Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.08.2023 г.

Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?

Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?

Както всички градински култури, така и пиперът се нуждае от специално отношение. Ако не се спазват основните правила, в резултат на това реколтата е оскъдна, а плодовете остават дребни и деформирани. Понякога се появяват различни уродливи израстъци отвътре и отвън, прекомерно удебеляване или изтъняване на стените, както и съвсем неестествена за сорта форма на чушките.

От гледна точка на биологията чушката е фалшива гнездова ягода, състояща се от разраснал се плодник, върху който се формират семена и околоплодник – той е обект на нашето внимание и причина за отглеждането на пипер.

Причините за дребните и деформирани плодове могат да бъдат различни, но основните са:

– недостиг на хранителни вещества в почвата или неблагоприятни условия за усвояването им;

– недостиг на светлина и ниски температури по време на цъфтеж и формиране на плодовете;

– високи температури и ниска влажност на въздуха;

– нерегулярно поливане.

Недостигът на хранителни вещества винаги има негативно отражение и във всички фази от развитието на растенията. За нуждите на пипера от необходимите хранителни вещества можем да съдим и от вида му. Ако листата са набръчкани, това показва, че има недостиг на калий в почвата. Дребните листа показват недостиг на азот, а виолетовото оцветяване от долната страна на листата, че пиперът се нуждае от фосфор. Прекаляването с азот по време на цъфтеж и плододаване води до буен растеж и оскъдна реколта.

Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана

При недостиг на калий се използва калиев сулфат (1 чаена лъжичка на 10 л вода) или комбинация от калиев сулфат и суперфосфат (по 1 чаена лъжичка на 10 л вода). При недостиг на азот по време на цъфтеж се внася карбамид – 25 г на 10 л вода.

Недостигът на хранителни вещества води до слаб цъфтеж, лошо опрашване, а съответно и неправилна форма на плодовете. С времето деформацията се проявява по-силно и околоплодникът става неравномерен – ту по-дебел, ту по-тънък, а семената остават недоразвити, но прекалено много или въобще не се формират. Когато семената не са нормални, тогава и плодовете нямат обичайния за съответния сорт вид.

Пиперът е топлолюбива и светлолюбива култура, която обича открити и слънчеви и проветриви места. Недостигът на слънчева светлина и ниските температури влияят негативно както върху цялостното развитие на растенията, така и върху формирането на плодовете. Те остават дребни и деформирани. Оптималните температури за отглеждане на пипер са 20-26 градуса по Целзий, но при отглеждане на открито е трудно да се поддържат подходящите условия, защото сме безсилни да предприемем нещо радикално срещу природата. При температури под 18 градуса опрашването е лошо и се формират плодове с неправилна форма. В такъв случай можем да използваме временни укрития за повишаване на температурата.

При продължително високи температури – над 30 градуса и сух въздух прашецът остава стерилен. Необходимо е да се осигурява “душ” за растенията, а по възможност и засенчване в горещите часове на деня, но не трябва да се допуска преовлажняване. При продължителна влажност качествено опрашване също няма да се получи, а съответно и качествени плодове.

Нерегулярното поливане е друга причина за дребните и деформирани плодове. Пресушаването на почвата спира развитието и води до деформация на плодовете. Необходимо е да се поддържа постоянна влажност, съобразена с метеорологичните условия. Преовлажняването води до загниване на кореновата система и влошаване на цялостното развитие, а понякога и до загуба на растения, както и до появата на болести. Мулчирането е добро решение за запазване на влагата.

При високораслите сортове пипер формирането на растенията е задължително. При високодобивните се наблюдават две вълни на плододаване, което изисква подхранване след прибиране на първата реколта.

Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?
222274
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини