- Римски - ранен, самостерилен сорт. Опрашва се от Бадемовиден и Ран Трапезундски. Плодове много едри, при узряване се отделят лесно и опадат на земята без купули. Родовит, устойчив на пъпков акар, слабо образува издънки, пригоден за едностъблено отглеждане.
- Бадемовиден - частично самоплоден, опрашва се от Ран Трапезундски и Римски. Узрява средата на август. Плодовете са средно едри, с много тънка черупка и вкусна ядка. Много родовит, слабо растящ, устойчив на пъпков акар. Встъпва рано в плододаване и не проявява алтернативност. Плодовете окапват на земята заедно с купулите и трябва да се почистват.
- Ран Трапезундски - частично самоплоден. Опрашители - Бадемовиден и Римски. Узрява средата на август. Плодове дребни до средно едри, черупка тънка, лесно чуплива. Ядка - едни от най-вкусните и богати на аминокиселини. Родовит - плододава редовно (8-12 кг от храст). Купулата при узряване опадва заедно с него. Много устойчив на пъпков акар. Недостатък - образува изобилно издънки.
- Тонда Джентиле - самобезплоден сорт. Опрашва се от Ата-баба, Ран Трапезундски и Римски. Узрява средата на август. Плодове средно едри до едри, черупка тънка, трудно чуплива. Ядки с отличен вкус. Родовит, плодовете окапват без купули.
- Томбул - плодове средно едри, черупка тънка, ядка овална, с отлични вкусови качества. Самоплоден сорт, но при кръстосано опрашване увеличава родовитостта си. Опрашители - Ата-баба и Ран Трапезундски. Узрява средата на август.
- Тракийски - самоплоден сорт. Плодове средно едри, купулата се отделя лесно, черупка тънка, чуплива. Узрява 15-25 август. Опрашители - Ата-баба, Ран Трапезундски и Римски.
- Ата-баба - самобезплоден, родовит сорт, встъпва рано в плододаване. Плодове дребни до средно едри, черупка тънка, лесно чуплива, ядка вкусна. Узрява в края на август. Купулата обхваща плода и трябва да се почиства.
- Халски - самобезплоден сорт. Плодовете са едри, ядката не изпълва добре черупката. Зрее края на август, купулата се отделя лесно. Встъпва рано в плододаване.
- Императорски Трапезундски - плодове големи, черупка тънка, ядка с отлични вкусови качества, търсена за преработка в шоколадовата промишленост. Опрашители - Бадемовиден, Тонда джентиле, Барцелона, Негрета. Размножават се и сортовете Негрета, Барцелона и др. Лешникът встъпва в плододаване на 6-7-ата година след засаждането му на постоянно място, при храстовидно отглеждане, а когато се отглежда едностъблено - на 2-3-ата година. Оптимални добиви се получават съответно към 9-10-годишна възраст и към 6-8-ата година. В зависимост от полаганите грижи и сорта от храст се получават от 3 до 10-15 кг плодове. При разстояния на засаждане 4/4 м за един декар са необходими 60 храста. При добра агротехника средният добив е около 200 кг/дка, но обикновено се получават по 60-100 кг плод от декар.
Посадъчен материал от културни сортове се произвежда в Института по овощарство в Пловдив и РЦНПО в Кърджали.