Начало » Новини » Коментари
02.08.2023 г.

От 7 до 18 август ще се кандидатства за компенсации при слънчогледа

Ставките ще бъдат определени до 7 септември
От 7 до 18 август ще се кандидатства за компенсации при слънчогледа

sinor.bg

От 7 юли в продължение на 10 работни дни – до 18 август включително, земеделските производители, които подлежат на компенсации заради невъзможността да продадат слънчогледовата си реколта през миналата година, могат да кандидатстват за получаване на обезщетенията. Това гласи обнародваната в „Държавен вестник” наредба 11 за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед. Припомняме, че освен на България същата спешна мярка за подпомагане се представя още на секторите на зърнените и маслодайните култури в Полша и Румъния.

За българските стопани Европейската комисия отпусна допълнително 32 759 650 лева, ориентирани за производителите на слънчоглед, които заради дъмпинговия внос от Украйна не успяха да продадат реколтата си. До три работни дни след приключване на приема фонд „Земеделие” ще предостави на Министерството на земеделието и храните информация за броя заявилите подпомагане стопани, така че до 6 септември (понеже е почивен ден) най-късно до 7 септември да бъде определена и ставката за подпомагане, се посочва в наредбата.

Финансовата помощ се предоставя на хектар слънчоглед, на база данните от кампания 2022 г. по схемата за единно плащане на площ.

Допустими за подпомагане са земеделските стопани - физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани за 2022 г. и 2023 г. по реда на Наредба 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани и площите им със слънчоглед, изразени в хектари, и които са били допустими за подпомагане за кампания 2022 г. по схемата на единно плащане на площ.

По реда на настоящата наредба допустими за подпомагане са лицата, за които са настъпили форсмажорни събития и е спазен редът на чл. 13 на Наредба 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания.

Не са допустими за подпомагане кандидати, които:

1. са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 108а, 159а – 159г, 172, 192а, 194 – 217, 219 – 252, 253 – 260, 301 – 307, 321, 321а и 352 – 353е от Наказателния кодекс;

2. са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление, аналогично на тези по т. 1, в друга държава членка или трета страна (за чужди граждани);

3. имат изискуеми и ликвидни задължения към ДФЗ, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията;

4. са в производство за обявяване в несъстоятелност или са обявени в несъстоятелност;

5. са в производство по ликвидация;

6. имат изискуеми задължения по чл. 87, ал. 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Земеделските стопани подават заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ, в отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” на областните дирекции на ДФЗ, по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице. Заявлението се регистрира в интегрираната система за администриране и контрол. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. документ с легализиран превод на български език, доказващ съответствие с изискването на чл. 7, ал. 1, т. 2;

2. удостоверение за банкова сметка на името на кандидата;

3. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, в случай че документите се подават от упълномощено лице.

При подаване на заявлението за предоставяне на спешна финансова помощ длъжностно лице в областна дирекция на ДФЗ извършва преглед на документите и на декларираните обстоятелства по чл. 7, ал. 1, т. 1 – 5 в присъствието на кандидата или на упълномощеното от него лице. При непредставяне или нередовност/непълнота на документите и на декларираните обстоятелства по чл. 7, ал. 1, т. 1 – 5 длъжностното лице ги връща на кандидата и му предоставя копие на контролен лист. Кандидатът има право да подаде повторно заявление по реда на чл. 8, ал. 2 в рамките на периода на прием.

Държавен фонд „Земеделие“ извършва административни проверки на подадените по ал. 1 заявления съгласно Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно финансирането, управлението и мониторинга на общата селскостопанска политика и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 352/78, (ЕО) № 165/94, (ЕО) № 2799/98, (ЕО) № 814/2000, (ЕО) № 1290/2005 и (ЕО) № 485/2008 на Съвета и Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 922/72, (ЕИО) № 234/79, (ЕО) № 1037/2001 и (ЕО) № 1234/2007 (ОВ, L 347, 20.12.2013 г.).

Държавен фонд „Земеделие“ извършва проверка за отсъствие на обстоятелствата по чл. 7, ал. 1, т. 6 по реда на чл. 87, ал. 11 от ДОПК. При установяване наличие на публични задължения, с изключение на задължения по невлезли в сила актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени задължения, ДФЗ уведомява писмено кандидата с указания да плати задълженията си и да представи съответни доказателства за това в срок до 5 работни дни, но не по-късно от 20 септември 2023 г.

Откази за подпомагане има в следните случаи:

1. нередовност на документите и/или непълнота, и/или неяснота, и/или несъответствие на заявените данни и посочените факти, установени при извършване на проверките от ДФЗ;

2. липса на съответствие с изискванията на чл. 5, 6 и 7.

Финансовата помощ се изплаща на база определената по реда на чл. 4 ставка, като при наличие на остатък от бюджета същият се преразпределя между одобрените заявители пропорционално на допустимите хектари със слънчоглед в рамките на бюджета по чл. 3.

Спешната финансова помощ се изплаща на одобрените заявители в срок до 30 септември 2023 г. Заявлението за подпомагане по чл. 8, ал. 2 е и заявка за плащане. След извършване на съответните административни проверки одобрената финансова помощ се изплаща по посочената в заявлението банкова сметка.

В срок от 30 работни дни от изплащането на помощта по ал. 1 ДФЗ изпраща на кандидатите, подали заявление за подпомагане съгласно чл. 8, ал. 2, уведомителни писма с посочен размер на изплатената финансова помощ или с мотиви за отказ от изплащане на финансова помощ. Уведомителните писма подлежат на оспорване пред компетентния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

При извършване на проверки от ДФЗ Европейската комисия и други контролни органи одобрените заявители по реда на тази наредба са задължени да предоставят пълен достъп и да оказват съдействие, включително чрез представяне на допълнително изискани документи.

В срок до 15 май 2024 г. Министерството на земеделието и храните уведомява Европейската комисия за размера на изплатената сума, броя и вида на бенефициерите, както и оценката на ефективността на мярката. Уведомлението включва информация, предоставена от ДФЗ.

От 7 до 18 август ще се кандидатства за компенсации при слънчогледа
31769
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Сектор „Рибарство“ се нуждае от повторни компенсации заради войната в Украйна
Фермерите трябва да получат достатъчни компенсации за допълнителните си усилия за зелен преход
Агроминистърът е оптимист за бюджетните средства за Украйна
България ще подкрепи искането на Румъния да отпаднат ДЗЕС-те 7 и 8
Рибарският сектор е получил 3 млн. лв. компенсации заради Украйна
ДФЗ
От 30 октомври се кандидатства за втория транш за слънчогледа, плащанията са до 31 декември
Важно е да се знае!
Вътев: Поименно мога да изброя 92-те животновъди, обезщетени с тавана от 250 хил. евро заради Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини