Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.03.2023 г.

Грижите за чесъна трябва да започнат отрано

Практично
Грижите за чесъна трябва да започнат отрано

sinor.bg

Образуването на луковици при чесъна се дължи на преминаването на хранителни вещества от листната маса към подземните части на растенията. Натрупването им в листния апарат се дължи на фотосинтезата и колкото по-обемиста е надземната част, толкова по-голяма може да бъде луковицата, разбира се, при правилна технология на отглеждане.

Грижите през вегетацията се състоят в поливане, подхранване и окопаване. Интензивен растеж на листата на чесъна се наблюдава в началото на вегетационния период. Това означава, че усилията ни трябва да бъдат насочени към създаване на оптимални условия за развитие на растенията и образуване на зелени здрави листа.

Процесът на фотосинтеза е свързан с изграждане на листната тъкан, за което са необходими едновременен приток на светлина, топлина, вода, въглероден диоксид от въздуха и хранителни вещества от почвата, като се даде по-сериозен приоритет на азота.

При предзимно засаждане на чесъна не се внася минерален азот в почвата, защото той се разтваря бързо и когато е необходим на растенията, тогава вече ще бъде измит. Органичните торове, съдържащи азот и вградени през есента (компост, угнил оборски тор), освобождават хранителните вещества бавно и имат продължително действие, така че на този етап основната ни задача е – да осигурим предимно азотно подхранване на чесъна.

Признаци за азотен глад

За азотно гладуване растенията ни сигнализират чрез пожълтяване на долните листа. Това ранно подхранване се извършва в началото на сезона, като за него са необходими 10 г карбамид, разтворен в 10 л вода. Ако изключим минералните торове от диетата на чесъна, тогава можем да използваме птичи тор, разтворен в съотношение 1:20. Независимо от тора, с който ще подхранваме чесъна на този етап, необходимо е – той да съдържа достатъчни количества азот. Тук е важно и още нещо – азотът трябва да бъде в лесноусвоима форма.

Едностранното подхранване на чесъна само с азот и прекомерните количества могат да създадат сериозен проблем, защото растенията ускоряват развитието си, но стават неустойчиви на болести, а луковиците страдат от загниване.

Трябва да бъдем внимателни, защото за усвояване на хранителните вещества от растенията, кореновата система се нуждае от влага и въздух. Веществата постъпват посредством кореновата система, но заедно с водата. Тя преминава през тъканите на растенията и почти напълно се изпараява през листния апарат, а хранителните вещества влизат в сложни биохимични процеси и в крайна сметка се превръщат в растителни тъкани.

Почвата трябва да бъде влажна и въздухопропусклива (дишаща), което изисква да се полива навреме и с необходимите количества. Знаем, че след поливане или дъжд на повърхността на почвата се образува кора, което затрудява достъпа на въздух до кореновата система, а в този случай е необходимо спешно разхлабване на почвата. Прекалената влажност също затруднява проникването на въздух.

Чесънът не се справя добре на кисели почви, защото хранителните вещества се усвояват трудно. Оптималната киселинност трябва да бъде рН 6,5, но за нея е необходимо да се погрижим преди засаждане на чесъна, като почвата се разкисли предварително. Може да се използва вар, доломитово брашно или дървесна пепел.

Поливането и подхранването се прекратяват за съзряване на луковиците, но до настъпване на тази фаза е наложително спазването на технологията и режимите.

Грижите за чесъна трябва да започнат отрано
60068
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини