Европейската комисия вписа още два продукта в регистъра на защитените географски указания (ЗГУ) – това са гръцкият зехтин Kriti и сиренето от Испания „Quesode Burgos“. Първият продукт е екстра върджин зехтин, получен от маслини, отглеждани на целия остров Крит, а вторият е испанско прясно сирене от краве и овче мляко.
Kriti се характеризира с ниска киселинност, яркозелен цвят и богат плодов аромат. Тези качества го правят изключително стабилен и ароматен, с отличителен вкусов профил, вкоренен в почвата и климата на острова. Зехтинът се произвежда изключително в Крит, където отглеждането на маслини е начин на живот от хилядолетия.
Варовиковите почви на острова, изобилието от слънце и средиземноморският климат, съчетани с традиционните практики за отглеждане и смилане, предавани през поколенията, придават на продукта уникален характер.
„Queso de Burgos“ е прясно сирене с бял или леко жълтеникав цвят и мека текстура. Продуктът е с деликатен, млечен вкус с лек послевкус на овче мляко, който варира от много мек до силен в зависимост от сорта.