Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.08.2023 г.

Биофермерите да внимават за вертицилиум!

Борба с болестите
Биофермерите да внимават за вертицилиум!

sinor.bg

Стопаните на зеленчукови градини могат да бъдат неприятно изненадани, когато видят, че иначе добре завързалите в началото на развитието им зеленчуци започват да увяхват. Това е синдром (съвкупност от признаци), явяващ се по различни причини от инфекциозно и неинфекциозно естество. Една от тях е гъбната болест микоза, известна като вертицилийно увяхване.

Първите признаци на вертицилийното увяхване могат да бъдат забелязани най-вече по застарелите листа от долните етажи на стъблото на растенията (домати, пипер и др.). Тяхната петура пожълтява. Увяхването настъпва скоро след това и е последица от намаленото налягане в тъканите. Посочените признаци обхващат постепенно листата във височина. В хладно и облачно време има частично възстановяване, но процесът е необратим и краят му е летален.

Сигурен признак за определянето на болестта е концентричното покафеняване,  откриващо се в напречния разрез на стъблото. Тази картина е последица от поразените проводящи съдове. Те са повредени не само в основата, но нагоре по стъблото, понякога над метър. Това е разликата му от други болести, причиняващи увяхване, например кореновото гниене. Във втория случай пораженията са върху по-къса повърхност – на около 12-14 см.

Сивото гниене - борба

В специализираните източници вертицилийното увяхване е определено като трахеомикоза именно поради засягането на проводящата система. Причинителите (патогените) спадат към род Verticillium (V. albo-atrum, V. dahliae). Заразата остава като мицел в растителните остатъци. Причинителите нападат растения от различни ботанически семейства, т. е. имат широка специализация. Така остават в площите чрез междинни гостоприемници. В почвата заразата може да се запази над 10 години. Разпространяването и е възможно също чрез поливната вода.

Проникването на патогена в растенията става най-вече през малки рани (микрорани). Много опасно е заразяването на разсада. След навлизането на патогена в растителния организъм леталният край е почти предопределен. Това налага прилагането на комплекс от предпазни мерки за ограничаване на щетите.

При възрастните растения (домати, пипер и др.) стопаните трябва да оберат плодовете, преди загиването на растенията. Плодовете могат да бъдат оставени да дозреят. Те са годни за храна, но в никакъв случай като източник на семена. Последното е основно правило в растителната защита.

Изкореняването и изгарянето на болните растения и редуването на културите през 4 – 5 г. са други предпазни мерки срещу вертицилийното увяхване. Спазването на оптималните срокове за засаждане, оптималният температурен режим за културния вид и др. също влизат в комплекса от предпазни мерки. Липсата на светлина и резките денонощни температурни колебания повишават опасността от вертицилиума. В специализираните източници има сведения, че при ягодите болестта е по-честа, когато почвата е рехава с неутрална или леко кисела реакция (рН 6 – 7).

Първостепенно агротехническо условие е по време на вегетацията почвената влажност да се поддържа около 80% от ППВ. Стопаните зеленчукопроизводители трябва да се интересуват и от устойчивостта на сортовете, доколкото за практиката са осигурени такива.

Има ли препарати за борба с болестта ? На пазара могат да бъдат потърсени продуктите Фиталекс и Антим, за подаване чрез  капковото напояване. Дозите и честотата на прилагане са според препоръката съответния специалист.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биофермерите да внимават за вертицилиум!
26736

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини