Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.07.2023 г.

Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка

Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка

Зелената краставична мозайка в последните години се превръща в един от най-значимите проблеми при производството на краставици в България. Болестта може да има сериозни последици за култивираните краставици и да доведе до загуба на цялата реколта

Зелената краставична мозайка е вирусно заболяване, което засяга краставиците и други култури от семейство тиквови. Наречена е по този начин поради зелено-жълтия мозаечен модел на листата на растенията, засегнати от нея. Вирусът най-често се разпространява чрез насекоми, които са заразени с него, както и контактно по инструменти и дрехи. Първите признаци при зелената краставична мозайка се появяват на младите нарастващи листа. Наблюдава се изсветляване на нервите, а също така и жълти петна под формата на пръстени и звезди. Тези петна се разрастват изключително бързо и с напредване на болестта се оцветяват в бяло и по-рядко в жълто. В последствие цялата петура става бяла. Растението се набръчква и е видимо с нетипично малък брой листа. В следствие на зелена краставична мозайка се наблюдава и намалено количество на цветовете и плодовете. Нещо повече – самите плодове забавят развитието си, като се прошарват мозаечно, а накрая и се деформират.

Сорт краставици Виго

Поради бързото си разпространение, зелената мозайка води до цялостно влошаване на качеството на плодовете и значителна загуба в реколтата. Могат да се приложат няколко метода за справяне с вируса на зелената мозайка по краставиците, като прилагане на строги хигиенни практики, ограничаване на разпространението на насекоми и премахване на вече заразените растения. Въпреки това, най-ефикасният метод за справяне е използването на сортове краставици, които са устойчиви на вируса. Поради тази причина оранжериите в България регулярно търсят новости в селекцията на краставици, които да се справят със зелената мозайка.

Оранжерията в Раковски, обл. Пловдив в последните 10 години залага единствено на сортове с устойчивост на зелена краставична мозайка. Основният сорт краставица в Раковски е Бомбър от Синджента, но в търсене на нови и по-ефективни сортове с устойчивост на заболяването, през тази година в опити са заложени три нови сорта от същия производител на зеленчукови семена.  

„Това, което търсим с опитите на нови сортове е по-висока устойчивост на зелена краставична мозайка, която на практика е във всички големи оранжерии и е сериозен проблем при производството на краставици“, отбелязва Пенчо Паунов, търговски и технически представител за зеленчукови семена от Синджента. „Стремим се да отговорим максимално на търсенето от производителите, затова новите предложения са изцяло съобразени с изискванията на пазара.“

Краставици сорт Виго

От навито предложения с устойчивост на зелена мозайка, най-силно впечатление прави сорта Виго. Той вече дава отлични резултати на производителите в Испания и резултатите от опитите в България, също показват много висок потенциал.

„Растението на Виго се характеризира с много буен растеж.“ Споделя Делчо Добрев, главен агроном в оранжерията в Раковски. „В повечето случаи тези сортове, които имат устойчивост на зелена мозайка са по-слабо добивни, но в случая наистина сорта прави впечатление с много висок добив. Берем 350-300 гр. краставица, която по принцип при другите сортове дава аборти, но при Виго не се среща този проблем.“

Едно от основните предимства на Виго, все пак остава високата устойчивост на зелена краставична мозайка. По време на опитите не са открити никакви проблеми със заболяването по растенията, което доказва, че новият сорт успешно предпазва реколтата от опасния вирус.

Благодарение на отличната си комбинация от устойчивост на зелена мозайка, съчетана с буен растеж и висок добив, Виго ще се превърне в едно от основните предложения на Синджента към производителите на краставици в България. Новият сорт се очаква да е наличен на местния пазар през следващия сезон, като за повече информация можете да се обърнете към екипа за зеленчукови семена на Синджента.   

Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
3954
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Syngenta подпомага цялата верига на доставките
Fruit Logisitca 2024: Syngenta с нови ключови решени за производителите и търговците на зеленчукови култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини