Начало » Новини » Коментари
04.07.2023 г.

Кризата със зърното отказа от бизнеса маса фермери, превръщайки ги в рентиери

Скачени съдове
Кризата със зърното отказа от бизнеса маса фермери, превръщайки ги в рентиери

sinor.bg

Негативните тенденции с блокирания вътрешен пазар и спада в доходите на зърнопроизводителите са на път не само да разрушат единствения до момента печеливш подсектор от селското стопанство, но и да нанесат изключително тежки поражения върху пазара на земеделска земя. За това сигнализират фермери, позовавайки се на новопоявилата се от последните 2-3 години практиката на закриване на бизнеси - дори и на големи земеделски стопанства.

Ще припомним, че през последните 20 години земеделците активно инвестираха в земеделска земя, защото тя е най-ценният актив за осигуряване на продоволствената сигурност навсякъде по света. Вдигането на рентите и поскъпването на плодородните почви обаче постепенно принудиха редица фермери да закриват стопанствата си, превръщайки се в рентиери, които спокойно печелят само от наема на притежаваната от тях земя, отдавайки я на работещите стопани.   

Не трябва да забравяме, че повод за тези доброволни фалити стана и новото европейско законодателство, което с въвеждането на почти неизпълнимите изисквания и зелените практики силно оскъпи селскостопанското производство, коментират хора от бранша. Още повече, че част от българска администрация упорито не работи в полза на родните земеделци. И вместо европейското подпомагане да насърчава селскостопанския бизнес, у нас се получава точно обратното - масов отлив от земеделие. Вина, за който имат и необяснимо високите санкции, налагани от чиновници-непрофесионалисти, и изкривената конкуренция на европейския пазар.

Данните за пазара на земеделска земя, изнесени неотдавна от Националния статистически институт (НСИ), потвърждават тези изводи. Ако до 2021 г. сделките със земя бяха почти символични, то през 2022 г. пазарът се раздвижи, отбелязвайки пикове в цените, особено в Северна България. Това съвпада с решението на част от фермерите да разпродават техниката и оборудването си, оставяйки единствено собствеността върху имотите, от които получават значителен годишен рентен доход.

Не е сигурно обаче дали високата рента от 100 лева в Добруджа ще продължи да бъде отпускана, защото кризите от последните три години масово доведоха до спад в доходите. Затова редица фермери предвиждат сериозно намаление в размера на рентните и наемни плащания, което ще се почувства от тази година.

Колкото до пазара на земеделска земя – време е в Министерството на земеделието и храните да се направят съответните анализи, които да дадат отговори на въпроса дали на мястото на отказалите се от земеделие фермери идват нови арендатори. И дали покупките на земеделски земи се правят от реални земеделски производители или са вид инвестиция, направена от външни фирми.

Екатерина Стоилова

Кризата със зърното отказа от бизнеса маса фермери, превръщайки ги в рентиери
15533
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини