Начало » Новини » Страната
13.07.2023 г.

Основни причини за изсъхване на пипера

Основни причини за изсъхване на пипера

Растенията в градината постоянно ни изненадват с различни задачки, които трябва да решим, за да не загубим реколтата. Увяхване, а впоследствие и изсъхване не само на плодовете, но и на целите растения се наблюдава често при пипера. Колко сериозен е проблемът и какви мерки трябва да предприемем, за да коригираме ситуацията?

Като оставим настрана болестите и вредителите, които са честа причина за увяхване на пипера, а вземем предвид другите симптоми, които могат да ни насочат към източника на проблема. Ако всичко е наред, тогава защо увяхват върховете и листата на растенията, което често води до изсъхването им?

Съвети как да действаме с „кралските цветове” при зеленчуците

Този проблем се наблюдава при отглеждане на пипер както в оранжерийни условия, така и на открито. Причините като цяло са сходни, а методите за лечение – еднакви.

Най-често срещани в практиката ситуации за увяхване на пипера

Почти всичко, което е необходимо за живота на растенията – вода и хранителни вещества, те получават чрез дейността на кореновата система. Проблемите започват тогава, когато тя е повредена, недостатъчно развита или не се справя с тази задача по други причини.

Ако наскоро засаденият пипер започне да увяхва и изсъхва, имаме проблем с кореновата система, която не е имала време да се адаптира към новите условия и да функционира пълноценно. Растенията нямат достатъчно ресурси и листата им започват да повяхват и изсъхват, особено при горещо време.

За да сведем до минимум тези негативни ефекти, трябва:

– да не се допуска прерастване на разсада, защото колкото по-голямо е растението, толкова по-трудна е адаптацията на кореновата система към новите условия;

– засенчване на растенията, за да не страдат от топлината, което увеличава и нуждата от влага;

– правилен избор на контейнери за разсад, така че кореновата система на пипера да се развива пропорционално на надземната част.

Ако всичко е направено правилно и растението е здраво, нещата обикновено се възстановяват след няколко дни. За нормалното развитие на кореновата система свидетелстват здравия вид на растенията, растежа, съответстващ на условията и параметрите на сорта, навременния цъфтеж и формирането на завръзи.

Проблеми с кореновата система могат да възникват и при засаждане в недостатъчно затоплена почва. Това може да се случи при отглеждане не само на открито, но и в оранжерийни условия.

Пиперът е топлолюбива култура и при ниски температури кореновата система не може да функционира нормално, а въздуха (особено в оранжерийни условия при слънчево време) може да стане много горещ, което кара листата да изпаряват активно влага. В резултат на това растенията изразходват повече ресурси, отколкото получават и започват да увяхват и изсъхват.

Справянето с този проблем е просто: никога не трябва да засаждаме пипера на постоянно място, особено ако прогнозите са за застудяване. По възможност почвата може да се затопли по-бързо, като се покрие с черен полиетилен или нетъкан текстил.

При ниски температури проблемът засяга всички растения в една или друга степен, просто някои се адаптират по-бързо, а други се нуждаят от повече време. Понякога виждаме, че на фона на доброто общо развитие отделни растения изостават, повяхват, изглеждат потиснати и отслабени.

Като начало си струва да се елиминират щетите от болести и вредители, ако признаци не бъдат открити. Най-вероятната причина за повяхващи растения е кореновата система. Тук се оказваме в трудна ситуация, защото кореновата система е скрита под земята, а оценката може да бъде обективна само, ако я открием, но едва ли ще стане по-добре за пипера от подобна операция.

Корените могат да бъдат повредени както при окопаване и разхлабване на почвата, така и от подземни обитатели, загниване от преовлажняване или да се развиват лошо поради неблагоприятни конкретни условия.

По-често е невъзможно да се коригира подобна ситуация и такива растения (ако изобщо оцелеят) не дават добра реколта.

Неправилно поливане и засушаване

Друга често срещана причина за увяхване на пипера е недостигът на влага. Кореновата система може да бъде добре развита и да функционира нормално, но ако в почвата няма достатъчно вода, която да бъде доставена до надземните части на пипера, тогава те започват да изсъхват. Продължителното засушаване може да убие растенията.

Честотата на поливане и количествата вода (на растение или на площ) трябва да се определя в зависимост от конкретните условия.

Основното при пипера е почвата да бъде винаги равномерно влажна, но не преовлажнена и при това не само на повърхността, а на дълбочина 25-30 см. За икономия на вода и време за поливане почвата може да се мулчира с дебел слой мулч, което ще премахне и необходимостта от разхлабване, при което се наранява кореновата система.

Важен нюанс: пиперът е претенциозен не само към влажността на почвата, но и на въздуха. Ако в почвата има достатъчно влага, но въздухът е сух и горещ, растенията също ще повяхват и съхнат. За засенчване на пипера може да се използва бял нетъкан текстил – той пропуска въздуха, но препятства изпарението на влагата, предпазва пипера от палещото слънце и създава микроклимат, удобен за растенията.

Температурата на водата и времето за поливане също играят важна роля. Поливането с ледено студена вода или щедро овлажняване в обедната жега със сигурност ще стресира растенията. След подобни “водни процедури” повяхването на листата не би могло да бъде изненада.

Нарушения на температурния режим

Много често в горещините се наблюдава следната картина: сутрин пиперът е свеж и енергичен, а по обяд увяхва. Независимо от факта, че той е топлолюбива култура – не обича прегряване, както и температурни контрасти. Резките колебания от прохладата на нощта до горещините през деня провокират стрес у растенията, а изключително високите температури могат напълно да ни лишат от реколта, защото пиперът не само избледнява, но опадат цветовете и завръзите. Правилно подбраните заслони в този случай могат да спасят реколтата.

Важно е да отбележим, че някои сортове пипер се отличават с висока устойчивост към неблагоприятните условия. Те издържат на студ, топлина, дъжд и суша (разбира се, когато е в разумни граници). Трябва да се съобразяваме със сортовите особености, предвид региона, в който ще отглеждаме пипера.

Основни причини за изсъхване на пипера
113255

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Полезни съвети
Втори шанс за пипера в края на сезона
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Ароматите на пипера
Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини