Начало » Новини » Страната
15.09.2016 г.

Танева: Само във Великотърновско се отчита 28% ръст на биволовъдството

Снимка: МЗХ

За последните години само във Великотърновско се отчита 28% ръст при биволовъдството. В сектор „Растениевъдство“ пък завишени показатели са постигнати при лозовите насаждения, орехите и лешниците. Това съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която откри 10-тото изложение „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“, част от кампанията на агроведомството. Брутната добавена стойност на земеделския сектор в областта е малко над 8%, което е значително по-високо от националния показател който е 5,3%, посочи още министърът. 

По отношение на приема на заявления по мярката за намаляване на производството на краве мляко, Танева припомни, че производителите ще получават 14 евроцента на литър. Този финансов инструмент е  на Европейската комисия и на България.

„Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставят 150 млн. евро за производителите от ЕС, които доброволно се ангажират да намалят производството си“, каза още министърът. По думите й България ще разпредели 5,8 млн. евро за сектор „Мляко“ от общия европейски пакет, който е в размер на 350 млн. евро.

Според условията на Европейската комисия трябва да се подкрепят дребните фермери, екстензивните ферми и тези които спазват екологичните изисквания. Преади дни в Шуменско министърът на земеделието съобщи, че страната ни ще предостави и национални средства, като по този начин ще се обхванат останалите категории ферми. Очаква се тези средства да бъдат отпуснати след 15 октомври.

Във връзка с кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“, министър Танева заяви, че целта на Министерството е подобни пазари да се провеждат регулярно, като се осигури държавна подкрепа. „Всеки диалог, който водим със земеделската общност в хода на кампанията и с потребителите за нас е ефективен, защото получаваме оценка за досега провежданите от нас политики“, уточни министърът на земеделието.  

По време на среща със земеделски производители бе поставен въпрос за злоупотребите от страна на фермерите със заявения брой животни. Министър Танева увери, че се извършват проверки на място, като една от последните е проведена на територията на София-област.

„Анализираме няколко метода за това как да преброим животните, включително и чрез сателитна система, защото служителите на Министерството и ДФЗ не могат да обхванат с преброяване на място всички стопанства“, поясни министър Танева. Относно Закона за браншовите организации тя посочи, че в момента той се разглежда от Комисията по земеделието и има уверения, че  ще бъде задействано приемането му.

Министър Танева, заместник-кметът на Общината Снежана Иванова и областният управител Пенчо Пенчев посетиха изложението, на което присъстваха над 30 производители с млечни продукти, зеленчуци, плодове, месо,вино, орехи и др.

Танева: Само във Великотърновско се отчита 28% ръст на биволовъдството
4920
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Предстоящо
От 1 до 4 февруари в Хисаря се провежда международен конгрес по биволовъдство
Предстоящо
България ще участва в 11-я Световен конгрес по биволовъдство в Колумбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини