Начало » Новини » Света
07.07.2023 г.

Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро

Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро

sinor.bg

На 5 юли Европейската комисия прие пакет от мерки за устойчиво използване на ключови природни ресурси като почвите, които ще ъдат внесени за обсъждане в Европейския парламент и Съвета на ЕС, в рамките на обикновената законодателна процедура, съобщи сайтът аг-прес.ес.

Законът за мониторинг на почвите има за цел да събира данни за тяхното здраве, като ги предоставя на фермери и всички бизнеси, свързани с амбицията на ЕС до 2050 г. значително да бъде повишена хранителната стойност на обработваемата земя. Законът регламентира устойчивото управление на почвената норма и предупреждава за възможни неприемливи рискове, дължащи се на замърсяване на почвата.

С този закон ще бъдат насърчени иновациите, като позволят безопасното използване на техническия прогрес в новите геномни техники, за да позволят разработването на устойчиви на климата култури и намаляване на употребата на химически пестициди, както и чрез осигуряване на по-устойчиви, висококачествени и разнообразни семена и репродуктивен материал за растения и гори.

Анализите показват, че 60 до 70% от почвите в ЕС към този момент са нездравословни. Близо милиард тона почва се отмиват всяка година поради ерозия, което означава, че останалият плодороден горен слой изчезва бързо. Разходите, свързани с деградацията на почвата, се оценяват на над 50 милиарда евро годишно.

Новите земеделски практики ще помогнат на фермерите и другите собственици на земя да прилагат най-подходящите методи за третиране и ще им помогне да увеличат плодородието на почвата и добивите, като същевременно минимизират потреблението на вода и хранителни вещества. В допълнение, тези данни ще подобрят разбирането ни за тенденциите за засушаване, задържане на вода и ерозия, укрепване на предотвратяването и управлението на бедствия. С укрепването на почвите безпорно ще се повишат и доходите на фермерите и собствениците на земи, които могат да бъдат възнаградени за въглеродно земеделие, да получават плащания за екосистемни услуги или за увеличаване на стойността на здравите почви и храната, произведена върху тях. Предложението не налага преки задължения на собствениците на земя и управителите на земя, включително земеделските производители.

С първото по рода си в ЕС законодателство за почвите се дава хармонизирана дефиниция за тяхното здраве, въвежда се всеобхватна и последователна рамка за мониторинг и насърчава устойчивото управление на почвата и възстановяването на замърсените терени. Предложението обединява под един покрив няколко източника на данни за почвата за вземане на почвени проби от Рамковото проучване на земеползването и покритието на ЕС (LUCAS) със сателитни данни от Коперник и национални и частни данни. Крайната цел е да се постигнат здрави почви в ЕС до 2050 г., в съответствие с амбицията на ЕС за нулево замърсяване.

Държавите-членки сами ще определят положителните и отрицателни практики за управление на почвата. Ще представят и мерки за регенериране на деградиралите почви. Тези оценки ще дадат информация и за други политики на ЕС, като LULUCF, ОСП и управление на водите.

Предложението също така изисква от държавите-членки да се справят с неприемливите рискове за човешкото здраве и околната среда, дължащи се на замърсяване на почвата, като се ръководят от принципа „замърсителят плаща“. Държавите-членки ще трябва да идентифицират, проучат, оценят и почистят замърсените места.

По-устойчиви хранителни системи с нови геномни техники

Фермерите и животновъдите се нуждаят от достъп до най-модерните иновации. Новите технологии могат да помогнат за повишаване на устойчивостта както на селското стопанство, така и на залесените земи и да защитят реколтата от последиците от изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и влошаването на околната среда. Новите геномни техники (NGT) са иновативни инструменти, които помагат за повишаване на устойчивостта и издръжливостта на нашата хранителна система. Те позволяват разработването на подобрени сортове растения, които са устойчиви на климата, устойчиви на вредители, които изискват по-малко торове и пестициди и могат да осигурят по-високи добиви, като спомагат за намаляване наполовина на употребата и риска от химически пестициди и намаляват зависимостта на ЕС от вноса на селскостопански продукти.

В повечето случаи тези нови техники водят до по-целенасочени, прецизни и по-бързи промени от конвенционалните техники, като същевременно отглеждат култура, която е същата като това, което би могло да се постигне с класически техники като селекция на семена и кръстосване.

В предложението на ЕК е записано, че в бъдеще:

Ще бъдат установени две категории растения, получени чрез NGT: NGT растения, сравними с естествено срещащи се или конвенционални растения, и NGT растения с по-сложни модификации;

И за двете категории растения ще се прилагат различни изисквания, за да достигнат до пазара, като се вземат предвид техните различни характеристики и рискови профили. За растенията от първа категория ще е нужно само уведомление от страна на земеделците. Растенията от втората категория ще преминат през по-широкия процес на ГМО- директивата;

Ще се дават стимули за насочване на развитието на растенията към по-голяма устойчивост;

Ще се гарантира прозрачност относно всички NGT растения на пазара на ЕС (напр. чрез етикетиране на семена);

Предлага се и стабилен мониторинг на икономическото, екологичното и социалното въздействие на продуктите на NGT.

По-устойчивите и разнообразни растителни и горски репродуктивни материали

Европейският сектор с поризовдството на семена е най-големият износител на световния пазар (държат 20% от световния пазар на семена, с приблизителна стойност от 7-10 милиарда евро и 7000 компании, предимно МСП). Важно е законодателството да е в крак с развитието на науката. Това предложение ще актуализира и опрости настоящите правила, някои от които са на повече от 50 години.

Предложената наредба за производството и търговията с растителни и горски репродуктивни материали ще повиши разнообразието и качеството на семена, резници и друг растителен репродуктивен материал (PRM). Те ще гарантират стабилни добиви чрез устойчиви на бъдещето сортове растения чрез тестове за устойчивост (напр. устойчивост на болести). Освен това семената ще бъдат по-добре адаптирани към натиска на изменението на климата и ще спомогнат за запазването на генетичното разнообразие на отглежданите култури и ще допринесат за гарантиране на продоволствената сигурност. Предложението ще намали бюрокрацията и ще увеличи ефективността и ефикасността на системите за регистрация и сертифициране.

Намаляване на отпадъците от храна и текстил

Близо 59 милиона тона храна (131 кг на жител) се губят всяка година в ЕС с приблизителна пазарна стойност от 132 милиарда евро. Повече от половината хранителни отпадъци (53%) се генерират от домакинствата, следвани от преработвателния и производствения сектор (20%). Борбата с хранителните отпадъци е тройна победа - спестява храна за консумация от човека и по този начин допринася за продоволствената сигурност. Той помага на компаниите и потребителите да спестят пари и намалява въздействието върху околната среда от производството и потреблението на храни.

За да се ускори напредъкът на ЕС, ЕК предлага до 2030 г. държавите-членки да намалят разхищаването на храни с 10% при преработката и производството и с 30% (на глава от населението) заедно при продажба на дребно и потребление (ресторанти, хранителни услуги и домакинства).

Текстилните отпадъци също натоварват ограничените природни ресурси. Около 78% от текстилните отпадъци не се събират разделно от потребителите и попадат в смесени битови отпадъци, предназначени за изгаряне или депониране. Повече информация за днешното предложение е в специално съобщение за пресата.

Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
5968
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Драстично се вдигат глобите за нарушен хумус или вкисляване на почвите
ДФЗ
Преведени са 37,4 млн. лева за агроекология в Кампания 2022
Близо 1/3 от земите по света са деградирали
Здравата почва е жизненоважна за растенията, животните и хората
Още 2,5 милиона лева са заделени за превантивна дейност и проучване
Отпускат 17 милиона лева за борба със свлачищата по Черно море и ерозията по Дунав
Как да противодействат родните фермери
Глобалният недостиг на фосфор ще се влоши от ерозията на почвата
Кампания 2018 г.
Как се прилагат три от важните национални стандарти за справяне с ерозията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини