Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.08.2023 г.

Влияние на фотосинтезата върху плододаването на градинските култури

Влияние на фотосинтезата върху плододаването на градинските култури

Фотосинтезата е биохимичен процес, при който под въздействието на слънчевата светлина въглеродният диоксид се фиксира в листата на растенията, като влиза в състава на различни органични съединения. Благодарение на този процес те живеят, растат, цъфтят и образуват плодове. В най-разпространения вариант участва вода, синтезират се въглехидрати и се освобождава кислород.

Фотосинтезата е жизненият процес на растенията и единствен в биосферата, свързан с акумулирането на слънчева енергия. В него се крие многостранното осъществяване на живота на Земята, защото фотосинтезиращите организми осигуряват тази важна връзка.

Колкото по-ефективна е фотосинтезата, толкова по-високи са добивите от градинските култури, за което важен фактор е светлината. Светлинният режим се състои от три компонента: ниво на осветеност, продължителност на светлата част на деня и спектрален състав на светлината. Дневната светлина е бяла, но всъщност включва седем цвята и всеки един от тях е свързан с различно количество енергия.

Доосветяването в затворени съоръжения е важен фактор за цъфтежа и плододаването на растенията. Изкуственото доосветяване е експериментално доказано и научно обосновано при отглеждане на различни култури. Оказва се, че светлината за растенията е не само източник на енергия, но също регулатор на растежа и развитието – фотоморфогенеза. Червеният спектър е отговорен за удължаването на стъблото, за неговия вертикален растеж. Синият спектър, напротив, препятства растежа по дължина, но допринася за неговото удебеляване и нарастване на листната маса.

Освен хлорофил, в растителните клетки се съдържа още един пигмент – фитохром. Той отговаря за ежедневния ритъм на живот, а също и за цъфтежа на растенията. За образуването му е отговорен червения спектър, а следователно, именно той стимулира образуването на цветове и формирането на плодове.

По-рано са смятали, че зелените лъчи са безполезни, но нови изследвания променят тази позиция. Факт е, че поради способността си за проникване, тези лъчи доставят енергия в по-дълбоките зони на листата, където нито червеното,  нито синьото могат да достигнат.

Установено е, че производството на въглехидрати в зелените части на растенията се увеличава дори при липса на светлина, ако се увеличи съдържанието на въглероден диоксид във въздуха. Този въпрос с недостига на светлина става особено актуален през втората половина на сезона, когато светлата част на деня започва да намалява.

За да се увеличи съдържанието на въглероден диоксид във въздуха, в междуредията на затворените съоръжения се поставят палети, в които има късове сух лед – въглеродна киселина (Н2СО3). Тя е нестабилна и се разпада на въглероден диоксид и вода. Това може да се осъществи при индустриално отглеждане на зеленчукови култури, но за малката градина осигуряването на сух лед е недостъпно. За щастие, той може да бъде заменен с варовиково каменно брашно и оцетна киселина. Когато тези вещества влязат в контакт, отделя се значително количество въглероден диоксид, който е толкова важен за фотосинтезата.

В домашни условия добри резултати могат да се постигнат чрез ежедневно смесване на варовиково каменно или доломитово брашно с оцетна киселина. Използват се стъклени или порцеланови съдове, а съотношението на компонентите е следното: 20 мл 70%-на оцетна киселина се смесва с 50 г варовик. След прекратяване на отделянето на въглероден диоксид в утайката остава калциев ацетат с неразтворими примеси. Той не бива да се изхвърля, а да се добави към компоста, защото така ще обогати биомасата с леснодостъпни за растенията калциеви соли.

Влияние на фотосинтезата върху плододаването на градинските култури
4861
 

Последни материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Свързани материали
Виж
Наука и практика
Влияние на фотосинтезата за добивите на градинските култури
Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Наука и бизнес
Учени разшириха познанието за фитосинтезата, важна за повишаване на добивите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини