Начало » Пазари » Зърно
01.03.2023 г.

Ново рязко понижение на цените на хлебното и фуражното зърно на международните пазари

Ново рязко понижение на цените на хлебното и фуражното зърно на международните пазари

В предишния пазарен обзор (Перспективи за ценовото развитие на зърнените пазари) коментирах, че фундаментални (балансови) фактори съществено ще ограничават възможностите за възстановяване на цените на зърнените храни на международните пазари в краткосрочен план.

Перспективи за ценовото развитие на зърнените пазари

Увеличеното предлагане на зърно от Русия и Украйна и то при много конкурентни в сравнение с другите произходи цени безспорно беше основен депресиращ международните пазари фактор.

Съгласно данни оповестени вчера от Аналитическия департамент на Зърнения съюз на Русия (РЗС) износа на зърнени храни от РФ от началото на 2022/23 маркетингова година (1 юли) досега възлезе на 38,6 млн.т, което е с близо 14 на сто повече в сравнение със същия период на предходния сезон, като експорта на пшеница нарасна с 17,6 на сто – до 34 млн.т.  Прави впечатление нарасналата интензивност на износа на руска пшеница през февруари - 2,95 млн.т, с 24% повече спрямо февруари 2022 г. Търговците споделят, че само през последните седем – осем, дни въпреки неблагоприятното в южните руски пристанища бурно време за износ бяха натоварени 550 хил. тона пшеница, в това число около 400 хил. тона от експортните терминали в Новоросийск.

Темпото на украинския износ също се оказа по-интензивно отколкото се очакваше преди. През периода 1 юли 2022 г. - 27 февруари  2023 г. износът на зърнени храни от Украйна възлезе  на 31,78 милиона тона, в това число 18,20 млн. т царевица; 11,24 млн.т пшеница;  2,05 млн.т ечемик и 15,8 хиляди тона ръж.

През миналата седмица депресиращият натиск върху пазара от страна на фундаменталните фактори се засили. На 22-23 февруари Министерството на земеделието на САЩ (USDA) проведе 99-ия редовен годишен „Форум за селскостопанска перспектива” (Agricultural Outlook Forum –AOF). На повече от 30 сесии, предавани на живо с използване на виртуална платформа, над 5000 участници от Щатите и целия свят обсъдиха ключови въпроси, засягащи селскостопанския сектор, включително:

-   Първоначалната прогноза на USDA за селскостопанската икономика, стоковите пазари и търговията през 2023 г

-  Климатично интелигентно земеделие

-  Предизвикателства и решения за веригите на доставки

-  Фактори, влияещи върху търговията в САЩ и глобалния пазар

-  Прогноза за цените на храните.

Най-важната новина за пазара определено беше първата официална прогноза за производството на зърнени храни в САЩ през 2023/24 маркетингова година. Веднага трябва да кажа, че оповестените от USDA прогнозни числа надминаха пазарните нагласи и повлияха за засилване на низходящ ценови тренд.

Според прогнозите на анализаторите от USDA, щатските фермери повлияни от относително високите световни цени на зърното и поевтиняването на торовете, вероятно ще увеличат  посевите с пшеница през 2023 г. с 8 на сто  – до 20 милиона хектара, което е максимален показател от 7 години насам. На база на увеличението на площите USDA прогнозира ръст в добива на пшеница в САЩ с 6% на годишна база - до 51,4 млн.т  (44,9 млн.т – 2022/23 г.).

Като се има предвид прогнозираното увеличение на добива, износът на пшеница от САЩ през 2023/24 г.  може да се увеличи с 1,4 млн.т –  до 22,5 млн.т, а крайните запаси с 1 млн.т – до 16,5 млн.т. 

Прогнозата на USDA предвижда и разширяване с 3 на сто на посевните площи с царевица през новия сезон - до 36,8 млн. хектара. Експертите допускат, че при благоприятни агрометеорологични условия по време на сеитбата увеличението може да бъде и по-голямо - с 5%.  В своите разчети Министерството залага на рекорден добив от царевица от хектар – 11,4 тона, което при разширените площи логично предполага и рязко, с 34,4 млн.т, увеличение на производството на фуражно зърно в САЩ - до 383,2 млн.т (348,8 млн.т – 2022/23 г.). През 2023/24 г. се очертава и рязко увеличение на износа на царевица от САЩ, с 7 млн.т – до рекордните 55,9 млн.т.

Анализатори отбелязват, че допълнителен натиск върху зърнените пазари през последните дни оказаха и оптимистичните очаквания за удължаване на срока на „Зърнената сделка” след 18 март.

Под натиска на изброените по-горе фактори цените на пшеницата и царевицата в САЩ  през последните няколко дни буквално пикираха надолу. На 21 февруари пшеницата се търгуваше в Чикаго по $280/т, а при закриване на борсата на 28 февруари цената й се срина до най-ниското равнище от 17 месеца насам - $259/т.  Спадът при царевицата също беше динамичен – от $268/т до $248/т. През същия период цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext)  ерозира от EUR287/т до EUR274/т, което е най-ниското равнище от една година  насам.       

Цени на мелничарска пшеница, борса Париж

По данни от търговските източници експортните цени на руската мелничарска пшеница 12,5% протеин в рамките на изминалите седем дни спаднаха с нови 3-5 долара – до  $295-298/т FOB Новоросийск. През същия период изкупните цени на украинската царевица в пристанищните терминали на Голяма Одеса спаднаха с 5-10 долара, до  -  $193-198/т  СРТ. Купувачите предлагат за украинската царевица средно  по $260/т на база CIF Констанца и  $210-212/т СРТ дунавско пристанище Измаил/Рени; $240/т на  CIF Сату-Маре (Румъния)  и  $275/т CIF Бана  (Унгария) . 

Анализаторите очакват стабилизиране на международните зърнени пазари през близките дни предвид активизиране на купувачите след рязкото понижение на експортните цени. Като най-новата мащабна сделка се коментира покупка на около 790 хил.тона пшеница извършена чрез международен търг от Турския държавен борд по зърното (TMO).

Игор Валентович

София, 28 февруари 2023 г.

Ново рязко понижение на цените на хлебното и фуражното зърно на международните пазари
22099
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Пшеницата мина ценовото си дъно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини