Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.12.2022 г.

От AGRICO предупреждават – няма сортове, устойчиви на телен червей!

Семинар за картофопроизводителите, организиран от „АГРИКО БЪЛГАРИЯ”, българският дистрибутор на нидерландския кооператив AGRICO
От AGRICO предупреждават –  няма сортове, устойчиви на телен червей!

В края на ноември със съдействието на компанията „Агрико България”, официален дистрибутор на нидерландския кооператив „AGRICO ”, беше организирана среща на български картофопроизводители с продуктовия мениджър на кооператива Илие Пату.

Основната цел на срещата бе свързана с тежкия проблем за фермерите в последните години – развитието и разпространението на телен червей в полетата.

Фермерите успяха да научат от първа ръка какви стъпки се предприемат в Европейския съюз за преодоляването на този проблем, който дълго време беше силно подценяван на всички нива.

Веднага след като в ЕС бяха забранени редица химични продукти за борба с инсектите, популацията на този вредител нарасна неимоверно. Възникналата спешна необходимост от справяне с проблема, обедини производителите на картофи в търсене на точни решения и разработване на нови програми за финансиране на научни изследвания. Целта е да се балансира между новите изисквания на европейското законодателство, което забранява употребата на инсектициди опасни за околната среда, и въвеждането на нови системи за борба, които да са от полза на земеделските производители, обясни експертът.

Посадъчен материал - картофи

За размера на пораженията от телен червей върху реколтата в ЕС говорят и промените на критериите при окачествяването на картофи и моркови. Нидерландската агенция за окачествяване на готовата продукция вече допуска повреди от телен червей по клубените при сертифициране.  Затова и земеделският бранш е толкова обединен в намерението си за подкрепа на научните екипи, търсещи работещи решения.

На снимката: Илие Пату

Какви са причините за трудното справяне с вредителя

Установено е, че натискът върху реколтата е непрекъснат - от пролетта до есента.

Поради високата си устойчивост, теленият червей вирее в едно и също поле с различните си форми на развитие – от ларва до възрастно. Женските снасят няколко пъти в годината и затова с един препарат е невъзможно да се постигне унищожаване. Друга трудност е, че самият червей има дълъг „спящ” период, в който остава в почвата, без дори да се храни. Когато през пролетта засаждате новата реколта, току-що излюпените ларви, започват да се хранят и нанасят първите поражения.

Два са периодите на активност на насекомото – първият започва през март и приключва през юни, вторият е в края на лятото. Ларвите се излюпват за около 20-21 дни и ако не сте прибрали реколтата, тя може много бързо да бъде нападната. Пораженията върху картофи, моркови и всички останали кореноплодни култури са огромни, защото, хранейки се с клубените, червеите правят проходи, които се явяват входна врата за друг неприятел на растенията – патогена ризоктония.

Ето как да познаете дали полетата ви са заразени

Фермерите могат да открият дали в полетата им има телен червей по тракащия звук, който издават възрастните насекоми.

Има разработени три вида капани, но за съжаление никой не може да даде пълната картина на наситеност на вредителя.

В първия вид капани се залагат разрязани картофи, комбинирани с царевица или ечемик. Проверявайки тези капани след 7-14 дни, вие вече се ориентирате за наличието на вредителя в полето.

През 2016 година учени са разработили светещи капани, които хващат мъжките и женските възрастни екземпляри, но не могат да уловят ларвите. Това, което фермерът може да разбере, е каква е плътността на заразяемост, за да планира следващите си стъпки.

Може да се действа и с трети вид - феромонови капани, но те улавят само мъжките телени червеи, поясниха експертите.

Методи за борба с вредителя

Експертите опровергават грешно разпространените теории, че съществуват сортове, устойчиви на тази напаст.

Химическа борба - По отношение на препаратите за растителна защита, дори малкото останали разрешени продукти в ЕС имат определен период на действие, който е кратък. Тези препарати не биха могли да унищожат онези насекоми, които вече са излюпени и са в летяща фаза.

Механични методи - Един от малкото ефективни механични способи за унищожаване на теления червей остава дълбоката оран, съветват експертите. За съжаление новите екологични практики, заложени в Общата селскостопанска политика, които стимулират „зеленото торене”, ноу-тил /безоранна/ технология и др., създават идеална среда за разпространението на теления червей, намалявайки  силно почвените обработки. Доказано е, че при дълбока оран „спящите” форми на червеите излизат на повърхността и при високи/ниски температури – умират. От практиката е видно, че най-ефективна е оранта, когато почвата е суха, защото в този случай бихте могли да извадите на повърхността и ларви с размер от 7 до 38 мм.

Вторият метод за справяне с проблема е поливането. Поддържането на пределна полска влажност през вегетацията на картофите е от решаващо значение за опазване на продукцията от телен червей. При засушаване провокирате мигрирането на ларвите в горните слоеве на почвата, където са разположени клубените. В стремежа си да оцелеят и да набавят вода ларвите атакуват вашата реколта!

Биологична борба - Засаждането на растения от вида на „отровни треви”, които са противници на теления червей, е една от най-успешните биологични практики, прилагана от земеделците в цяла Европа, съобщи още Илие Пату. Засаждането в близост до картофите на култури като кафяв синап, слънчоглед, зелеви култури и др., имат задушаващ за насекомите ефект. Това са така наречените биопродукти-репеленти.

В противовес на тях обаче има и култури като царевица, захарно цвекло, боб, грах и други протеинови видове, които имат обратен на отровните треви ефект и привличат теления червей.

Трябва подробно да се разучат свойствата на различните култури, така че биологичната борба да бъде ефективна, заключи Илие Пату.

Темата се оказа много интересна за присъстващите на семинара.

За Синор.бг фермери от Кюстендилско посочиха, че за тях високата надморска височина е най-успешният начин да се предпазите от тази напаст. В кюстендилското село Гърляно например, където малцината местни производители садят картофи около река Бистрица, полетата им са над 1000 метра надморска височина и заради студа телен червей там не може да вирее. Разбира се, за да се постигнете добра реколта в тези по-сурови условия трябва и вода, затова търсете местности в близост до река, поясни картофопроизводителят Кирил Кирилов.

От AGRICO предупреждават –  няма сортове, устойчиви на телен червей!
7231
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини