдството например, наблюдавани през последните години. А това е темата с окрупняването на животновъдните стопанства, получило се в периода 2010-2020 г., върху което администрацията упорито се опитва да набляга, въпреки че секторните политики по никакъв начин не работят в полза на бранша.

След отпадането на частните стопанства и след фалитите на малките ферми, на които бяхме свидетели в предишното десетилетие, се получи голяма концентрация на животните в останалите стада. Това увеличаване на броя на животните в по-големите ферми се обясняваше с европейското и национално подпомагане. И упорито се подминаваше факта, че общият брой на животните в страната трайно продължава да намалява, което се дължи на обезлюдяването на селата и липсата на стада в тези региони.

В последния аграрен доклад на Министерството на земеделието, който обобщава статистиката за 2021 г., ясно е отбелязан спад в общия брой на млечните крави (с 5,6%), овцете (-8,3%) и козите (15.2%), докато ръст има само при месодайните крави (19.1%) и биволите (8.9%). Или броят на говедата в страната е бил 589,5 хил. животни, на млечните крави – 214,9 хиляди, на млечните овце майки – 860,5 хиляди, а на месодайните – 152,6 хиляди.

Статистиката обаче е отчела, че при разпределянето на броя на женските животни по стопанства, въпреки голямото окрупняване, наблюдавано при млечните крави, в страната все още има голям брой малки ферми, където се отглеждат от 1 до 9 животни (в повечето случаи са по 1-2 крави). И тези малки фермички съставляват цели 76,4% от регистрираните стопанства с млечни крави, сачо че в тях се гледат едва 11,3% от млечните крави, поясняват от агроведомството. Големите стада с 10 и повече животни съставляват 23,6% от кравефермите в страната, като в тях се отглеждат 88,7% от млечните крави в страната.

Какво е положението при останалите животни. При биволиците с до 9 животни стопанствата заемат 32,6% от фермите и в тях се гледат само 3,6 от животните в страната. Останалите 96,4% от биволиците се отглеждат в стопанства с над 9 животни, съставляващи 67,4% от всички ферми.

Овцефермите с до 9 животни са 41,6% от общия брой стопанства и в тях се гледат едва 3,4% от животните в страната. Големите ферми с над 10 животни съставляват 58,4%, като в тях се отглеждат 96,6% от женските овце в страната.

При козите окрупняването на фермите не е толкова голямо. Броят на малките стопанства е 68.6% и в тях се отглеждат 11% от козите в страната. Процентът на стопанствата с над 10 животни е 31,4, като в тези ферми се отглеждат 89% от женските кози в страната.

Тъй като през 2021 г. инфлацията все още не беше набрала темповете, на които сме свидетели през тази година, искаме да ви представим и данните с количествата прясно мляко, които се произвеждат в страната, защото едва ли тази и следващата година ще осигурят необходимите количества суровина за млечната индустрия. Припомняме, че заради войната и последвалото поскъпване на газа и горивата никой в агроминистерството не говори за фалитите в бранша и темата се подминава като „чумава”. А проблемът е изключително голям.

Затова запомнете колко мляко се е произвело през миналата година, защото догодина тези количества едва ли ще бъдат достигнати. Общо в страната през 2021 г. са  произведени 924 978 хил. литри сурово мляко, което е с 5,2% по-малко от предходната 2020 г. От тях изкупеното краве мляко е 811 436 хиляди литра, биволското - 16 069 хил. л, овчето - 67 987 хил. л и козето -  29 486 хил. л. Намалението спрямо 2020 г. при кравето мляко е било с 5,2%, с 4,1% – при биволското, с 8% – овчето, с 3% при козето.

При биволите, овцете и кравите се отчита най-бързо окрупняване на стадата
4101
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Статистика от преброяването
За 10 години – освен при свинете и птиците огромно окрупняване има и в овцевъдството
Председател на „Обединени български животновъди“ - Кюстендил
Юлия Коюнджийска: И ние като португалците вървим бавно към окрупняване на фермите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини