Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.08.2023 г.

Влияние на фотосинтезата за добивите на градинските култури

Наука и практика
Влияние на фотосинтезата за добивите на градинските култури

sinor.bg

Фотосинтезата е биохимичен процес, при който под въздействието на слънчевата светлина въглеродният диоксид се фиксира в листата на растенията, като влиза в състава на различни органични съединения. Благодарение на този процес те живеят, растат, цъфтят и образуват плодове. В най-разпространения вариант участва и водата, синтезират се въглехидрати и се освобождава кислород.

Фотосинтезата е единственият в биосферата жизненият процес, свързан с акумулирането на слънчева енергия. В него се крие многостранното осъществяване на живота на Земята, защото фотосинтезиращите организми осигуряват тази важна връзка.

Колкото по-ефективна е фотосинтезата, толкова по-високи са добивите от градинските култури, за което важен фактор е светлината. Светлинният режим се състои от три компонента - ниво на осветеност, продължителност на светлата част на деня и спектрален състав на светлината. Дневната светлина е бяла, но всъщност включва седем цвята и всеки един от тях е свързан с различно количество енергия.

Доосветяването в затворени съоръжения е важен фактор за цъфтежа и плододаването на растенията. Изкуственото доосветяване е експериментално доказано и научно обосновано при отглеждане на различни култури. Оказва се, че светлината за растенията е не само източник на енергия, но също регулатор на растежа и развитието – фотоморфогенеза. Червеният спектър е отговорен за удължаването на стъблото, за неговия вертикален растеж. Синият спектър, напротив, препятства растежа по дължина, но допринася за неговото удебеляване и нарастване на листната маса.

Освен хлорофил в растителните клетки се съдържа още един пигмент – фитохром. Той отговаря за ежедневния ритъм на живот, а също и за цъфтежа на растенията. За образуването му е отговорен червения спектър, а следователно, именно той стимулира образуването на цветове и формирането на плодове. По-рано са смятали, че зелените лъчи са безполезни, но нови изследвания променят тази позиция. Факт е, че поради способността си за проникване тези лъчи доставят енергия в по-дълбоките зони на листата, където нито червеното,  нито синьото могат да достигнат.

Установено е, че производството на въглехидрати в зелените части на растенията се увеличава дори при липса на светлина, ако се увеличи съдържанието на въглероден диоксид във въздуха. Този въпрос с недостига на светлина става особено актуален през втората половина на сезона, когато светлата част на деня започва да намалява.

За да се увеличи съдържанието на въглероден диоксид във въздуха, в междуредията на затворените съоръжения се поставят палети, в които има късове сух лед – въглеродна киселина (Н2СО3). Тя е нестабилна и се разпада на въглероден диоксид и вода. Това може да се осъществи при индустриално отглеждане на зеленчукови култури, но за малката градина осигуряването на сух лед е недостъпно. За щастие, той може да бъде заменен с варовиково каменно брашно и оцетна киселина. Когато тези вещества влязат в контакт, отделя се значително количество въглероден диоксид, който е толкова важен за фотосинтезата.

В домашни условия добри резултати могат да се постигнат чрез ежедневно смесване на варовиково каменно или доломитово брашно с оцетна киселина. Използват се стъклени или порцеланови съдове, а съотношението на компонентите е следното: 20 милилитра 70%-на оцетна киселина се смесва с 50 г варовик. След прекратяване на отделянето на въглероден диоксид в утайката остава калциев ацетат с неразтворими примеси. Той не бива да се изхвърля, а да се добави към компоста, защото така ще обогати биомасата с леснодостъпни за растенията калциеви соли.

Влияние на фотосинтезата за добивите на градинските култури
5611
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Влияние на фотосинтезата върху плододаването на градинските култури
Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Наука и бизнес
Учени разшириха познанието за фитосинтезата, важна за повишаване на добивите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини