Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.08.2023 г.

Какво да засадим след картофите?

Какво да засадим след картофите?

Картофите са придирчива култура, която е податлива на болести и вредители, особено ако растат продължително време на едно и също място. По тази причина е наложително да се оптимизира отглеждането, като веднага след прибиране на реколтата се приложат някои от възможностите на сеитбооборота.

Родината на картофите е Южна Америка, където се срещат над 200 диворастящи вида и принадлежат към семейство Картофови. Техни популярни родственици са доматите, пиперът и патладжанът. Сеитбообращението е от полза за всички култури без изключение, но за тези “зелени играчи” това е много важно. Причината е, че тези растения привличат много устойчиви болести и вредители, които се установяват  в почвата за дълго време.

Когато се отглеждат продължително време на едно и също място, картофите причиняват умора на почвата и добивите намаляват. Това налага постоянно внасяне на торове за поддържане на плодородието.

Изборът на култури за сеитбообращението след прибиране на картофите е достатъчно обширен – от грах, копър, листни зеленчуци до тиквички, но зависи от времето за прибиране на реколтата. Съвсем стествено е, че след ранните картофи можем да отгледаме повече видове култури.

На първо място са сидератите, като избираме ядливи, които са полезни не само за нашето здраве, но и за здравето на почвата. На старт са две много популярни култури, които са обичани не по-малко от картофите.

Какви сидерати да засадим след картофите?

Срещу теления червей, който е един от най-сериозните врагове на картофите, отличен сидерат е синапът. Той е биофумигант и може да бъде ефективен срещу някои вредители и болести, засягащи картофите.

Синапът не е устойчив на много ниски температури и ще загине през зимата. Това не е непременно лошо, защото не е необходимо да се вгражда в почвата, а до настъпване на студовете може да се използва предимно за салати, но и за други ястия, защото съдържа много полезни вещества. Можем също да отглеждаме репички, маслена ряпа и рапица.

За уморена почва

Умората на почвата се дължи на продължителното отглеждане на картофи на едно и също място, което води до прогресивна загуба на реколта поради дисбаланса, породен от постоянното извличане на едни и същи хранителни елементи.

Подходящи култури са бобовите – грах, фасул, соя, фий и др. Те не само подобряват структурата, но насищат почвата с азот. Вграждането на зелената маса я обогатява допълнително с макро- и микроелементи, но служи за храна на полезните бактерии и червеите. Внасянето на подходящи органични или минерални торове при засяване на сидератите ще намали умората и ще подобри плодородието на почвата.

Срещу струпясване по картофите

Подходящи за отглеждане след картофите са зелевите култури и по-точно къдравото листно зеле, което има буйна ажурна зеленина. Пазарът предлага различни сортове, но тези студоустойчиви красавици контролират не само обикновеното струпясване, причинено от Streptomyces scabies, но и други разновидности.

Ефективно прекъсвайки жизнения цикъл на патогена, зелето може да се похвали с богати на хранителни вещества листа – много и различни витамини и минерали.

Листното зеле е изключително издръжливо на ниски температури. Най-студоустойчивите сортове оцеляват при -23 градуса по Целзий. То става по-крехко и има по-добър вкус след замръзване, защото молекулите на нишестето се превръщат в молекули захар.

Какво още можем да засадим след картофите?

Чудесен начин за оползотворяване на свободните площи след прибиране на картофите е засаждането на зимен лук и чесън. С изваждането на клубените се свършва и най-трудоемката работа по подготовката на лехите. Това, което остава е да добавим угнил оборски тор или угнил компост, подправени с  дървесна пепел и малко фосфорен тор седмица преди засаждането.

Между другото, добавянето на синап и маруля към зимния чесън също е добра идея. Колкото по-малко гола почва оставим, толкова по-малко ще са проблемите с плевелите, измиването на хранителните вещества и ерозията на почвата в зимните месеци.

Какво да засадим след картофите?
64010
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Ще бъдат платени до 1200 лева на хектар с ДДС при бюджет от 2 милиона лева
От 15 май производителите на картофи кандидатстват по схемата за борба с теления червей
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини