Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.06.2023 г.

Регистрирани болести и неприятели по пшеницата и ечемика в страната

Бюлетин по растителна защита на БАБХ до 31 май
Регистрирани болести и неприятели по пшеницата и ечемика в страната

Листни въшки са с до 15% в пет области на страната! Климатичните условия са благоприятни за масовото намножаване и вредна дейност на листни въшки. В отделни области се наблюдава плътност над ПИВ. В областите: Велико Търново, Добрич, Перник, Плевен и Силистра е установена плътност с 10-15 % нападнати растения. В резултат на вредната дейност на листните въшки още през есента, в областите: Велико Търново и Добрич се наблюдават посеви с вирусни заболявания с до 30 % болни растения.

Вредна житна дървеница е установена във всички области на България! Продължава пролетната миграция на възрастните от местата на зимуване към житните посеви. Установена е във всички области. Плътността е от 0-2 бр/ кв.м. Към момента няма третирани площи срещу неприятеля. При заселването си в посевите, дървениците се хранят като смучат сок от най-долната част на стъблата и причиняват пожълтяване и усукване на централния лист. По-късно се придвижват по горните части на растенията, пробиват влагалището и смучат сок от класа. Частта над мястото на повредата побелява. Тази повреда се нарича „частично белокласие“. Непосредствено след изкласяването на житните култури, дървеници смучат сок от стъблото над последното коляно. Класът е бял и изправен, а последният влагалищен лист е зелен. Тази повреда се нарича „пълно белокласие“. Химичен контрол срещу възрастното се провежда при изравняване на съотношението между половете, преди яйцеснасяне на неприятеля и при отчетена плътност над прага на икономическа вредност (ПИВ):

- 2 бр/кв. м при суха и топла пролет, слаби и редки посеви;

- 4 бр/кв. м при нормална гъстота на посева;

- 1 бр./кв. м. за семепроизводните посеви;

Нападенията от Обикновенна житна пиявица е без икономическо значение от 1-10 бр. /кв.м.! Хладното и дъждовно време не е благоприятно за развитието на вредителя. Масова поява на възрастното е установена в почти всички области. Начало на яйцеснасяне и начало на излюпване са установени в областите: Пазарджик, Перник, Стара Загора, Търговище и Ямбол.. Плътността на неприятеля към този момент е без икономическо значение от 1-10 бр. /кв.м. Химично третиране срещу неприятеля се провежда при установяване на плътност над ПИВ с разрешените за употреба инсектициди. ПИВ във фенофаза „вретенене“ за възрастните е:

- 30 бр. /кв. м - редки посеви и суха пролет;

- 50 бр. /кв. м - гъсти посеви и хладна пролет;

Сив царевичен хоботник /Tanymecus dilaticollis/ има в област Плевен. Констатирано е увеличаване на плътността на неприятеля в област Плевен, на отделни посеви от пшеница. Вредят възрастните, които нападат младите растения: прегризват кълновете и стъблата под почвената повърхност, а по листата правят периферни нагризвания.

Жълто ечемично вджуджаване /Barley yellow dwarf virus/ има в областите Добрич, ВеликоТърново и Враца. Нападението е на хармани между 8-30 %. Жълтото ечемичено вджуджаване има много характерни прояви през пролетта и по тях болните растения се разпознават лесно. Симптомите варират в известни граници (според сорта), но три от тях са винаги налице: вджуджаването, силното братене и интензивното жълто или червено оцветяване на листата. Растежът на болните растения е силно потиснат. Те изостават в развитието и имат вид на вджуджени. Братята са многобройни, сбити с изправени нагоре жълти до златистожълти листа.

Ранен листен пригор е установен на около 30 % от полетата в Добруджа. Патогенът е установен на около 30 % от обследваните полета в област Добрич. По листата се наблюдават сивозелени петна с жълт венец, които в центъра са бледокафяви, изпъстрени с дребни черни точки /пикнидии/. При висока степен на нападение, петната се сливат и листата или целите растения загиват. Нападнатите растения са слаби, класовете са дребни, със спаружено зърно.

Кафява и жълта листна ръжда /Puccinia recondita/ и /Puccinia striiformis/. Установени са първи прояви от кафява и жълта листна ръжда. Спорите на патогена са разположени предимно по долните етажи на растенията. Степента на нападение е 5-13% нападната листна повърхност. Болестта се наблюдава при 5 % от обследваните полета в област Добрич, в по-висока степен предимно в крайморските АЕР. 

Регистрирани болести и неприятели по пшеницата и ечемика в страната
9592
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини