Начало » Новини » Страната
19.06.2023 г.

Към момента замърсяване в Черно море не е установено

Извършва се постоянно наблюдение съвместно с румънци и украинци
Към момента замърсяване в Черно море не е установено

sinor.bg

На 16 юни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов въведе пряка координация с румънския и украинския си колега, така че да се осигури пълно проследяване на възможните екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна.

Последните анализи на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшено военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” включват актуална прогноза за времето от 6-ти до 24-ти юни плюс сателитни наблюдения, като не се установяват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване, съобщиха от екоминистерството.

Изпратените нови данни от Института за космически изследвания и технологии към БАН до БДЧР на района на Черно море около Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Екоминистърът е възложил още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в три пункта – при Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Същевременно МОСВ е създа нови три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона. В този мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се извършва веднъж седмично в брегови пунктове.

Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Наблюдават се не само крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон. Честота на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Към момента замърсяване в Черно море не е установено
4529
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
Vaderstad въвежда по-голям обем на модула BioDrill за сеялките Rapid 300-400C/S
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини