Начало » Новини » Страната
21.03.2023 г.

България иска от ЕК по-голям бюджет от резерва за фермерите

Среща на еврокомисаря със зам. министър Георги Събев
България иска от ЕК по-голям бюджет от резерва за фермерите

Снимка: Министерство на земеделието

В извънредна среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, поискана от българската страна и проведена вчера в Брюксел, заместник-министърът на земеделието Георги Събев е настоял да бъде увеличен размерът на подпомагане за българските фермери от земеделския резерв на Европейския съюз. Това е станало след заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, съобщиха от агроведомството.

Актуалната обстановка на пазара на селскостопански продукти наистина създава огромни трудности за змеделските производители в страната, създадени в резултат от прекомерния внос от Украйна, е посочил Георги Събев. Припомняйки, че родните фермери са солидарни с Украйна и искат да се гарантира световната продоволствена сигурност, но това не трябва да поставя в риск конкурентоспособността на стопаните в ЕС.

Най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, където интензивният внос продължава и през 2023 г., сочат данните от статистиката. „Обезпокоителни са количествата зърно, съхранявани в складовете на територията на България, без възможности за реализация и липса на търговия“, посочи заместник-министърът. Освен България има само още 2 държави, които очакват да получат подпомагане от земеделския резерв – Полша и Румъния.

Събев и Войчеховски са обсъдили и предизвикателствата пред земеделието, свързани с безпрецедентно поскъпване на основните производствени ресурси и несигурността на земеделските пазари. Заместник-министър Събев отбеляза, че значителното нарастване на цените на торове, препарати, фуражи и енергия се отразява неблагоприятно върху достъпа до оборотни средства на земеделските производители, които се сблъскват и със сериозни трудности при реализацията на продукцията си.

Шокираща корупция в зърнения коридор 

По време на заседанието земеделските министри обсъдиха критичната ситуация в млечния сектор и необходимостта от мерки на ниво ЕС за стабилизиране на ситуацията. България подкрепи искането за предоставяне на извънредна помощ от селскостопанския резерв. Друга обсъждана тема бе търговията в селското стопанство.

Разгледан беше и пакет от мерки за подобряване на устойчивостта и издръжливостта на сектор „Рибарство и аквакултури“ в ЕС. Основните приоритети на страната ни за устойчиво бъдеще на сектора са постигане целите на Общата политика в областта на рибарството в Черно море в разумни срокове, ефективно прилагане на регионалния подход и осигуряване на равнопоставеност при изпълнение на ангажиментите с трети страни.

В рамките на Съвета бе представено и съобщение на Комисията за преразглеждане на инициативата на ЕС относно опрашителите – чрез представения нов Пакт за опрашителите. В своята позиция България приветства документа с оглед възможния принос на инициативата за постигане на целите на Европейския зелен пакт. „Надяваме се, че най-късно до 2024 г. ще завърши оценката за ключовите опрашители, сред които са и пчелите. Намираме за изключително важно финализирането на стандартизираната методика за мониторинг на опрашителите в най-кратки срокове, може би дори преди предвидения сега срок – 2026 г. Подобна мярка ще помогне за подобряване на диалога между пчелари и земеделски производители, за да има повече яснота, прецизност и устойчивост в поминъка и на едните, и на другите“, посочи още българският представител.

България иска от ЕК по-голям бюджет от резерва за фермерите
4937
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Предстоящо
Покана от еврокомисаря Войчеховски към бизнеса за посещение на изложението Anuga Select China 2024
България не отстъпва от искането да отпадне таванът по мярката
Близо 500 млн. евро държавна помощ са изплатени на производителите заради войната в Украйна
Министрите на земеделието в ЕС ще настояват за продължаване на украинската помощ през 2024 г.
ЕК предлага таван от 280 хил. евро по украинската помощ, България е против ограниченията
Среща на Кирил Вътев с Януш Войчеховски
Родните фермери ще получат украинската помощ и през 2024 г.
Съвет на ЕС по земеделие и рибарство
Агроминистрите от ЕС насрочват за юли среща с колегата си от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини