Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.03.2023 г.

Грижите за чесъна трябва да започнат отрано

Практично
Грижите за чесъна трябва да започнат отрано

sinor.bg

Образуването на луковици при чесъна се дължи на преминаването на хранителни вещества от листната маса към подземните части на растенията. Натрупването им в листния апарат се дължи на фотосинтезата и колкото по-обемиста е надземната част, толкова по-голяма може да бъде луковицата, разбира се, при правилна технология на отглеждане.

Грижите през вегетацията се състоят в поливане, подхранване и окопаване. Интензивен растеж на листата на чесъна се наблюдава в началото на вегетационния период. Това означава, че усилията ни трябва да бъдат насочени към създаване на оптимални условия за развитие на растенията и образуване на зелени здрави листа.

Процесът на фотосинтеза е свързан с изграждане на листната тъкан, за което са необходими едновременен приток на светлина, топлина, вода, въглероден диоксид от въздуха и хранителни вещества от почвата, като се даде по-сериозен приоритет на азота.

При предзимно засаждане на чесъна не се внася минерален азот в почвата, защото той се разтваря бързо и когато е необходим на растенията, тогава вече ще бъде измит. Органичните торове, съдържащи азот и вградени през есента (компост, угнил оборски тор), освобождават хранителните вещества бавно и имат продължително действие, така че на този етап основната ни задача е – да осигурим предимно азотно подхранване на чесъна.

Признаци за азотен глад

За азотно гладуване растенията ни сигнализират чрез пожълтяване на долните листа. Това ранно подхранване се извършва в началото на сезона, като за него са необходими 10 г карбамид, разтворен в 10 л вода. Ако изключим минералните торове от диетата на чесъна, тогава можем да използваме птичи тор, разтворен в съотношение 1:20. Независимо от тора, с който ще подхранваме чесъна на този етап, необходимо е – той да съдържа достатъчни количества азот. Тук е важно и още нещо – азотът трябва да бъде в лесноусвоима форма.

Едностранното подхранване на чесъна само с азот и прекомерните количества могат да създадат сериозен проблем, защото растенията ускоряват развитието си, но стават неустойчиви на болести, а луковиците страдат от загниване.

Трябва да бъдем внимателни, защото за усвояване на хранителните вещества от растенията, кореновата система се нуждае от влага и въздух. Веществата постъпват посредством кореновата система, но заедно с водата. Тя преминава през тъканите на растенията и почти напълно се изпараява през листния апарат, а хранителните вещества влизат в сложни биохимични процеси и в крайна сметка се превръщат в растителни тъкани.

Почвата трябва да бъде влажна и въздухопропусклива (дишаща), което изисква да се полива навреме и с необходимите количества. Знаем, че след поливане или дъжд на повърхността на почвата се образува кора, което затрудява достъпа на въздух до кореновата система, а в този случай е необходимо спешно разхлабване на почвата. Прекалената влажност също затруднява проникването на въздух.

Чесънът не се справя добре на кисели почви, защото хранителните вещества се усвояват трудно. Оптималната киселинност трябва да бъде рН 6,5, но за нея е необходимо да се погрижим преди засаждане на чесъна, като почвата се разкисли предварително. Може да се използва вар, доломитово брашно или дървесна пепел.

Поливането и подхранването се прекратяват за съзряване на луковиците, но до настъпване на тази фаза е наложително спазването на технологията и режимите.

Грижите за чесъна трябва да започнат отрано
59498
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини