Начало » Новини » Страната
26.04.2023 г.

Демонстрационният център на АгроХъб.БГ ще образова фермерите в цифровизацията

Безплатни услуги за фермеите
Демонстрационният център на АгроХъб.БГ ще образова фермерите в цифровизацията

Снимка: Институт за агростратегии и иновации

Националният демоцентър за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Пловдив вече е отворен за фермерите и за малките и средните предприятия. Той е позициониран в Института по зеленчукови култури (ИЗК)"Марица", където на 25 април беше официално открит от Светлана Боянова, основател на АгроХъб.БГ и председател на Институт за агростратегии и иновации, от ръководителите на института "Марица" проф. д-р Даниела Ганева и доц. Д-р Иванка Тринговска и от проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия.

Пловдивският център е първата от 16 демонстрационни точки, които се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма "Цифрова Европа", проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие. Тези точки ще бъдат разположени на открити площи, в земеделски и лозарски стопанства. В консорциума участват 14 партньорски организации, като целта им е да развиват потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп до технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация.

В центровете ще се предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средните предприятия услугата "тестване преди инвестиране". По проекта ще се провеждат обучения за цифрови технологии, демонстрации, тествания, конкретно отношение към всеки производител, предоставяне на информация за финансирания и консултации за реализация на продукцията, посочи Светлана Боянова.

ИЗК "Марица" е единственият център у нас, в който се извършва научна, научно-експериментална и обслужваща дейност във връзка със селекцията на зеленчукови култури и картофи, подчерта директорът на института проф. Даниела Ганева. Извършва се сортоподдържане и семепроизводство. По думите й чрез проекта ще се подпомогнат земеделските производители да получават повече и по-качествена продукция, да намалят разхода на ръчния труд и да станат по-печеливши.

В рамките на проекта е преобразена 50-годишна оранжерия в института „Марица”, ползвана интензивно за част от селекцията на български сортове домати на института. Изградените модернизации обаче са изисквали при всяка една дейност намесата на човек. В момента тя е напълно автоматизирана посредством сензори, чрез които се извършва прецизно напояване, хранене и климат контрол, обясни Ивайло Енев, изпълнителен директор на технологичната компания, която преобрази оранжерията в последните месеци.

АгроХъб.БГ е Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), одобрен по програма "Цифрова Европа" с проект AgroDigiRise. Той е на стойност близо 3,6 млн. евро и ще се изпълнява в срок от три години.  Участници в проекта са Институт за агростратегии и иновации, Ондо Солюшънс, ТехноЛогика, Бивайн, Институт по зеленчукови култури "Марица", Аграрен университет – Пловдив, Център по растителна системна биология и биотехнология, Институт по философия и социология при БАН, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Българска асоциация на търговците на агротехника, Клийнтех България, Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Клъстер Тракия икономическа зона и Община Пловдив като асоцииран партньор по проекта.

Демонстрационният център на АгроХъб.БГ ще образова фермерите в цифровизацията
3906

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Предстоящо
Покана към фермерите за участие в демонстрации на 25 април край Пловдив
Представяне на АГРА 2023
AgroHub.BG залага на младите фермери
Предстоящо
Семинар за цифровизацията в земеделието - на 14 юли
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини