На всички места, където се представя българският туризъм, трябва да се рекламират и българските храни и напитки, а там, където се представят храните и напитките - да се презентира и ръдният туризъм. Това е посочил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред форума Green Week 2023, проведен днес в София, на който е обсъждан "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023".
Министърът откри дискусия на тема храни и продоволствена сигурност, като в нея са взели участие също и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски и Атидже Алиева-Вели, член на ЕП.
Новият екип на Министерството на земеделието и храните възнамерява подробно да анализира процеса на производство на селскостопански продукти от фермата до масата и това ще става в диалог с абсолютно всички производители, за да се постигне максимално обезпечаване на цялата агрохранителна верига с български продукти.
Министърът допълни, че българското земеделие има потенциал да произвежда многократно по-големи количества и да бъде преодолян дисбалансът, който наблюдаваме в момента по отношение на плодове, зеленчуци, мляко и месо.
В рамките на форума министър Вътев проведе среща с министър Николовски, на която двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на земеделието.