Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.07.2024 г.

Основни правила за поливане на растенията в горещините

Актуално по темата
Основни правила за поливане на растенията в горещините

Снимка: sinor.bg

Влагата е едно от най-важните условия за оцеляване на градинските растения в летните месеци. Без вода повечето култури спират да се развиват, цъфтят и дават плодове. Важно е да вземем предпазни мерки при поливане в горещините, защото в противен случай ще си направим лоша услуга. Ето и основните правила за поливане на растенията в горещините.

Подходящо време за поливане

Не трябва да се полива денем при горещо време, а само сутрин или вечер. В първия случай растенията ще имат време да се наситят с влага преди обедната топлина, а във втория – земята ще бъде добре навлажнена, тъй като няма да изпарява активно влага през нощта. Оптималното време за поливане е от 6 до 9 сутринта и от 18 до 21 часа вечерта. При много високи температури вечерното поливане е добре да е по-късно. Дневното напояване при топло време и ярка слънчева светлина ще причини изгаряне на листата. Капките вода през деня, подобно на лещи, засилват изгарящия ефект на слънчевите лъчи.

Топлолюбивите култури (краставици, домати, пипер, патладжан и др.) понасят по-тежко поливането със студена вода и по тази причина е по-добре да се поливат сутрин, когато почвата и кореновата система са се малко охладили и температурните разлики са по-малки. При вечерно поливане е желателно да се използва отстояла вода, а ако не разполагаме с такава, тогава трябва да поливаме на тънка струйка върху почвата около растенията, като внимаваме да не докосва листата и кореновата шийка.

За зелето, чесъна лука и други студоустойчиви растения температурата на водата не е толкова важна, но е препоръчително да не се полива в самия корен, а между редовете.

Необходимо е да се следи налягането на водата

Налягането на водата трябва да се следи постоянно, защото в противен случай водата ще отмие почвата и ще оголи корените на растенията, а това може да ги погуби. Поливането трябва да се извършва на порции, така че изсъхналата почва да може да усвои необходимия обем вода. Следващата порция се добавя едва тогава, когато предишната се абсорбира.

Поливайте по-рядко, но обилно

При честото повърхностно поливане културите развиват плитка коренова система. Това води до усвояване на вода само от повърхностните слоеве на почвата, защото не могат да достигат по-дълбоко.

В допълнение, честото поливане отмива хранителните вещества от почвата и насърчава растежа на плевелите, а това означава допълнително торене и плевене. При горещо време растенията трябва да се поливат по-рядко (3-4 пъти седмично), но щедро.

Дълбочината на овлажняване на почвата за градинските култури трябва да бъде най-малко 20 см, а за декоративните трайни насаждения и храсти, както и са овощните култури – най-малко 40-50 см.

Изключение от това правило правят някои кореноплодни култури, като се препоръчва по-често да се овлажнява почвата под репички, ряпа, моркови, цвекло и да не се допуска засушаване. При рядко поливане кореноплодите започват да загрубяват и да се напукват.

Насажденията, разположени на леки песъчливи почви, също изискват по-често поливане.

Проверяване влажността на почвата под мулча

Мулчирането перфектно защитава корените на растенията от прегряване в летните горещини и запазва влагата в почвата. Малък слой (5-7 см) слама, окосена трева или дървесна кора е достатъчен, за да помогне на растенията да оцелеят в горещия период.

Преди поливане трябва да се провери състоянието на почвата. Ако е изсъхнала на дълбочина не повече от 10 см, тогава няма нужда от поливане. Това се установява чрез прекопаване на дълбочина 10-15 см.

След поливане е необходимо почвата да се разрохква

Разрохкването ще позволи да се намали скоростта на изпаряване на влагата от повърхността на почвата и да се задържи в корените, ще осигури приток на кислород към тях, а това е важно за предотвратяване на гниене и гъбични заболявания.

За целта е нужно да се има предвид вида на кореновата система на дадената култура и да се съобрази оптималната дълбочина на обработка на почвата. За краставиците е нужна само лека повърхностна аерация, а за пипера и патладжана не повече от 5-8 см.

При мулчиране не е необходимо разрохкване.

Поливане на растенията в закрити съоръжения

В парниците и оранжериите температурата достига критични нива и правилното поливане е от съществено значение. Ако е възможно използвайте капково напояване, което позволява да се регулира честотата на поливане.

Редовното следене нивото на влажност на въздуха е много важно, а при необходимост да се използват контейнери с вода, както и проветряване на съоръженията. Подходящото засенчване с бял спанбонд ще позволи леко да се намали температурата на въздуха в тях.

Основни правила за поливане на растенията в горещините
3483
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
МЗХ иска да разшири поливните площи с 1,5 млн. дка
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини