Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.04.2025 г.

Мит или истина е употребата на захар за подхранване на разсада

Полезни съвети
Мит или истина е употребата на захар за подхранване на разсада

Идеята, че захарта може да е полезна за разсада, вероятно е възникнала поради основната ѝ роля в енергийния метаболизъм на растенията. Глюкозата и фруктозата наистина са важен източник на енергия за тях, но това не означава, че използването на трапезна захар като тор ще бъде толкова ефективно. В природата растенията получават захари чрез фотосинтезата.

Това схващане се подкрепя и от желанието да използваме домашни средства за различни цели в градинарството. Превръщането на кухненски остатъци в безплатен органичен тор наистина е прекрасно решение. Водороден пероксид, канела, черен пипер на прах и други билки се използват като стимуланти и подобрители на здравето на разсада, но в правилни количества.

За или против трапезната захар?

Разтвори на трапезна захар е по-добре да не се използват, но можем да направим едно отклонение, за да изясним причините. Меласата е естествен подсладител, който се използва в сладкарството. В същото време тя, но не всичката, а само несулфурираната, която се произвежда от напълно узряла захарна тръстика и без добавяне на сяра, е полезна за разсада. Принципът е следният: растенията се нуждаят от микроорганизми, а те от захар – меласата е захар.

Дори най-малкото количество почва съдържа много микроорганизми – едни полезни, а други вредни. Поливането със силно разредена несулфурирана меласа помага на полезните да „процъфтяват“, защото тя съдържа макро- и микроелементи – калий, калций, желязо и магнезий. По същата причина тя е и добър органичен тор за разсада още след неговото стартиране.

Най-вероятно по тази причина меласата е заменена от градинарите с обикновена рафинирана захар, но за съжаление, действието им не е еднакво. Това подхранване се основава на идеята, че захарта осигурява допълнителни въглехидрати, които растенията усвояват посредством кореновата система, а по този начин ще се стимулира растежа на разсада.

Каква е истинската картина в действителност?

Подхранването на разсада със захар не действа нито като тор, нито като стимулант. Растенията нямат храносмилателна система, която да я разгражда и усвоява. Захарта, която растенията произвеждат сами, е глюкоза, която е монозахарид, а трапезната е полизахарид. Тя е по-сложна и е съставена от верига от монозахариди и не се разгражда лесно.

Корените на растенията не могат да усвояват трапезната захар, а водните разтвори дори блокират усвояването на вода и хранителни вещества от корените, като това води не до просперитет, а до изсъхване на разсада.

Цветарите използват захарна вода за вазите с цветя и това поражда други съмнения – защо те могат, а в градината не може. За разлика от корените на растенията, отрязаните цветни стъбла могат да абсорбират захар, което възстановява въглехидратния глад. Захарта изпраща фалшив сигнал, че растението е живо и продължава да цъфти, но този сигнал е временен и в крайна сметка цветята умират.

Единственият обоснован разумен вариант за подхранване на разсада със захар е в случай на предозиране с азот. Ако използваме почвен субстрат, който е богат на органични вещества и по някаква причина добавим още азот, тогава се получава предозиране, което може да бъде разрушително за разсада. На ранен етап от развитието той се нуждае от повече фосфор, за да образува силна коренова система. Необходими са фосфорни, а не азотни торове. При слаба коренова система листата на младите растения започват да отмират, а по-късно и стъблата. При подобен сценарий подхранването със захарна вода активира хранещите се с азот почвени микроорганизми, което им позволява да натрупат биомаса, за да разграждат излишния азот.

Разсадът с нормално развитие показва, че не се нуждае от трапезна захар, а добавянето и само ще причини вреда, като задуши корените и възпрепятства усвояването на вода и хранителни вещества.

Мит или истина е употребата на захар за подхранване на разсада
73759
 

Последни материали
Виж
Закупени са 100 000 тона при продължаващ спад на цените
Българската пшеница пак е сред победителите на търга за внос в Тунис
Фондация и компания отпускат средствата за реконструкция на основен кладенец
Подобряват водоснабдяването във великотърновско село с безвъзмездни 22 000 лева
При неспазване на едномесечното предписание от ИАРА ще уведомят МЗХ
Премахват незаконните вили, бунгала и каравани край язовир в Монтанско
Доклад на Синор.БГ
С Големия законопроект фермерът сяда на трапезата, вместо да сервира
Собственикът на обект със 183 дребни преживни животни сам е подал сигнала
БАБХ установи огнище на шарка по овцете и козите в бургаско село
За подпомогне устойчивото опазване и възпроизводство на рибните ресурси
Горски служители зарибиха реки в Родопите с 32 000 балкански пъстърви
Свързани материали
Виж
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Препоръки за засаждане на тиквичките на открито
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
Навреме
Засаждане на доматите на постоянно място
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини