Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.08.2023 г.

Биофермерите да внимават за вертицилиум!

Борба с болестите
Биофермерите да внимават за вертицилиум!

sinor.bg

Стопаните на зеленчукови градини могат да бъдат неприятно изненадани, когато видят, че иначе добре завързалите в началото на развитието им зеленчуци започват да увяхват. Това е синдром (съвкупност от признаци), явяващ се по различни причини от инфекциозно и неинфекциозно естество. Една от тях е гъбната болест микоза, известна като вертицилийно увяхване.

Първите признаци на вертицилийното увяхване могат да бъдат забелязани най-вече по застарелите листа от долните етажи на стъблото на растенията (домати, пипер и др.). Тяхната петура пожълтява. Увяхването настъпва скоро след това и е последица от намаленото налягане в тъканите. Посочените признаци обхващат постепенно листата във височина. В хладно и облачно време има частично възстановяване, но процесът е необратим и краят му е летален.

Сигурен признак за определянето на болестта е концентричното покафеняване,  откриващо се в напречния разрез на стъблото. Тази картина е последица от поразените проводящи съдове. Те са повредени не само в основата, но нагоре по стъблото, понякога над метър. Това е разликата му от други болести, причиняващи увяхване, например кореновото гниене. Във втория случай пораженията са върху по-къса повърхност – на около 12-14 см.

Сивото гниене - борба

В специализираните източници вертицилийното увяхване е определено като трахеомикоза именно поради засягането на проводящата система. Причинителите (патогените) спадат към род Verticillium (V. albo-atrum, V. dahliae). Заразата остава като мицел в растителните остатъци. Причинителите нападат растения от различни ботанически семейства, т. е. имат широка специализация. Така остават в площите чрез междинни гостоприемници. В почвата заразата може да се запази над 10 години. Разпространяването и е възможно също чрез поливната вода.

Проникването на патогена в растенията става най-вече през малки рани (микрорани). Много опасно е заразяването на разсада. След навлизането на патогена в растителния организъм леталният край е почти предопределен. Това налага прилагането на комплекс от предпазни мерки за ограничаване на щетите.

При възрастните растения (домати, пипер и др.) стопаните трябва да оберат плодовете, преди загиването на растенията. Плодовете могат да бъдат оставени да дозреят. Те са годни за храна, но в никакъв случай като източник на семена. Последното е основно правило в растителната защита.

Изкореняването и изгарянето на болните растения и редуването на културите през 4 – 5 г. са други предпазни мерки срещу вертицилийното увяхване. Спазването на оптималните срокове за засаждане, оптималният температурен режим за културния вид и др. също влизат в комплекса от предпазни мерки. Липсата на светлина и резките денонощни температурни колебания повишават опасността от вертицилиума. В специализираните източници има сведения, че при ягодите болестта е по-честа, когато почвата е рехава с неутрална или леко кисела реакция (рН 6 – 7).

Първостепенно агротехническо условие е по време на вегетацията почвената влажност да се поддържа около 80% от ППВ. Стопаните зеленчукопроизводители трябва да се интересуват и от устойчивостта на сортовете, доколкото за практиката са осигурени такива.

Има ли препарати за борба с болестта ? На пазара могат да бъдат потърсени продуктите Фиталекс и Антим, за подаване чрез  капковото напояване. Дозите и честотата на прилагане са според препоръката съответния специалист.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Биофермерите да внимават за вертицилиум!
28499
 

Последни материали
Виж
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини