Начало » Новини » Страната
19.12.2022 г.

При биволите, овцете и кравите се отчита най-бързо окрупняване на стадата

Аграрен доклад
При биволите, овцете и кравите се отчита най-бързо окрупняване на стадата

sinor.bg

По традиция в края на годината всеки прави отчет на своята дейност, но на фона на кризите, сполетели бизнеса през 2022 г., ще избегнем темата за негативите от войната и ковид пандемията, за да се концентрираме върху някои интересни тенденции - в животновъдството например, наблюдавани през последните години. А това е темата с окрупняването на животновъдните стопанства, получило се в периода 2010-2020 г., върху което администрацията упорито се опитва да набляга, въпреки че секторните политики по никакъв начин не работят в полза на бранша.

След отпадането на частните стопанства и след фалитите на малките ферми, на които бяхме свидетели в предишното десетилетие, се получи голяма концентрация на животните в останалите стада. Това увеличаване на броя на животните в по-големите ферми се обясняваше с европейското и национално подпомагане. И упорито се подминаваше факта, че общият брой на животните в страната трайно продължава да намалява, което се дължи на обезлюдяването на селата и липсата на стада в тези региони.

В последния аграрен доклад на Министерството на земеделието, който обобщава статистиката за 2021 г., ясно е отбелязан спад в общия брой на млечните крави (с 5,6%), овцете (-8,3%) и козите (15.2%), докато ръст има само при месодайните крави (19.1%) и биволите (8.9%). Или броят на говедата в страната е бил 589,5 хил. животни, на млечните крави – 214,9 хиляди, на млечните овце майки – 860,5 хиляди, а на месодайните – 152,6 хиляди.

Статистиката обаче е отчела, че при разпределянето на броя на женските животни по стопанства, въпреки голямото окрупняване, наблюдавано при млечните крави, в страната все още има голям брой малки ферми, където се отглеждат от 1 до 9 животни (в повечето случаи са по 1-2 крави). И тези малки фермички съставляват цели 76,4% от регистрираните стопанства с млечни крави, сачо че в тях се гледат едва 11,3% от млечните крави, поясняват от агроведомството. Големите стада с 10 и повече животни съставляват 23,6% от кравефермите в страната, като в тях се отглеждат 88,7% от млечните крави в страната.

Какво е положението при останалите животни. При биволиците с до 9 животни стопанствата заемат 32,6% от фермите и в тях се гледат само 3,6 от животните в страната. Останалите 96,4% от биволиците се отглеждат в стопанства с над 9 животни, съставляващи 67,4% от всички ферми.

Овцефермите с до 9 животни са 41,6% от общия брой стопанства и в тях се гледат едва 3,4% от животните в страната. Големите ферми с над 10 животни съставляват 58,4%, като в тях се отглеждат 96,6% от женските овце в страната.

При козите окрупняването на фермите не е толкова голямо. Броят на малките стопанства е 68.6% и в тях се отглеждат 11% от козите в страната. Процентът на стопанствата с над 10 животни е 31,4, като в тези ферми се отглеждат 89% от женските кози в страната.

Тъй като през 2021 г. инфлацията все още не беше набрала темповете, на които сме свидетели през тази година, искаме да ви представим и данните с количествата прясно мляко, които се произвеждат в страната, защото едва ли тази и следващата година ще осигурят необходимите количества суровина за млечната индустрия. Припомняме, че заради войната и последвалото поскъпване на газа и горивата никой в агроминистерството не говори за фалитите в бранша и темата се подминава като „чумава”. А проблемът е изключително голям.

Затова запомнете колко мляко се е произвело през миналата година, защото догодина тези количества едва ли ще бъдат достигнати. Общо в страната през 2021 г. са  произведени 924 978 хил. литри сурово мляко, което е с 5,2% по-малко от предходната 2020 г. От тях изкупеното краве мляко е 811 436 хиляди литра, биволското - 16 069 хил. л, овчето - 67 987 хил. л и козето -  29 486 хил. л. Намалението спрямо 2020 г. при кравето мляко е било с 5,2%, с 4,1% – при биволското, с 8% – овчето, с 3% при козето.

При биволите, овцете и кравите се отчита най-бързо окрупняване на стадата
4548
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Статистика от преброяването
За 10 години – освен при свинете и птиците огромно окрупняване има и в овцевъдството
Председател на „Обединени български животновъди“ - Кюстендил
Юлия Коюнджийска: И ние като португалците вървим бавно към окрупняване на фермите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини