Начало » Новини » Страната
25.07.2023 г.

Процедури по плана за възстановяване са обявени за повторно обществено обсъждане

За инвестиции в модернизация и центрове за плодове и зеленчуци
Процедури по плана за възстановяване са обявени за повторно обществено обсъждане

Министерството на земеделието и храните публикува за второ обществено обсъждане насоки за кандидатстване по2 от направленията от „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

По процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ ще се финансират материални и нематериални инвестиции, свързани с опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Подпомагането е насочено към стимулиране на иновативни производствени и цифрови технологии, които подобряват отглеждането на селскостопанските култури и животни, както и  към автоматизиране и роботизиране на производството. Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени по процедурата, е близо 320 млн. лева без ДДС. Максималният размер на едно проектно предложение е 1 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 50% от направените разходи. Разходите за невъзстановим ДДС също представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет с допълнителни 63,6  млн. лева.

Процедура „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“, която също се публикува за повторно обществено обсъждане, има за цел да стимулира процеса на предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор „Плодове и зеленчуци“ чрез създаване на къси вериги за доставка, модернизиране и автоматизиране на процесите по събиране, подготовка за пазара и съхранение на пресни плодове и зеленчуци. Ще се финансират инвестиции, които допринасят за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител. Процедурата ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите, включително на групите и организациите на производители в сектора. Размерът на средствата, които ще бъдат предоставени по процедурата, е 15 млн. лв. без ДДС. Разходите за невъзстановим ДДС ще се финансират с допълнителни 3 млн. лева от държавния бюджет. Максималният размер на едно проектно предложение е малко над 2,3 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50% от одобрените разходи.

Потенциалните кандидати по двете процедури могат да се запознаят предварително с условията и изискванията за подаване на проектни предложения, както и с условията за изпълнение по тях. Пакетите с документите са публикувани тук: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost/ .

Крайният срок за представяне на предложения и коментари по публикуваните насоки е до 24 август 2023 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020) или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg

На този етап в ИСМ-ИСУН 2020 и на посочената електронна поща трябва да се изпращат единствено предложения и възражения, които се отнасят до проектите на насоки за кандидатстване по процедурите. Въпроси, свързани с разяснение на текстовете от условията за кандидатстване и условията за изпълнение, могат да бъдат изпращани след публикуването на обявите за откриване на приеми съобразно с одобрените насоки.

Процедури по плана за възстановяване са обявени за повторно обществено обсъждане
4151
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Предложения по проекта на заповед се приемат до 2 ноември
Готвят увеличение със 70 милиона лева на бюджета по подмярка за инвестиции
За четири процедури
До 5 май се обсъждат насоките за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост
МОСВ
До 22 февруари ще се приемат предложения за 11 нови защитени зони от „Натура 2000“
Министерство на земеделието
Насоките за подаване на проекти по подмярка 6.1 са качени за обсъждане, приемът е на 26 ноември
Предстои обсъждане
Прави се пътна карта за Закона за ветеринарномедицинската дейност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини