Начало » Важно за фермера » Пчеларство
30.07.2023 г.

Пчеларите в Сърбия недоволстват от изкупните цени на меда на едро

Субсидиите на кошер си стоят на едно ниво от години, а суровините поскъпват
Пчеларите в Сърбия недоволстват от изкупните цени на меда на едро

Макар цената на буркан пчелен мед в магазините в Сърбия да става все по-недостижима за повечето обикновени потребители, местните пчелари са все по-недоволни от сезон на сезон, тъй като според тях от началото на пандемията от коронавирус всички суровини и материали в пчеларството са поскъпнали, докато цените на едро на меда са се понижили почти наполовина, коментират от сръбското подразделение на „Евронюз”. Цените на меда в търговията на дребно са нараснали значително от 2020 г. досега, като килограм акациев мед, който се продаваше за 900 динара (7,68 евро по текущия курс – бел. ред.) за килограм, сега вече е изкупуван от пчеларите за 1200 динара (10,24 евро), за да стигне в магазините 2000 динара (17,07 евро).

От Асоциацията на пчеларските сдружения в Сърбия обаче твърдят, че продажната цена на меда на дребно от пчеларите е останала приблизително колкото миналогодишната, докато цената на едро е намаляла почти наполовина. Оттам посочват, че по-голямата част от меда се продава на едро, като цената на акациевия е паднала от 7,1 евро за килограм до най-много 4 евро за килограм. Изчисленията сочат, че това е драстичен спад от 43,6%. Продажната цена на дребно от пчеларите пък не се е променила и все още е 10,24 евро.

„Може би цената на меда в супермаркетите се е повишила поради увеличението на маржа на печалба или нямам представа поради какво. Пчеларите от асоциацията се постараха да направят всичко възможно вместо да изнасят мед да го предлагат на вътрешния пазар на същата цена, на която е на вратата на пчелина. Сега можете да намерите мед от пчеларската дейност "Наш мед" на асоциацията на практика на същата цена, както и при пчеларите, на нашите пазари, които ни срещат с потребителите, и която коригира цените и маржовете на меда до настоящото положение, а гражданите за около 1200 динара мога да си купя килограм акациев мед в Lidl, Idea, Roda, Mercator, Aroma и Ekomed Ras doo”, заяви председателят на пчеларското сдружение в Крагуевац Родолюб Живадинович.

По думите му най-скъп е акациевият мед, но цените зависят от сезона. „Цените на дребно на всички видове мед при пчеларите са около 1200 динара за килограм”, обобщи Живадинович.

Според него акациевият мед е и най-произвеждан, следван от слънчогледовия, липовия, ливадния и рапичния.

По отношение на най-големите проблеми, пред които са изправени в производството на пчелен мед в момента, той твърди, че цените на всички суровини и материали са скочили от 30% до 80% от началото на коронавирусната пандемия. „Субсидиите обаче останаха същите. Пчеларите са отчаяни от всичко това и мнозина решиха да се откажат от пчеларството тази година, което през следващите години ще се отрази много зле на реколтата от онези селскостопански култури, които се опрашват от пчелите”, предупреждава председателят на пчеларското сдружение в Крагуевац.

Пчеларите в Сърбия с поне 20 и най-много 1000 кошера са допустими за подпомагане, като безвъзмездната помощ от държавата е на стойност 800 динара (6,83 евро) на кошер. Живадинович уточни, че изплащането на субсидиите е приключило, като само при малка част от молбите, които са попълнени неточно, има забавяне до изчистване на техническите проблеми. Той обаче изтъкна, че макар средствата да са преведени отдавна на пчеларите, настоящата година е първата, в която това е станало в самото ѝ начало. „Разходите на пчелно семейство обаче отдавна надхвърлят субсидията поради драстичното поскъпване на всички суровини и материали в пчеларското производство и асоциацията ще поиска субсидиите да бъдат увеличени поне двойно за следващата година, защото не са повишавани от години, а официалната и неофициалната инфлация буквално ги обезцени двойно и навлизаме в големи проблеми в производството. До края на годината очакваме стимулиране преди всичко за оборудване и помолихме министерството да не ни забравя, когато става въпрос за т.нар. „синьо гориво”, което също ни е необходимо, защото при тези климатични условия вече няма успешно пчеларство без често местене на кошерите”, твърди Живадинович.

Според него пчеларството в Сърбия става все по-непечелившо. „Ако ме бяхте попитали същото преди малко повече от година, бих ви дал положителен отговор, но днес, за съжаление, случаят не е такъв заради драстичния спад в цените на меда на едро. Пчеларството винаги е на мода и това ще остане така за всеки, особено ако стигнем до положение, в което броят на кошерите намалее драстично заради нетърпението, тъй като тогава това ще се усети чрез спада на реколтата от културите, опрашвани от пчелите. Осъзнавате цената на нещо, когато го изгубите”, подчертава председателят на пчеларското дружество.

Той припомни, че годишното производство на пчелен мед в Сърбия е между 4000 и 12 000 тона в зависимост от сезона, като са регистрирани около 20 хил. кошера. На въпрос доколко метеорологичните условия и жегите се отразяват на това производство Живадинович обясни, че прекалено ниските и прекалено високите температури, ниската влежност и силните ветрове влияят зле. „През тази година заради такива климатични проблеми има спад в добивите от основната акациева паша”, уточни той.

По думите му жегите се понасят трудно от всички живи същества и пчелите не са изключение, затова пчеларите опитват по всякакъв начин да ги облекчат, осигурявайки им прясна вода и ги държат на шарена сянка. Председателят на сдружението изтъкна, че пчелите обичат слънцето, но страдат от всички температурни крайности. „И пълната сянка пречи на пчелите, пчелите са деца на слънцето, те обичат слънцето, но всяка крайност, дори да е от слънцето, също им пречи”, отбеляза той.

Повечето от произвеждания пчелен мед в Сърбия се изнася от години в Италия, Норвегия, Германия, Австрия и Франция, както и в много други европейски държави, но и съседните страни от бивша Югославия не са пренебрегвани, подчертава Живадинович. Той обаче изтъква, че през миналата година са изнесени около 1700 тона мед, което е доста голям спад, а той продължава и през тази година. „Не сме конкурентни на европейския пазар, който е наводнен с подправен мед. Наскоро Европейската комисия публикува резултатите от изследване, според което 50% от вносяния мед в Европейскиския съюз всъщност е подправен. Те обаче продължават да не правят нищо по въпроса, европейците ядат подправен мед, внася се подправен мед на едро и ние не можем да се конкурираме с него, тъй като производството му е евтино, докато производството на истински мед е много скъпо. Ако не врявате, каня ви да започнете да отглеждате пчели и ще се уверите”, споделя председателят на пчеларското сдружение в Крагуевац.

Пчеларите в Сърбия недоволстват от изкупните цени на меда на едро
15007
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
Най-слаб е спадът при рапицата – с под 7 на сто
Засетите площи с есенна пшеница в Сърбия са се свили с над 18 на сто
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини