Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.06.2023 г.

ДФЗ с указания за договорите за изкупуване на мляко през 2023 г.

Нова интернет страница на фонда
ДФЗ с указания за договорите за изкупуване на мляко през 2023 г.

sinor.bg

Отскоро Държавен фонд „Земеделие” е с нова визия на интернет страницата си, където фермерите могат да открият актуална информация по интересуващи ги теми. На вниманието на животновъдите представяме заявленията за регистриране на договор, анекс към него или пък прекратяване на договор за доставка на сурово мляко, който се осъществява от изкупвачи, регистрирани като първи изкупвачи на сурово краве, овче, козе и биволско мляко. Тези договори се сключват съгласно чл. 55 д, ал. 4 от Закона за Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и са регистрирани в Министерството на земеделието, като заявленията могат да се подават до края на 2023 г.  

Самите договори между производител и първи изкупвач съдържат задължителни елементи, които са определени в чл. 4, ал. 2 от Наредба № 1/2015 г.:

1.Цена на доставеното мляко, която може да е точно определена за целия срок или се изчислява въз основа на методика, описана в договора, базирана на пазарни показатели и др.

2. Максимален или точно определен обем сурово мляко за срока на действие на договора, както и график на доставките;

3. Срок на договора – той може да бъдат срочен или безсрочен, като минималният срок е 6 месеца. Допуска се срокът да бъде по- кратък от 6 месеца само в случаите, когато производителят предостави своето писмено съгласие с определения срок;

4. Начин и срок на плащане на стойността на доставеното количество по договорената цена – плащането в брой ли се извършва или по банков път и в какви срокове се извършва;

5. Начин на събиране или доставяне на суровото мляко – с транспорт на продавача или купувача;

6. Освобождаване от отговорност в случаите на непреодолима сила;

7. Прекратяване на договора.

Договорите се сключват преди започване на доставките и трябва да съдържат пълни данни за двете страни по договора, както и описаните задължителни елементи.

При изменения, засягащи задължителните клаузи на договора, при прекратяване на договора или при продължаване на неговия срок, първият изкупвач подава заявление за регистриране на договор/анекс/прекратяване на договор за доставка на сурово мляко, което отразява настъпилите промени. Това може да стане до края на 2023 г.

Държавен фонд "Земеделие" създава и поддържа в Интегрираната система за администриране и контрол регистър на сключените договори за доставка на сурово мляко.

Насоки за кандидатстване:

В срок от 30 дни от сключването на договори първите изкупвачи са задължени да подадат заявление за регистриране на договор/анекс по образец, одобрен от Изпълнителния директор на ДФЗ. Към заявлението се прилага опис на всички приложени договори със задължителните елементи на същите на електронен носител. Документите се подават в Областната дирекция на фонд „Земеделие“ по адрес на дейността на изкупвача лично или чрез упълномощено от него лице, притежаващо валидно, нотариално заверено, изрично пълномощно за подаване на заявлението. Данните за сключените договори/анекси и прекратявания на договори, които се представят към заявлението в електронна таблица могат да бъдат предоставени от изчупвача и чрез Система за електронни услуги (СЕУ).

При изменения, засягащи задължителните клаузи на договора, при прекратяване на договора или при продължаване на действието му, първият изкупвач следва да подаде в областните дирекции на фонда заявление в срок от 30 дни.

В 30-дневен срок от приема на заявленията от фонда извършваг проверка за задължителните елементи в договорите за доставка. Ако установи несъответствия, ДФЗ писмено уведомява първия изкупвач с указание за отстраняване на нередовностите. Първият изкупвач в срок от 15 работни дни от получаване на уведомлението трябва да представи ново заявление по образец и приложени копия от анекси за изменение или нови договори с отстранените нередовности.  Ако несъответствията не бъдат отстранени в срок, фонд „Земеделие“ отказва да регистрира съответния договор и писмено уведомява за това първия изкупвач с копие до производителя на сурово мляко.

Фондът извършва и проверки на място при първите изкупвачи и в стопанствата на производителите на всеки 12- месечен период. Проверки се извършват и ако има установени и неотстранени несъответствия в предоставени за регистриране договори. При констатирана нередовност се налага административно наказание съгласно Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и по реда на Закона за административните наказания и нарушения.

Производителите на сурово мляко могат да проверят дали сключените между тях и изкупвачите договори са регистрирани като подадат в ОД на ДФ „Земеделие“ заявление за предоставяне на информация за сключените договори/анекси за доставка на мляко.

Документи за кандидатстване:

Заявление за регистриране на договор/анекс за доставка на мляко;

Приложение 1 към Заявление за регистриране на договори за доставка на сурово мляко;

Заявление за предоставяне на информация за сключените договори/анекси за доставка на мляко;

Закон за Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз;

Наредба № 1 от 28.01.2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

ДФЗ с указания за договорите за изкупуване на мляко през 2023 г.
10045
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Списъкът е актуализиран на 1 април
Новият списък с одобрените изкупвачи на мляко включва 388 фирми
Състояние на сектора
Най-много ферми с неотговарящо мляко действат в Софийско
Нормативни промени
Търговци и мандри всеки месец ще обявяват пред фонд „Земеделие“ изкупените количества сурово мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини