Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.10.2024 г.

Необходими са спешни действия за справяне с деградацията на почвите в Европа

Необходими са спешни действия за справяне с деградацията на почвите в Европа

Докладът „Състояние на почвите в Европа през 2024 г.“, представен вчера на Форума на заинтересованите страни на Обсерваторията на ЕС за почвите, оценява състоянието на деградацията на почвите в ЕС и други държави от Европейското икономическо пространство, включително Украйна, Турция и Западните Балкани. Докладът показва тревожно състояние и тенденции, като деградацията на почвите се е влошила значително през последните години, и подчертава необходимостта от незабавни действия за обръщане на тази тенденция.

Така например общата ерозия на почвата в ЕС се оценява на 1 милиард тона годишно. Понастоящем приблизително една четвърт (24 %) от почвите в ЕС са засегнати от водна ерозия, главно в обработваемите земи, като прогнозите сочат възможно увеличение от 13-25 % до 2050 г. Неустойчивата водна ерозия засяга около една трета (32 %) от земеделските земи. Механичното разбъркване на почвата, което е често срещана практика в селското стопанство, също може да доведе до деградация на почвата. Това явление, наречено почвена ерозия, може да окаже значително въздействие върху обработваемите полета. Друга форма на ерозия е ветровата ерозия от която е заплашена Добруджа.

Дисбалансът на хранителните вещества също се увеличава: понастоящем се смята, че той засяга 74 % от земеделските земи. Тези промени в състава на почвата могат да имат отрицателни последици. Например излишъкът на азот се увеличава и може да бъде вреден за човешкото здраве, културите, екосистемите и климата. Същевременно органичният въглерод в почвата, който е от съществено значение за поддържането на почвата в добро състояние, намалява в земеделските райони. По приблизителни оценки 70 милиона тона от този органичен въглерод са били загубени от минералните почви на обработваемите земи в ЕС и Обединеното кралство между 2009 и 2018 г.

Деградацията на торфищата също е обезпокоителна. Тези влажни зони са важни въглеродни резервоари: те поглъщат парниковите газове от атмосферата и ги съхраняват, като допринасят за смекчаване на изменението на климата. Когато се влошават, торфищата могат да освободят тези газове обратно в атмосферата. В ЕС отводняването на торфищата е причина за около 5 % от общите емисии на парникови газове. Понастоящем се смята, че 50 % от торфищата в ЕС са деградирали, като много от тях са непоправимо увредени.

Извън ЕС положението е също толкова тежко - особено в Украйна, където военните дейности са довели до сериозно унищожаване на почвата. Над 10 милиона от 60-те милиона хектара земя в Украйна се оценяват като деградирали заради войната. Възстановяването на тези щети може да отнеме десетилетия или дори векове. В Турция около 1,5 млн. хектара земя имат проблеми със солеността, което може да повлияе както на селскостопанската производителност, така и на здравето на екосистемите. Западните Балкани съобщават за над 100 идентифицирани замърсени или потенциално замърсени места вследствие на минни и промишлени дейности, въпреки че истинската степен на замърсяване на почвите в тези райони остава неизвестна.

Значението на мониторинга на почвите и новото законодателство

Докладът „Състояние на почвите в Европа“ е резултат от сътрудничеството между Съвместния изследователски център и Европейската агенция за околна среда. В него се излагат мащабите на проблема, пред който е изправена Европа днес, но също така се цели укрепване и изграждане на капацитет сред общността на изследователите на почвите, като същевременно се повишава ангажираността на ползвателите на почви и обществото.

Обсерваторията на ЕС за почвите (EUSO) вече е положила основите на по-добър мониторинг на почвите, като използва усъвършенствани инструменти за подобряване на качеството на данните за почвената ерозия, нивата на органичен въглерод в почвата и дисбаланса на хранителните вещества. Заедно с други сътрудничества и мрежи за мониторинг на почвите EUSO дава и по-ясна представа за това как селскостопанските практики и изменението на климата влияят върху почвите в Европа.

Като част от общата селскостопанска политика (ОСП) устойчивото използване на земеделските почви вече се подкрепя чрез стратегическите планове на ОСП във всички държави членки чрез комбинация от задължителни и доброволни мерки за земеделските стопани. За периода 2023-2027 г. 47 % от европейските земеделски земи (в сравнение с 15 % в миналото) ще получат подкрепа за действия, насочени към подобряване на почвите или избягване на деградацията им, включително чрез водна ерозия.

„Сделка за почвите в Европа“ е широкомащабна програма за финансиране на приложна научноизследователска и развойна дейност, която подкрепя стратегията на ЕС за почвите, предстоящия закон за мониторинг на почвите и ОСП. Мисията финансира действия за създаване на хармонизиран мониторинг на състоянието на почвите в ЕС; за разработване и насърчаване на приемането на устойчиви практики и технологии за управление на почвите с цел възстановяване на здравето на почвите; както и за предоставяне на съвети и обучение по въпросите на здравето на почвите на ръководителите и гражданите. Досега мисията е инвестирала 435 млн. евро и е създала първата от мрежа от 100 живи лаборатории с повече от 1000 места за изпитване в широк спектър от сектори на земеползване (селско стопанство, горско стопанство, промишленост, градско и регионално планиране) в цяла Европа. Понастоящем мисията обхваща 50 проекта, които допринасят за увеличаване и подобряване на знанията за състоянието на почвите в ЕС.  

Необходими са спешни действия за справяне с деградацията на почвите в Европа
1085
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Съвети за градинаря
Влагозарядното поливане тази есен е задължително!
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Обогатяването на почвата с дървесна пепел през есента е много полезно
Полезни съвети
Лекуване на почвата след заразяване на културите с фитофтора
(Продължение)
Почвената обработка в борба с плевелите след прибиране на реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини