Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.05.2023 г.

Въвеждат агрофотоволтаици за запазване на общинските пасища

Спадът от 30 на сто в изкупните цени на млякото не се отразява в цените на дребно
Въвеждат агрофотоволтаици за запазване на общинските пасища

Снимка: МЗм

Работи се по промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, с което ще се въведат т.нар. агрофотоволтаици, заяви министърът на земеделието Явор Гечев при на откриването на XI Национален събор на овцевъдите и козевъдите край Петропавловския манастир, в което участва и ресорният заместник-министър доц. Крум Неделков, съобщиха от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в министерството на земеделието. Гечев уточни, че с това се цели запазване на пасищата и предоставяне на възможност за поставяне на фотоволтаици, като водещ приоритет ще е запазването на земеделския статут на земята. Предвижда се ако има фотоволтаици, те да са до 50% от площта на земята и на височина от 3 метра, за да може и пространството под тях да се ползва за пасище.

Министърът приветства гостите и участниците в събитието и отбеляза, че този събор се е наложил през годините като емблема на българската традиция. „Българските продукти носят традициите, духа на българщината и вкуса на отрудените ръце на фермерите“, подчерта той и подкани гостите на събитието да подкрепят българските фермери и да търсят техните продукти на пазара. „Гарантирам Ви, че българските земеделци предлагат най-качествените храни, които могат да се купят у нас”, изтъкна Гечев. По думите му министерството на земеделието и браншовите организации ще проведат кампания „Уважение за българските фермери“.

Относно проведената онзи ден среща с министъра на аграрната политика и храните на Украйна той заяви, че ще се работи по обща декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения. „Постигнахме договорка заедно да бъдат създадени различни варианти, които да усъвършенстват т.нар. „коридори”, извеждайки ги и от ЕС, и от България“, посочи министърът. Той добави, че има идея и за създаване на гаранционни фондове, които да бъдат използвани като инструмент за търговията със зърнени култури с трети страни. „Ограниченията за вноса не са достатъчни, необходими са механизми, които да регулират пазарната ситуация“, подчерта Гечев.

За предложението на Европейската комисия по втория пакет от помощи за земеделците и за предназначените за България около 10 млн. евро компенсации за последиците от войната в Украйна той припомни, че България е изразила позиция, че те са недостатъчни. „Поискахме информация от ЕВропейската комисия за методите и начините, по които е смятана пропорционалността на средствата“, съобщи министърът.

Той уточни още, че министерството на земеделието е предложило 27 продукта за обследване до 5 юни, сред които както слънчогледовото масло, така и сухото мляко и меда, които са били завишени като внос през миналата година и тенденцията продължава. Гечев коментира, че въпросът със сухото мляко е важен, защото за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30 процента, но това не се е отразило на крайните цени в търговските вериги. По думите му икономиката бързо реагира, когато се качват цените, но е много плаха при тяхното намаляване.  

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата жътва, стоката е над милион тона за 3 милиарда лева, а жътвата наближава. Министерството на земеделието е посредник в разговорите между браншовете на производителите и преработвателите и единственият спор при тези срещи е за цени. Българските преработватели на олио декларират, че предпочитат да работят с български слънчоглед, и се надявам ситуацията да се нормализира, посочи министърът. Когато има българска продукция и тя е на по-висока цена, означава, че тя е качествена и се търси, коментира той. Целта е да се осигури баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български продукт, той е с високо качество, изтъкна Гечев.

Той съобщи също, че до 10-и май се очаква системата за електронни услуги да започне работа и фермерите да мидят какви са резултатите от очертаването на площите.

Въвеждат агрофотоволтаици за запазване на общинските пасища
6361
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Голяма част от земеделските имоти се придобиват незаконно
И ловците барабар с рибарите скочиха срещу фотоволтаиците в плодородни земи
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Президентът наложи вето
Агроведомството е блокирало исканията за прекатегоризация на държавни земи
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Браншовик призовава да се изграждат слънчеви панели над ягоди и малини
Гечев „осветли” пред депутати схема с фотоволтаици за „кражба” на плодородна земя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини