Начало » Пазари » Маслодайни култури
08.04.2023 г.

Очертава се рекорден износ на зехтин от Турция

Спадът на производството в Испания доведе до недостиг в световен мащаб
Очертава се рекорден износ на зехтин от Турция

След безпрецедентното производство на над 420 хил. тона зехтин в Турция износът от югоизточната ни съседка през тази година се очаква да достигне рекордните 134 хил. тона, сочат предварителни оценки на Международния съвет за маслините, цитирани от електронното издание Olive Oil Times. Ако те се оправдаят, износът на зехтин от Турция ще нарасне над 2 пъти спрямо миналогодишните 58 хил. тона.

Малкият бизнес с маслини набира почитатели

Производителите и износителите от Турция обясняват очакваният рекорден износ с няколко фактора, включително с недостига на световния пазар на зехтин, който предстои да бъде запълнен.

„През 2022-2023 г. се появиха възможности за Турция благодарение на спада на производството в Испания. Създадената обстанявка осигури двойно предимство за турския зехтинен отрасъл. Поддържаме прогнозата на Международния съвет за маслините за износ на около 130-140 хил. тона зехтин през този сезон. Причината, поради която нашите очаквания се оказват над обичайия ръст в сравнение с тенденцията при производството, е най-вече в допълнителното конкурентно предимство, получено от Турция”, смята Кан Кандехер, управляващ партньор в Artem Oliva – една от най-големите компании за производство и износ на зехтин от Турция. Кандехер уточни, че става въпрос за конкурентните цени, нарасналата разпознаваемост на турските марки зехтин и доказания асортимент от висококачествена продукция през последните години. „Обстановката подпомага реализацията на турския зехтин, а това означава, че новите марки, излизащи на пазара, също стават част от тенденцията на сериозен растеж”, изтъкна той.

По думите му нарастващото търсене на здравословна храна в световен мащаб съдейства за увеличаването на износа на турски зехтин. „Търсенето на зехтин расте не само от страна на потребителите, но и на компаниите, които го използват като съставка в производствените си линии за хранителни стоки. Основният фактор зад това е тенденцията за здравословно хранене”, убеден е Кандехер.

Това е година на големите възможности и можем да увеличим както нашия износ, така и потреблението, подчертава Мустафа Тан, председател на Турския национален съвет за маслините и зехтина. „Несъмнено тези числа ще бъдат постигнати с висока степен на точност през тази година. Разбира се, може да се стигне до промени заради районите на земетресението, но през тази година Турция задължително ще увеличи производството на зехтин и износа на маслини. Това е много тясно свързано също и с недостига на предлагането в световен мащаб. Турция продължава производствените и маркетинговите дейности, свързани с отглеждането на маслините, въпреки земетресението, което ни сполетя. Страната ще излезе от този труден процес благодарение на мерките на правителството и самоотвержените усилия и приноса на народа”, категоричен е той. 

Очертава се рекорден износ на зехтин от Турция
5982
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Цената на зехтина се е повишила с 50% за една година
След изключително слабата реколта през сезона
Кражбите на зехтин и маслини в Средиземноморието растат заради високите цени
БАБХ
Фалшификатите при зехтина и маслиновите масла намаляват
БАБХ
Отхвърлени са слухове за наличие на зехтин с халогенирани разтворители в търговската мрежа
Вижте прогнозите на ЕК за добивите на зърно и производството на мляко и месо
ЕК очаква износът на зехтин за 2018/2019 г. да достигне рекорд
Да опитаме
Нашата изпитана рецепта за домашно песто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини