Начало » Новини » Света
31.03.2023 г.

ЕК: Войната в Украйна ще продължи да тежи на фермерите в ЕС

Прогнозен доклад
ЕК: Войната в Украйна ще продължи да тежи на фермерите в ЕС

sinor.bg

Отрицателните въздействия от нахлуването на Русия в Украйна и произтичащите от това високи разходи за суровини и инфлацията на храните продължават да тежат върху селскостопанските пазари и решенията за покупка на потребителите, е записано в доклад на Еврокомисията, очертаващ прогнозите за развитието на сектора през 2023 г. Миналата година големи части от ЕС претърпяха зимни засушавания след горещото и сухо лято, а това допълнително влоши наличието на вода в региони с вече рекордно ниски водни резервоари. Това може да накара засегнатите фермери да се откажат от по-водоемките култури, четем в доклада.

Настоящата макроикономическа прогноза на ЕС е относително по-положителна, отколкото през есента на 2022 г., въпреки несигурността относно доставките на енергия за следващата зима и неотдавнашното напрежение на финансовите пазари. Високите цени на суровините през миналата година помогнаха за справяне с високите производствени разходи и доходите на земеделските стопанства се увеличиха средно със значителни секторни и регионални различия.

Последният краткосрочен прогнозен доклад показва, че намаляващата енергийна инфлация може да донесе известно облекчение по отношение на цените на суровините. Торовете, особено базираните на азот, може да станат по-достъпни и достъпни в сравнение с 2022 г. Цените на торовете и енергията все още са два пъти по-високи, отколкото в началото на 2020 г., но фермерите започнаха да се адаптират към тази нова ситуация, като също реагираха на екологични и климатични мерки. Те наистина избират все повече култури с по-ниска нужда от торове и се очаква употребата на минерални торове да бъде под дългосрочната средна стойност и през предстоящия сезон.

Инфлацията на храните остава значителна, като средните цени на храните в ЕС са с 19,5% по-високи през февруари 2023 г., отколкото през февруари 2022 г. Очаква се потребителите да купуват по-основни, по-евтини хранителни продукти и да променят предпочитанията си между различните видове храни, например да консумират повече птиче и по-малко говеждо месо . Въпреки наблюдавания спад на някои разходи за производствени ресурси цените на храните се очаква да останат на високо ниво за известно време, преди да се обърнат надолу.

Освен времето и свързаните с разходите производствени ограничения, болестите по животните добавят допълнителна несигурност към перспективите на животновъдството в ЕС. Секторът на птицевъдството претърпя огнища на птичи грип, докато секторът на свинското месо беше засегнат от африканската чума по свинете. Това води до намален износ на тези продукти от ЕС, предаде сайтът аг-прес.

Сушата и климатичните явления ще повлияят на предлагането на определени селскостопански продукти. Производството на зехтин в ЕС през 2022/2023 г. е намаляло с почти 40% на годишна база, което е довело до по-високи цени. В някои случаи, в допълнение към по-ниските доставки, качеството също може да бъде засегнато. Такъв е например случаят с портокаловата реколта в ЕС през 2022/2023 г.

Пролетното издание на доклада на Европейската комисия за 2023 г. на краткосрочния прогнозен доклад за селскостопанските пазари в ЕС е публикуван на 30 март 2023 г.

ЕК: Войната в Украйна ще продължи да тежи на фермерите в ЕС
3349
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Аграрен доклад 2023
Към края на 2022 г. под наем са дадени над 1,319 млн. декара земи от държавния фонд
Аграрен доклад 2023
Рязък спад на регистрираните стопани - за 7 години са изчезнали 30 хиляди от тях
Потреблението на говеждо, свинско месо и вино ще намалява
Тъмни облаци на хоризонта до 2035 г. за европейските фермери
Аграрен доклад
С 4% пада брутната добавена стойност на аграрния отрасъл през 2022 г.
Годишен доклад на Европейската прокуратура
В земеделието европрокурорите работят по 42 дела за източване на евросредства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини